Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

VeszprémFest

2019. július 10-14. » részletek

Pünkösdi Regatta

2019. június 8-10. » részletek 

Szigligeti Félmaraton

2019. szeptember 14. » részletek

Gyenesdiási Keszegfesztivál

2019. július 6-7. » részletek

Dér Kupa

2019. november 2. » részletek

Programajánló

Tihanyi Félmaraton

Tihanyi Félmaraton Program kezdete: május 25.
Program vége: május 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

VeszprémFest

VeszprémFest Program kezdete: július 10.
Program vége: július 14.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Murci Fesztivál a Kishegyen

Murci Fesztivál a Kishegyen Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, zenei, mind

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 02.
Program vége: november 02.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Illatos Advent Veszprémben

Illatos Advent Veszprémben Program kezdete: november 24.
Program vége: december 24.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, sport/verseny
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen Program kezdete: november 23.
Program vége: november 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Újévi csobbanás

Újévi csobbanás Program kezdete: január 01.
Program vége: január 01.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Kékszalag-legendák: Az elmaradt verseny

2017.06.29.

A Kékszalag 1934 óta íródó története bővelkedik olyan eseményekben, amelyek a résztvevő hajókhoz, vitorlázókhoz kapcsolódva együttesen alkotják azt a hihetetlenül gazdag legendáriumot, amely a magyar vitorlázás egyik legértékesebb része, s amelynek a verseny alatt a Vitorlás téren az Erste World egy fotókiállítást is szentel. A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjáig rendszeresen felidézünk néhányat a legérdekesebb történetekből.

Sorozatunk újabb részében a háború miatt elmaradt Kékszalagról lesz szó.

1944: Az elmaradt verseny

Az ember azt hinné, hogy 1944-ben, a második világháború ötödik évében, és különösen miután a front elérte Magyarországot, a balatoni sportélet kihalt. Ám az élni akarás, a normális életre vágyás, a megszokott dolgokba történő kapaszkodás csodákra képes.

Az 1942-es ötödik Kékszalagot követően mindenki bízott abban, hogy a versenynek lesz folytatása. Ám az országot 1944. március 19-én megszállták a németek. Ez súlyos következményekkel járt, hiszen erőteljesen megnőttek a szövetséges légitámadások a magyar ipari központok és vasúti csomópontok ellen. Az angolszász bombázók a Balatont és partjait közvetlenül nem támadták, de a tó felett repültek át a front irányába, tehát olyan nyugodtan, mint korábban, versenyezni nem lehetett.

1944. május 12-én a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség tanácsülése úgy határozott, hogy a folyó évi vitorlásversenyeket a sportfőhatóság kívánalmai szerint megtartják, ám csökkentett mértékben. Vagyis csak a versenynaptárban megadott pályaversenyeket futják le a kora reggeli és kora délutáni órákban, rövid, partmenti háromszög-pályákon, míg a túraversenyek elmaradnak. Köztük a Kékszalag is. Rendelkezés született a légiveszély jelzésére is, hogy a versenyzők elmenekülhessenek a bombázók elől.

A Hungária Yacht Club a Kékszalag helyettesítésére, a tókerülő eredeti rajtjának napjára kiírta a Szent László-év vitorlás pályaversenyt. 1944. július 2-án érte Magyarországot az év addigi legnagyobb amerikai légitámadása. Mégis július 8-án 23 hajó felsorakozott a Hungária Yacht Club versenyére!

A Vízi Sport 1944. július 15-én megjelent 7. száma így ír a versenyről:

Ragyogó napsütés, frissülő északkeleti szél fogadta a rajthoz érkező versenyzőket, azonban a 8 órára kitűzött rajtolást a verseny intézősége a közbejött zavarórepülés miatt kénytelen volt elhalasztani úgy, hogy végre 11 óra 15 perckor dördült el a rajtlövés... rajt után a hajók először a Kerekedi-öbölben lévő bójához értek cirkáló szakaszban, majd onnan háromnegyedszélben majd hátszélben értek a zamárdi bójához... Heinrich Tibor mindjárt a verseny első szakaszán az élre szaladt és remek nagy spinnakerjével a második hátszélszakaszon mindjobban megnövelte úgy, hogy első helye már a verseny elején biztosítva volt. A második kör végén a hajógyári bójánál dr. Tuss Miklós Talizmánja rövid időre Heinrich hajója elé került, azonban Heinrichék gyorsabb és ügyesebb szerelésükkel a veszélyben lévő első helyüket ismét megszerezték és közel 100 méterrel megnövelték előnyüket.”

Nagy fölénnyel győzött tehát a Kékmadár a Talizmán előtt. A harmadik helyen Krayer Krauss Arnold Lucifer II. nevű hajója futott át a célvonalon. A Szent László versenyt a HYC nyerte, második a MAC, harmadik a BSE, negyedik a KMYC, ötödik a BYC (Balatoni Yacht Club) lett. 

A Szent László verseny, annak népes mezőnye nem kirívó eset az 1944-es évadban. Amint az sem, hogy a rajtot ellenséges berepülés miatt halasztani kellett.


Ha nem tudsz jelen lenni az eseményen,

NÉZD ONLINE, ÉLŐBEN EURÓPA LEGNAGYOBB TÓKERÜLŐ VITORLÁSVERSENYÉT,

A 49. KÉKSZALAG ERSTE WORLD NAGYDÍJAT!


Augusztus 6-án Siófokon a MAC 9 hajóosztály számára rendezett versenyt. Augusztus 12-én Balatonfüreden Kalózok és Dingik versenyeztek. Augusztus 20-án Balatonalmádiban került sor a hagyományos Szent István versenyre, amelyre kilenc hajóosztályból 78 (!) hajó érkezett. A verseny kezdetét 9 órára volt megállapítva, de a légiveszély miatt csak délután negyed háromkor rajtolhatott el, addigra már megfogyatkozott létszámban a mezőny.

1944. augusztus 27-én a szovjet csapatok átlépték a határt. Ennek ellenére szeptember 8-10. között Füreden megrendezték a bajnokságokat az 50-es Cirkálók, a 30-as Cirkálók, az Európa 30-asok, a 22-es Cirkálók, a Versenyjollék, a Csillaghajók a 25 m2 és a 15 m2-es Túrajollék számára.

1944 magyar vitorlás nyara ékes bizonyítéka az emberi optimizmusnak, élni akarásnak. A Balaton nem tartozott az elsőrendű stratégiai célpontok közé, ám a hadicselekményekből és a politikai döntésekből nem maradt ki. Bodoky Richárd lellei feljegyzéseiben mutatja be a változó időket:

„Valami végérvényesen lezárult. Nemcsak az ifjúságunk. Nem tudom, vitorlázunk-e még, de azt tudom, hogy ha igen, akkor már csak egy egészen más világban.”

Archív fotón a Rabonbán, az első Kékszalag győztes hajója. 


A 49. Kékszalag Erste World Nagydíjról

A Kékszalag és a Kékpántlika névadó támogatója az Erste World.

A Kékszalag további támogatói: Audi, Generali, Herendi Porcelánmanufaktúra, Ilcsi, Seiko, T-Systems, Balatonfüred és Budapest Boat Show.

A verseny médiapartnere: Aqua, Balatonfelvidék Neked, Balatonfüred.hu, Compass, DigiSport, First Class, Lánchíd Rádió, Óra Magazin, Porthole.hu Sailing.hu, Vitorlázás, Világjáró.

A verseny együttműködő partnerei: Antenna Hungária Zrt., Balatoni Hajózási Zrt., Balatoni Vízirendőrség, NauBit, Novofer, Országos Meteorológiai Szolgálat.


forrás: kekszalag.hu

vissza

Hozzászólások