NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Jelentős támogatás segíti a szigligeti vár rekonstrukcióját

2018.02.06.

A világörökségi helyszínek fejlesztése pályázaton 470 millió forintot nyert Szigliget a helyi vár rekonstrukciójára. Balassa Balázs polgármester úgy fogalmazott, Szigliget várának mint a Balaton várának fejlesztése befejezi, műemlékvédelmi szempontból megkoronázza az elmúlt évek állagmegóvási és részleges helyreállítási munkáit.


Teljes mértékben kihasználva a festői romvár történelmi, műemléki adottságait, XXI. századi interaktív kiállítási technika segítségével fog még maradandóbb turisztikai vonzerőt felmutatni a létesítmény. A fejlesztések a felsővárban elsősorban a különféle terek kialakítását jelentik, amelyek érzékeltetni fogják a történelmi korokat, korhű berendezésekkel. Elkészül a várúr és az őrség szobája


– mondta a polgármester.

Beszámolója szerint a terek lefedettek, a padlók burkoltak, a helyiségek az udvar felé nyitottak lesznek. A várudvar – mint közlekedőhely és mint szabadtéri bemutatók színtere – gyermekjátékok helyszíne lesz.

A szobákban, terekben a kiállítások a vizuális technika segítségével, kép- és hanganyaggal idézik fel majd a vár mindennapjainak eszközeit, napi tevékenységeit, valamint történelmi eseményeit.

Lényeges új építészeti megoldás lesz a beruházás során a palota boltozatos födémének elkészítése, amely egyben egy új kilátó-terasz kialakítását jelenti. Az eddig feltárt és állagmegóvott kapuknak továbbépítése és befejezése karakteres műemlékvédelmi megoldásként valósul meg. Így a felsővári mérlegsúlyos, úgynevezett Újlaki-kapu, továbbá az alsóvári felvonóhidas kapu részbeni helyreállítása készül el. A bejárati ejtő rácsos, úgynevezett tóti Lengyel-kapu működőképesen lesz helyreállítva. Ily módon igazán élővé fogja tenni a várat. Az alsóvári Magyar Bálint-torony új kilátópont lesz. A turisztikai kínálat kulturáltságát jelentősen emelni fogja az alsóvárba tervezett, föld alatti elhelyezéssel kialakított mozgáskorlátozott, pólyázóval ellátott vizesblokk. A fejlesztések szerves részét képezi a közművek bővítése, új csatlakozási pontok kiépítése és a tűzvédelem megoldása. A munkálatok várhatóan ez év őszén kezdődnek.

forrás: hirbalaton.hu / veol.hu


További cikkek Közérdekű / Nevezetesség, látnivaló / Szigliget témában

Szigligeti vár - a "Balaton vára"

Település: Szigliget; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, vár/kastély/...; Kirándulás: mind;

Az 5 legszebb balatoni vár, amit látnod kell

Az 5 legszebb balatoni vár, amit látnod kell Vajon mennyi várat tudsz felsorolni a Balaton környékén? Kettőt? Hármat? Ennél jóval több van. A ...

vissza

Hozzászólások