NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Jégbe álmodott világ Vonyarcvashegyen

2017.01.22.

A jégszobrászatnak is kedvez a hideg időjárás a Balatonnál. A vastagra hízott jég kiválóan alkalmas a megmunkálásra, Vonyarcvashegyen pedig gyorsan ki is használják a lehetőséget, a hétvégén zajló, Jégrandi elnevezésű rendezvényen, melyet az önkormányzat és a helyi turisztikai egyesület szervezett, a II. Jégszobrász Művésztelep is helyet kapott a Lidó strandon.

Vonyarcvashegyen 2012-ben szerveztek először jégszobrász művésztelepet, utána hosszú szünet után idén másodszor. Ennek prózai oka van, a jégszobrászathoz megfelelő alapanyagra, tömbösödött jégre van szükség, amihez – természetes körülmények között – hosszan tartó hideg kell. Az előző években az időjárás nem tette lehetővé a művésztelep megnyitását, a mostani fagyos idő azonban ideális ehhez – mondta a hirbalaton.hu kérdésére Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó és szobrász, a telep vezetője, aki egyébként a település köztéri szobrainak tervezője és többségének alkotója is.

A telep meghívásos alapon működik, idén nyolcan vesznek részt rajta. A helyiek mellett Cserszegtomajról és Nagykanizsáról érkeztek alkotók, akiknek képzelete szabadon szárnyalhat a témát illetően. A Balaton jegéből kivágott tömbökből így a legkülönbözőbb figurák születnek. A munka nagy odafigyelést és hozzáértést igényel, hiszen a motorfűrésszel, maróval nincs egyszerű dolguk a művészeknek.

Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a résztvevők, mind pedig a látogatók részéről nagy az érdeklődés, ezért felmerült az a gondolat is, hogy megfelelő időjárási körülmények esetén a jövőben akár önálló rendezvényként is szerveznek jégszobrász művésztelepet.

Egyelőre azonban még az idei programra koncentrálnak a szervezők, hiszen a Jégrandi és benne a II. Jégszobrász Művésztelep ma késő délutánig tart Vonyarcvashegyen.

fotók: Pálfi Sándor

fotó: Illés Tamás

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások