Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

tavasz

március | április | május

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

Programajánló

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Húsvéti Nyuladalom Siófokon Program kezdete: április 19.
Program vége: április 22.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, zenei, egyéb, mind

B my Lake Fesztivál

B my Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 21.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Hercegi Mandulás Napok

Hercegi Mandulás Napok Program kezdete: április 05.
Program vége: április 06.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 07.
Program vége: július 14.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik Program kezdete: június 07.
Program vége: június 09.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Tapolca Tavasz Fesztivál

Tapolca Tavasz Fesztivál Program kezdete: április 26.
Program vége: április 28.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Borban az igazság! - Túrasorozat 3. állomás - Balaton-felvidéki borvidék (Köveskál)

Borban az igazság! - Túrasorozat 3. állomás - Balaton-felvidéki borvidék (Köveskál) Program kezdete: április 06.
Program vége: április 07.
Település: Köveskál
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Tanúhegyek Teljesítménytúra

Tanúhegyek Teljesítménytúra Program kezdete: május 18.
Program vége: május 18.
Település: Badacsonytördemic
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Irány a kikötő! - Hagyomány és modernitás a legek versenyén, a Kékszalagon

2016.07.13.

A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnagyobb ünnepe és legnagyobb kihívása. Kihívás, mert a résztvevők egyszerre küzdenek meg önmagukkal, az ellenfelekkel és az elemekkel.

Kihívás, mert komoly fizikai és pszichikai megterhelést jelent, az éjszakai vitorlázás pedig különleges képességeket igényel. Kihívás, mert negyvennyolc óra alatt szélsőségesen is változhatnak az időjárási és a szélviszonyok: lehet vihar vagy szélcsend, eső vagy tűző nap. Kihívás, mert kitartást, nagy figyelmet, felkészültséget, vitorlázótudást és egész embert kíván.

Győzzön a leggyorsabb!

Valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot. 1934­-ben ez adta az ötletet az első verseny kiírására a Hungária Yacht Club lelkes magyar versenyvitorlázóinak, amikor úgy döntöttek, hogy a Kékszalag tókerülőn bármilyen vitorlás hajóval lehessen indulni, és győzzön a leggyorsabb, a legkitartóbb!

Légvonalban 160

A Kékszalag távja légvonalban 160 kilométer, amelyet negyvennyolc óra alatt, az óramutató járásának megfelelően kell teljesíteni. A rajt-cél a balaton­füredi kikötő. Az első pályajel Balatonkenesénél található, majd Siófok következik. A következő állomás a Tihanyi-szoroson át hajózva Keszthely, ahonnét jöhet a balatonfüredi cél. Általában júliusban tartják (2001-ig kétévente, azóta minden évben) a holdtöltéhez legközelebbi hétvégén, hogy legyen elég fény az éjszakai vitorlázáshoz.

Az elsők

1934. július 27-én rajtolt Balatonfüredről az első Kékszalag huszonegy hajóval. Az első győztes az Ugron Gábor, a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség elnöke által vezetett Rabonbán 30-as cirkáló lett. Női kormányos először 1940-ben nyerte meg a versenyt. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn azonnal duplázott is Tramontana nevű hajójával: a következő, 1942-es tókerülőn is ő hasította a leggyorsabban a vizet. Emlékét idézi a leggyorsabb női egységnek járó Gordon Evelyn-vándordíj. A Tramontana egyébként a Kékszalag történetének legsikeresebb hajója: összesen hétszer diadalmaskodott, legutóbb 1989-ben győzött.

Légiriadó miatt halasztott rajt

1944-ben a háború elérte Magyarországot, így a Kékszalag elmaradt. A magyar vitorlázók elszántságát mutatja, hogy a Kékszalag napjára a Hungária Yacht Club kiírta a Szent László-évi vitorlásversenyt a Balatonfüred–Kereked–Zamárdi háromszögbe. Július 8-án, egy héttel az országot érő legnagyobb amerikai légitámadás után huszonhárom hajó állt rajthoz, pedig a kezdést légiriadó miatt még halasztani is kellett!

Egy oldal szalonnáért

A háborút követően 1947-ben rendeztek először újra Kékszalagot, a verseny a párosról a páratlan évekre került. A háború utáni első megméretésen nem volt nevezési díj, sőt a résztvevők kaptak a rendezőségtől egy-egy oldal szalonnát a versenykedv felélesztésére.

Legek és hajók

A „leglassúbb győztes” díját 1953-ban oszthatták volna ki, ekkor olyan gyenge szél fújt, hogy a Nemere II. 75-ös cirkáló 40 óra alatt ért célba. A verseny rekordidejét 1955-ben állította be az akkor már kétszeres győztes Németh István kormányzásával ugyanez a hajó. Az 1944-es cirkáló 10 óra 40 perc alatt körbe ért. Ezt a csúcsidőt javította meg 57 évvel később, 2012-ben a Fifty-fifty. A karbonból készült, high-tech, kétárbócos katamarán 2014-ben újabb rekordot ért el: 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot.

A legtöbb indulót 2010-ben regisztrálták: ekkor 593 hajó állt rajthoz. A verseny legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki összesen tizenegy alkalommal tudott győzni.

A legtöbben 2010-ben indultak: a 42. Kékszalagon 593 hajón 9 nemzet 3115 versenyzője mérette meg magát.

Még egy leg: az európai tókerülő versenyek közül ma már a Kékszalagon versenyez a legtöbb hajó: utóbbi hat évben az átlagos hajószám 549 volt.

A magyar tenger rettenthetetlen Farkasa

Litkey Farkas kormányos tizenegyszer győzött a Kékszalagon: 2001-től 2009-ig zsinórban kilencszer diadalmaskodott, majd 2011-ben és 2013-ban is nyerni tudott.

Lisa, a hatszoros hódító

Litkey a tizenegy győzelemből hatot a Lisa nevű egytestű hajóval ért el. A legendás vitorlás 2015-ben, nem sokkal a múlt évi Pünkösdi Regatta előtt került új tulajdonosához, a keszthelyi jachtkikötőhöz, és azóta teljes megújuláson esett át. A hatszoros hódító tavaly nem okozott csalódást, kíváncsian várjuk, az eltelt egy évben mennyit sikerült fejlődni vele.

Napjainkban a számok

A Kékszalag mára Európa legnagyobb tókerülő megméretésévé nőtte ki magát. A két nap alatt több mint hatszáz hajó, több ezer fős legénység teszi próbára erejét régi és csúcsmodern hajókon. A lapunk megjelenésével egy időben rajtoló verseny egyik fő állomása Keszthely. Menjünk le a partra, és legyünk részesei az élménynek, élvezzük a rendkívüli látványt, ahogy a hatszáz vitorlás itt fordul meg ! A hatszoros győztes Lisa a miénk, itt „lakik” Keszthelyen, itt van a bázisa, szurkoljunk neki együtt az újabb diadalhoz!

Pontos információkkal a verseny állásáról, a hajók helyzetéről két remek okostelefonos applikáció is szolgál, amely ingyen letölthető a Google Play-áruházban (Evopro Kékszalag és 48. Kékszalag Erste World Nagydíj néven), illetve nyomon követhetők a Lisa Facebook-oldalán: a Lisa 501-en folyamatosan fotókkal és információkkal szolgálnak arról, mikor érkezik a hajó Keszthelyre. Úgyhogy irány a kikötő, szorítsunk együtt a Lisának!

forrás: monitormagazin.hu

vissza

Hozzászólások