Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó Program kezdete: július 06.
Program vége: július 08.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Háromlábú Fesztivál – Bográcsra fel!

Háromlábú Fesztivál – Bográcsra fel! Program kezdete: június 09.
Program vége: június 09.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Fuss Neki félmaraton és futófesztivál

Fuss Neki félmaraton és futófesztivál Program kezdete: április 28.
Program vége: április 28.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Hévíz-patak túra

Hévíz-patak túra Program kezdete: december 01.
Program vége: február 25.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Rozé, Rizling és Jazz Napok Program kezdete: július 06.
Program vége: július 15.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Rügyfakadás - Tavaszünnep Gyenesdiáson

Rügyfakadás - Tavaszünnep Gyenesdiáson Program kezdete: április 21.
Program vége: április 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, zenei, egyéb

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik Program kezdete: május 19.
Program vége: május 20.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Balaton-átúszás

Balaton-átúszás Program kezdete: június 30.
Program vége: június 30.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Irány a kikötő! - Hagyomány és modernitás a legek versenyén, a Kékszalagon

2016.07.13.

A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnagyobb ünnepe és legnagyobb kihívása. Kihívás, mert a résztvevők egyszerre küzdenek meg önmagukkal, az ellenfelekkel és az elemekkel.

Kihívás, mert komoly fizikai és pszichikai megterhelést jelent, az éjszakai vitorlázás pedig különleges képességeket igényel. Kihívás, mert negyvennyolc óra alatt szélsőségesen is változhatnak az időjárási és a szélviszonyok: lehet vihar vagy szélcsend, eső vagy tűző nap. Kihívás, mert kitartást, nagy figyelmet, felkészültséget, vitorlázótudást és egész embert kíván.

Győzzön a leggyorsabb!

Valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot. 1934­-ben ez adta az ötletet az első verseny kiírására a Hungária Yacht Club lelkes magyar versenyvitorlázóinak, amikor úgy döntöttek, hogy a Kékszalag tókerülőn bármilyen vitorlás hajóval lehessen indulni, és győzzön a leggyorsabb, a legkitartóbb!

Légvonalban 160

A Kékszalag távja légvonalban 160 kilométer, amelyet negyvennyolc óra alatt, az óramutató járásának megfelelően kell teljesíteni. A rajt-cél a balaton­füredi kikötő. Az első pályajel Balatonkenesénél található, majd Siófok következik. A következő állomás a Tihanyi-szoroson át hajózva Keszthely, ahonnét jöhet a balatonfüredi cél. Általában júliusban tartják (2001-ig kétévente, azóta minden évben) a holdtöltéhez legközelebbi hétvégén, hogy legyen elég fény az éjszakai vitorlázáshoz.

Az elsők

1934. július 27-én rajtolt Balatonfüredről az első Kékszalag huszonegy hajóval. Az első győztes az Ugron Gábor, a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség elnöke által vezetett Rabonbán 30-as cirkáló lett. Női kormányos először 1940-ben nyerte meg a versenyt. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn azonnal duplázott is Tramontana nevű hajójával: a következő, 1942-es tókerülőn is ő hasította a leggyorsabban a vizet. Emlékét idézi a leggyorsabb női egységnek járó Gordon Evelyn-vándordíj. A Tramontana egyébként a Kékszalag történetének legsikeresebb hajója: összesen hétszer diadalmaskodott, legutóbb 1989-ben győzött.

Légiriadó miatt halasztott rajt

1944-ben a háború elérte Magyarországot, így a Kékszalag elmaradt. A magyar vitorlázók elszántságát mutatja, hogy a Kékszalag napjára a Hungária Yacht Club kiírta a Szent László-évi vitorlásversenyt a Balatonfüred–Kereked–Zamárdi háromszögbe. Július 8-án, egy héttel az országot érő legnagyobb amerikai légitámadás után huszonhárom hajó állt rajthoz, pedig a kezdést légiriadó miatt még halasztani is kellett!

Egy oldal szalonnáért

A háborút követően 1947-ben rendeztek először újra Kékszalagot, a verseny a párosról a páratlan évekre került. A háború utáni első megméretésen nem volt nevezési díj, sőt a résztvevők kaptak a rendezőségtől egy-egy oldal szalonnát a versenykedv felélesztésére.

Legek és hajók

A „leglassúbb győztes” díját 1953-ban oszthatták volna ki, ekkor olyan gyenge szél fújt, hogy a Nemere II. 75-ös cirkáló 40 óra alatt ért célba. A verseny rekordidejét 1955-ben állította be az akkor már kétszeres győztes Németh István kormányzásával ugyanez a hajó. Az 1944-es cirkáló 10 óra 40 perc alatt körbe ért. Ezt a csúcsidőt javította meg 57 évvel később, 2012-ben a Fifty-fifty. A karbonból készült, high-tech, kétárbócos katamarán 2014-ben újabb rekordot ért el: 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot.

A legtöbb indulót 2010-ben regisztrálták: ekkor 593 hajó állt rajthoz. A verseny legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki összesen tizenegy alkalommal tudott győzni.

A legtöbben 2010-ben indultak: a 42. Kékszalagon 593 hajón 9 nemzet 3115 versenyzője mérette meg magát.

Még egy leg: az európai tókerülő versenyek közül ma már a Kékszalagon versenyez a legtöbb hajó: utóbbi hat évben az átlagos hajószám 549 volt.

A magyar tenger rettenthetetlen Farkasa

Litkey Farkas kormányos tizenegyszer győzött a Kékszalagon: 2001-től 2009-ig zsinórban kilencszer diadalmaskodott, majd 2011-ben és 2013-ban is nyerni tudott.

Lisa, a hatszoros hódító

Litkey a tizenegy győzelemből hatot a Lisa nevű egytestű hajóval ért el. A legendás vitorlás 2015-ben, nem sokkal a múlt évi Pünkösdi Regatta előtt került új tulajdonosához, a keszthelyi jachtkikötőhöz, és azóta teljes megújuláson esett át. A hatszoros hódító tavaly nem okozott csalódást, kíváncsian várjuk, az eltelt egy évben mennyit sikerült fejlődni vele.

Napjainkban a számok

A Kékszalag mára Európa legnagyobb tókerülő megméretésévé nőtte ki magát. A két nap alatt több mint hatszáz hajó, több ezer fős legénység teszi próbára erejét régi és csúcsmodern hajókon. A lapunk megjelenésével egy időben rajtoló verseny egyik fő állomása Keszthely. Menjünk le a partra, és legyünk részesei az élménynek, élvezzük a rendkívüli látványt, ahogy a hatszáz vitorlás itt fordul meg ! A hatszoros győztes Lisa a miénk, itt „lakik” Keszthelyen, itt van a bázisa, szurkoljunk neki együtt az újabb diadalhoz!

Pontos információkkal a verseny állásáról, a hajók helyzetéről két remek okostelefonos applikáció is szolgál, amely ingyen letölthető a Google Play-áruházban (Evopro Kékszalag és 48. Kékszalag Erste World Nagydíj néven), illetve nyomon követhetők a Lisa Facebook-oldalán: a Lisa 501-en folyamatosan fotókkal és információkkal szolgálnak arról, mikor érkezik a hajó Keszthelyre. Úgyhogy irány a kikötő, szorítsunk együtt a Lisának!

forrás: monitormagazin.hu

vissza

Hozzászólások