NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Ipart a Balatonhoz? Veszített gazdasági erejéből a régió

2015.09.23.

Ipart a balatoni régióba? A kérdésre Magyarósi György azzal válaszol: igen, egészségipart. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén is fölvetődött: a Balaton-törvény szigorú előírásai miatt a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban sem preferálják a különböző programok az ipartelepítést a Balatonnál, ugyanakkor Bóka István balatonfüredi polgármester, BFT-elnök arról beszélt, hogy „valamiből meg is kéne élni, a turizmus kevés”.

Kis területet igénylő, a környezetét nem szennyező ipari beruházások idevonzására gondolt Bóka – talán éppen az egészségiparra?
Magyarósi György, a Siotour egykori kereskedelmi igazgatója amondó: a megoldást az Új Széchenyi Terv is megfogalmazza, miszerint az egészségipar a magyar gazdaság kitörési pontja, ezen belül az egészségturizmus az első számú fejlesztési irány. – Akkor miért nem vágunk végre bele a Balaton partján? – kérdi a szakember. – Az ezen a héten kezdődő őszi Nyitott Balaton akció szervezőinek miért nem jutott eszébe most sem bevonni a régió egészségfejlesztéssel foglalkozó szolgáltatóit? Az egészségturizmus fejlesztésére jelentős támogatási összegek várnak elköltésre, az még egyszer nem fordulhat elő, mint 2007 és 2013 között, hogy a Balaton szinte semmit se kapjon.

Magyarósi szerint egészségturizmusra alapozó szállodából vagy tíz kellene a déli parton és minden település központjába egy egészségcentrum. – De én például Siófokon az iparfejlesztést is ennek rendelném alá, az egészségturisztika szolgálatába álló vállalkozásokat telepítenék a jövendőbeli ipari parkba.

Balaton-parti rekortán futópálya egymilliárd forintért – ez lett volna Siófok egyik vezérprojektje a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusban, de az új képviselő-testület ezt „lecserélte”, helyette a turizmust szolgáló fejlesztések mellett például ipari park kialakítására pályáznának. Szamosi Lóránt beruházásokért és fejlesztésekért felelős tanácsnok szerint létkérdés a munkahelyteremtés, hogy ipari háttere is legyen a városnak, minél több adózó céggel, mert az ilyen bevételekből lehet fejleszteni.

Nem véletlenül hangsúlyozta Bóka István a siófoki tanácsülésen, hogy „valamiből meg is kéne élni”, hiszen a Balaton Fejlesztési Tanács kutatása is egyértelműen megállapítja: a régió az elmúlt időszakban veszített a gazdasági erejéből. Felmérték például a kiemelt üdülőkörzet lakás- és üdülőállományának értékét, s kiderült: míg 2008-ban ez 2200 milliárd forint volt, addig 2013-ban már csak 1720 milliárd. A 2007 és 2014 között megítélt fejlesztési forrásokat tekintve a régió a toplista középmezőnyében helyezkedett el az országos átlag 95 százalékával. A tanulmány felhívja  figyelmet az átlagot meghaladó elöregedésre: míg a  fiatalok elhagyják a régiót, a nyugdíjas korosztály szívesen költözik be. A javaslatok között pedig a turisztikai vonzerőfejlesztésen túl az egészségipart, az „alkonygazdaságot” ajánlja.

Fonyód beelőzött

Fonyódon és Balatonlellén több évtizedes a hagyománya az elektronikai összeszerelő iparnak, de Balatonbogláron is hamarosan új, több száz főt foglalkoztató üzem kezdi meg működését. Nemrég írtuk meg, hogy éppen Fonyódon a legalacsonyabb a munkanélküliség a somogyi városok közül, ezzel meglepetésre megelőzte a hagyományosan toplistavezető Balatonföldvárt és Zamárdit. Siófokon már majdnem kétszer magasabb az álláskeresők aránya, mint Fonyódon, a balatoni városok közül a legutóbbi kimutatás szerint Balatonlelle állt a legrosszabbul e szempontból, csak Csurgót, Barcsot, Kadarkútot és Nagybajomot tudta megelőzni a somogyi városok rangsorában.

forrás: sonline.hu

vissza

Hozzászólások