Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Kérdezz felelek

Mikor lesz 2018-ban a Csipkebogyó Piknik a Tihanyi Piac Placcon?

2018. október 20-án. » részletek

Programajánló

Márton-napi programok a Balatonnál

Márton-napi programok a Balatonnál Program kezdete: november 04.
Program vége: november 18.
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Ünnepek & Alkalmak: Márton-nap
Hónap: november

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny Program kezdete: november 17.
Program vége: november 17.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Kálmán Imre Emléknapok

Kálmán Imre Emléknapok Program kezdete: október 24.
Program vége: október 28.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Tök jó Zalakaroson

Tök jó Zalakaroson Program kezdete: október 29.
Program vége: november 04.
Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, sport/verseny, zenei, egyéb

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 03.
Program vége: november 03.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Murci Fesztivál a Kishegyen

Murci Fesztivál a Kishegyen Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, zenei, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Szigligeti Süllőfesztivál

Szigligeti Süllőfesztivál Program kezdete: október 20.
Program vége: október 22.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Indul a Gasztrohegy Badacsony

2018.09.24.

Új gasztronómiai koncepció Badacsonyban

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.

Közismert, milyen látványos fejlődés ment végbe az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől Badacsony nyitva” néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria. Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit.

A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel.

Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat:

9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.


Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!

– mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika.



Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni

– mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója. 



Nagy könnyebbség, hogy a kilenc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon

– meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról. 


A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül,

de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken, a Badacsony Nyitva oldalára folyamatosan kerülnek majd fel az információk. Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak símogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

Tematika

  • 2018. október 5-7. Gasztrohegy /1. Minden, ami szőlő » részletek

  • 2018. november 23-25. Gasztrohegy /2. Halak a hegyen » részletek

  • 2018. december 28-30. Gasztrohegy /3. Év végi disznóságok » részletek 

  • 2019. január 25-27. Gasztrohegy /4. Nagyvadak a hegyről » részletek

  • 2019. február 22-24. Gasztrohegy /5. Gasztrofarsang » részletek

  • 2019. március 22-24. Gasztrohegy /6. Felszáll a füst » részletek

  • 2019. április 12-14. Gasztrohegy /7. Lávakő hétvége » részletek

Résztvevő vendéglátók 

Utazás

  • Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

  • Badacsony taxi: +36 (30) 602-6963

forrás és fotók: Badacsony nyitva


További cikkek Badacsony / Bor, borászat, szőlő, szüret / Gasztronómia / Kirándulás, futás, túrázás témában

vissza

Hozzászólások