Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

tavasz

március | április | május

ősz

szeptember | október | november

nyár

június | július | augusztus

Programajánló

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Keszthelyi Városi Karnevál

Keszthelyi Városi Karnevál Program kezdete: február 23.
Program vége: február 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, mind

Runner`s World Run - Maratonman Tavaszi Futam

Runner`s World Run - Maratonman Tavaszi Futam Program kezdete: március 31.
Program vége: március 31.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

VeszprémFest

VeszprémFest Program kezdete: július 10.
Program vége: július 13.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: február 02.
Program vége: június 29.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Hónap: február, március, április, május, június

Szigligeti Félmaraton

Szigligeti Félmaraton Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 14.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 18.
Program vége: július 20.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 19.
Program vége: július 28.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, MOL Nagyon Balaton, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 05.
Program vége: június 09.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők

2016.05.11.

A Balatonnál ugyan 20 százalékkal emelkedtek az árak tavaly, azonban a Földközi-tenger partjához képest mégis töredékáron lehet vásárolni. Míg a magyar tengernél tavaly 200 ezer forint/nm körül alakult az átlagos ár, és Siófokon valamint Füreden is csak ritkán ment 400 ezer forint fölé még a kiemelt helyszínek esetében is, addig az Adria partján 500-800 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolnia annak, aki nyaralóra vágyik.

Ráadásul a parthoz közelebbi helyszíneken ennél is mélyebben kell a pénztárcába nyúlni, a prémium villák vásárlóinak pedig több mint 100 millió forint kell, hogy a zsebükben legyen. Ciprus esetében sem sokkal jobb a helyzet, míg a drágasági versenyt Málta nyerte 1 millióhoz közelítő fajlagos áraival. 

Bár sokak számára a balatoni nyaraló a nagy álom, azért üdülő vásárláson nem csak a magyar tenger mellett, de a Földközi-tenger partján is elgondolkodhatunk. Erre pedig talán most adódik az egyik legjobb lehetőség egyes helyeken, míg másutt már kicsit elkéstünk. Horvátországban és Cipruson a lakáspiacok zuhanása még csak most közelít a végéhez. Az árak még nagyon alacsonyak a válság előttihez képest, de Horvátország esetében már nagyon enyhe emelkedésbe kezdtek a tavalyi év második negyedévétől.

Kicsit más a helyzet Máltával, ahol egy több éve tartó emelkedést követően 2009 és 2015 között közel 20 százalékkal drágultak az ingatlanok, itt a legjobb vételi lehetőségekről biztosan lemaradtunk. A Balaton üdülőkörzetében szintén nagyot ugrottak az árak tavaly, a közvetlen parti kistérségekben a növekedés pedig ezt is meghaladta, így tehát azok jártak igazán jól, akik még tavaly a tettek mezejére léptek és megvásárolták nyaralójukat. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők


Mennyiért lehet most vásárolni a válság előtthöz képest?

Horvátországban a tavalyi év átlagos lakásár-változása még negatív volt, de az év második felében az Adria-part esetében elkezdődött némi növekedés. Kérdés, hogy ez tartós lesz-e, de aki esetleg itt szeretne nyaralót vásárolni, annak vélhetően mostanában kell lépnie. Az árak jelenleg a válság előttitől 15,5 százalékkal maradnak el. Ha feltételezzük, hogy az árak visszaemelkednek a 2008-as szintre a következő pár évben, illetve hozzávesszük, hogy az ingatlan kiadásából is jó pár százalékos haszonra lehet szert tenni, Dubrovnikban ez például elérheti a 6%-ot is, igazán jó befektetésnek tűnhet a nyaraló vásárlás.


Ciprus esetében az árak zuhanása még nem állt meg teljesen, de annak mértéke tavaly év végére már a nullához közelített. A 2008-as árszintnél év végén közel 30 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az ingatlanokért, így itt is lassan eljöhet a beszállás ideje. Máltán ugyanakkor az árak már több mint 10 százalékkal magasabbak, mint a válság előtt voltak, így itt óvatosabban kell bánni a vásárlással.

Hazai vizekre evezve azt látjuk, hogy a Balatonnál a válság előttihez képest a tágabb üdülőkörzetben 9,6 százalékkal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vásárlók, míg a közvetlen part menti kistérségekben 6,7 százalékos már csak a különbség, miután tavaly 20 százalék körüli drágulást produkált mind a két piac. A drágulás ugyan várhatóan az idén is tovább folytatódik, de ennek mértékében jelentős lassulás várható. Saját célra a magas árak miatt sok esetben nem éri meg üdülőt vásárolni, de a lakásár-növekedésen túl a kiadással plusz hozamra lehet szert tenni, ami pozitív irányba billentheti a mérleget.

Pontosan mennyit kell fizetni?

Bár a Balaton egy jelentős dráguláson van túl 2015-ben, azért messze itt lehet a legalacsonyabb áron nyaralóhoz jutni Máltához, Ciprushoz és az Adria melletti árakhoz képest. Tavaly a távolabbi környezetében az egyszerű átlagolással (a kistérségek egyszerű átlaga, súlyozatlanul) számolt fajlagos ár 125 ezer Ft/nm volt, míg a közvetlen tóparti kistérségekben 160 ezer Ft/nm volt. A legdrágább kistérségekben, mint Siófok, Balatonfüred, Fonyód és Hévíz az átlagos fajlagos ár 200 ezer forint környékén mozgott. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a felkapottabb helyszíneken, mint Siófok vagy Balatonfüred egésze a kistérségi átlagot messze felülmúlhatja a lakások ára, egyes részeiken megközelíthetik a 400 ezer forintot is. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők


Bár Ciprus esetében, ahogy korábban már említettük 30 százalékkal alacsonyabb az ingatlanok ára, mint 2008-ban, a Balaton mellett fizetendőt jelentősen meghaladják. A legolcsóbb térségekben is 400 ezer forint környékén mozognak a négyzetméterárak300 Ft/eurós árfolyamon számolva, a drágább helyszíneken pedig az átlagár már a 600 ezer forintot is eléri. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők


Az Adria mellett is mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki nyaralót szeretne vásárolni. A legolcsóbbnak számító Lika-Zengg megyében is 438 ezer forintra rúg az átlagos fajlagos ár a házak esetében, a lakásokért pedig ennél is többet 528 ezer forintot is elkérnek. A legdrágábbnak számító Dubrovnik környékén a házak átlagára már a 610 ezer forint/nm-et is eléri, a lakásoknál pedig 755 ezer Ft/nm-es szinten mozognak az átlagárak. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők


A fentieknél azonban sokkal többet kell fizetni, ha egy prémium villát szeretnénk megvásárolni az Adria mellett. Több mint 100 millió forintra lehet szükségünk még a legolcsóbb Makarszka és Rovinj esetében is, míg a Hvar-szigeten az árak már 150-210 millió forint között mozognak. A villákat egyébként előszeretettel vásárolják külföldiek, a nemzetközi vásárlók között a legnagyobb arányt a szlovénok képviselik 43 százalékos aránnyal, második helyen a Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkezők állna 35 százalékos részesedésükkel. A kereslet pedig tovább erősödhet a gazdag európai vásárlók részéről a várakozások szerint, Horvátország vonzó lehetőségnek számít a második otthont keresők körében, főként az új fejlesztéseknek köszönhetően. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők


Máltán csak az igazán bátrak vásárolhatnak, a balatonihoz képest négyszer annyit kell fizetni az ingatlanokért. A négyzetméterárak 589-886 ezer forint/nm között mozognak, amelyek a vizsgált térségek közül a drágasági verseny első helyére emelik. 

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők

forrás: www.portfolio.hu

vissza

Hozzászólások