NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Esküvőkön és keresztelőkön kívül is számos programot kínál a kápolna

2017.12.09.

„Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista – hangoztatják a természetjárók. Így aztán akár télen is útnak lehet indulni, és felfedezni a minket körülvevő táj szépségeit. Legendákat élhetünk át és csodás látvány tárul elénk, ha felsétálunk a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombra.” – írja a helyi kápolnáról és környékéről megjelentetett cikkében a zaol.hu.

fotó: Légi Fotó & Videó / legiprojekt.hu

Aki Vonyarcvashegyre, a zalai településen belül is az egykori balatoni sziget, a Szent Mihály-domb felé veszi az irányt, az nemcsak a természetben, hanem a múltban és a legendák világában is kalandozhat. Akár gyalogos, akár kerékpáros túrázók is megcélozhatják: szom-szédságában halad a balatoni bringaút. A nyugat-balatoni térség turisztikai weboldalán például több változó hosszúságú (34 és 67 kilométer közötti) és nehézségű bringás túrajavaslat egyik állomásaként szerepel a 136 méter magas domb, és a rajta emelt kápolna. Autóval és gyalogosan is könnyen megközelíthető, némi emelkedő leküzdése után csakhamar a dombtetőn találjuk magunkat. De menet közben is érdemes megállni, hiszen számos szakrális alkotással találkozhatunk.

Szent Mihály-domb - Vonyarcvashegy

Település: Vonyarcvashegy; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: mind, kilátó/-hely; Kirándulás: mind, hegy/domb;


A felvezető úton van egy emlékfa, a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület elhunyt tagjai tiszteletére. Kicsit feljebb található a 40 halász emlékhely, mely Szerdahelyi Károly építész tervei alapján készült. Ez egy régi, omlatag halottasházból lett kialakítva, ebben tekinthető meg Németh János keramikusművész dombormű alkotása


– mutatta be a felfelé vezető út emlékhelyeit Horváth Tamás, a vonyarcvashegyi turisztikai iroda vezetője.

Szent Mihály-kápolna - Vonyarcvashegy

Település: Vonyarcvashegy; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: mind, szakrális hely;

Régi legendát elevenít fel a mű, melyre ma is emlékeznek a minden év nyarán megrendezett 40 halász emléknapon, mely a balatoni halászok emléknapja is. A hajdani történet szerint 1729-ben 46 halász indult el a Balaton jegére, ám halászat közben beszakadt alattuk a jégtábla. Hat halász a jeges tóban lelte halálát, ám negyvenen megmenekültek, hiszen – ahogy mesélik ma is – csodás módon megfordult a szél, és a partra sodorta a jégtáblát és a rajta álló halászokat. Ők negyvenen pedig fogadalmat tettek, hogy hálájuk jeleként kápolnát emelnek a dombtetőn.

40 halász emléknap - Vonyarcvashegy

Program kezdete: augusztus 04.; Program vége: augusztus 05.; Település: Vonyarcvashegy; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala;

Ide felérve csodálatos panoráma tárul a vándor szeme elé: megcsodálhatja a Balaton minden évszakban és minden pillanatban más-más színű és arcú víztükrét, gyönyörködhet a táj szépségében. A kápol-nával szemben áll a Golgota-jelenet, melyet több mint másfél évtizede állítottak. A szoborcsoport a helybeli fa-faragó, Major Lajos – akinek a településen számos műve található – vezetésével rendszeresen megszervezett fafaragó tábor résztvevőinek alkotása.


Legenda és valóság keveredik itt. A Szent Mihály-hegyen magasodó kápolna az ország egyetlen halászkápolnája. Negyven ülőhely van itt, és az 1900-as évek elején állíttatott szobrok láthatóak. Májustól szeptemberig rendszeresen szentmiséket tartanak, illetve nagyon sokan tartanak itt esküvőt és keresztelőket


– mutatta be Horváth Tamás. Az 1860-as években, gótikus elemekkel felújított kis templom közelében található egy temető is, melyben az 1800-as évek első évtizedeiből származó síremlékek vannak. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület oldalán olvashatóak szerint a terület múltja még rejteget érdekességeket.


1776-ban a keszthelyi ferences rendházból kivált remeték éltek itt. Kolduló barátok voltak, alamizsnából éltek és barlangokban laktak. A remetelakások a domb keleti oldalán lehettek. Ma már nyomukat sem találjuk.


forrás: hirbalaton.hu / zaol.hu


Vonyarcvashegy Esküvő Horgászat, halászat Kerékpározás Kirándulás, futás, túrázás Látvány Mítosz, legenda, történelem, tudomány

vissza

Hozzászólások