NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Eladó az SCD-kemping

2016.05.03.

Csendes végelszámolásból felszámolásba torkollt két egykori SCD-cég sorsa. Megdőlt az eredeti terv, a Balaton-parti ingatlanportfólió eladását már nem kezelik egységesen.

Május végéig lehet pályázni az egykori SCD-csoport keszthelyi kempingjére és ingatlanaira, amelyet 976,5 millió forintos irányáron hirdetett meg a felszámoló Allego Kft. A Sparkling Lake Elderly Care Kft. két éve került végelszámolás alá, ami azóta felszámolási eljárásba ment át.

A meghirdetett ingatlanok: a keszthelyi Entz Géza sétányon található, 3,1 hektáros kivett kemping és épületei, valamint üzletház, két darabban meghirdetve, de összesen 6600 négyzetméternyi kivett strandfürdő és egyhektárnyi beépítetlen terület Keszthely belterületén. Egy másik felszámolócég, a Novum Zrt. 120 millióért hirdeti eladásra az SCD egy másik érdekeltsége, a végelszámolásból ugyancsak felszámolásra váltott Kristof House Kft. ingatlanát. Balatonalmádiban, 10 ezer négyzetméteres telken két földszintes motel-, egy könnyűszerkezetes kiszolgáló épület és egy faház raktárépület eladó. Mind a keszthelyi, mind a balatonalmádi ingatlanokat az viheti, aki a legtöbbet ígéri értük.

Eddig nem kapkodtak a tóparti vagyonelemekért, ezért is döntöttek úgy a hitelező bankok – a CIB, a Raiffeisen, az MKB, továbbá a Hypo-Adria – a tulajdonossal egyetértésben, hogy végelszámolás helyett felszámolásban próbálják értékesíteni az ingatlanokat. Mindkét cég tulajdonosa a luxemburgi bejegyzésű SCD Quinlan Private Balaton Developement S.á.r.l., emlékeztetve arra, hogy az SCD ír befektetőpartnerrel futott neki a valaha eltervezett, 100 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztésnek. Az SCD Quinlan Private Balaton Development ehhez 58,5 millió eurós kölcsönkeretet igényelt, azóta a tartozás járulékokkal hízott csaknem 20 millióval. A most meghirdetett ingatlanokon 76 millió euró keretbiztosítéki jelzálog van bejegyezve – amely valójában az egykori SCD Balaton-parti turisztikai portfóliójának egészét terheli.

A tóparti fejlesztések azonban nem valósultak meg, Jászai Gellért SCD-alapító 2011-ben – miután a bankok nem hosszabbították meg a hitelszerződéseket – jelentette be a projekt bukását és a turisztikai befektetések eladását. A portfólió zöme a hirtelen gründolt Turisztika Hungária Kft. tulajdonába került, a kempingek egy része pedig a felszámolás sorsára jutott, az ír befektetőpartnerrel, a Quinlannal közös portfóliódarabokat viszont előbb végelszámolás keretében próbálták értékesíteni.

A terv a balatoni ingatlanvagyon egységes kezelése lett volna, ennek érdekében az egykori SCD cégeinek felszámolását, illetve végelszámolását ugyanazon társaság, a Vectigalis Zrt. vezényelte le. De ez a társaság értékesítette az ugyancsak az SCD-portfólióba tartozó sármelléki repülőtér vagyonát is, amely végül Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségénél landolt. A Vectigalis csaknem másfél tucat SCD-kemping eladásában működött közre, de még mindig nem sikerült túladnia valamennyin. A legtöbbet, több mint kétmilliárdot, a balatonfüredi kempingért fizette a vevő, a helyi önkormányzat. A felszámoló korábbi közlése szerint a kempingcégekkel szemben összesen 13 milliárd forint a hitelezők követelése, és úgy becsülte, hogy ennek a fele sem térül meg a vagyoneladásból.

forrás (szöveg): vg.hu | fotók: balatontourist.hu

vissza

Hozzászólások