NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Egy hét múlva lesz a Balaton ünnepe

2018.07.19.

Egy hét múlva, július 26-án kezdődik a Balaton és a magyar vitorlázás ünnepe, a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj, amelyre rekordszámú - több mint 600 - indulót vár a szervező Magyar Vitorlás Szövetség. A verseny esélyesei közé tartoznak a legkorszerűbb technológiával épült katamaránok. Nagy kérdés, hogy megdől-e a jelenlegi alig több mint 7 órás időrekord.

Következik a Balaton és a magyar vitorlázás ünnepe: egy hét múlva, július 26-án kezdődik a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye.

Városok, kilométerek, időpontok

A rendező Magyar Vitorlás Szövetség arra számít, hogy rekordszámú induló lesz a versenyen, ami több mint 600 hajót jelentene. A versenytáv légvonalban több mint 150 kilométer, az útvonal pedig - ahogy az 1934-ben megrendezett első verseny óta minden alkalommal - Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely – Balatonfüred lesz.

A jelenlegi időrekorder hajó, az Opel Fifty-Fifty az idei Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíjon | fotó: Cserta Gábor / MVSz

A versenyen az előzetes várakozások szerint a legkorszerűbb technológiával épített 10-15 többtestű - köztük magyar fejlesztésű - hajónak, jellemzően katamaránoknak van a legnagyobb esélye arra, hogy az abszolút értékelésben megszerezzék az első helyet. Illetve megfelelő időjárás esetében esetlegesen megdöntsék a Kékszalag több mint 7 órás rekordját.

A leggyorsabb többtestű hajók mellett számtalan más vitorlás is indul majd a Kékszalagon, köztük a balatoni vitorlázást évtizedek óta meghatározó cirkálók. A verseny július 28-án szombat reggel 9 óráig tart, addig kell befutnia minden versenyzőnek. A címvédő tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki tavaly a Festipay nevű hajóval alig több mint 10 óra alatt teljesítette a távot. A 2017-ben rendezett Kékszalagon egyébként 547 hajó nevezett és 410-en futottak be. A Magyar Vitorlás Szövetség arra számít, hogy az idén mindkét szám jóval magasabb lesz.

Mindenkihez szól a verseny


Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke azt mondta:

Az idei verseny nem csak a ma már 40 ezer embert megmozgató magyar vitorlázás ünnepe, hanem a Balatoné, a turizmusé. Leegyszerűsítve mindenkié, aki szereti a természetet. Már az első, 1934-ben rendezett verseny sem csak a vitorlázásról szólt, hanem hozzájárult a Balaton népszerűsítéséhez is.


Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye - Balatonfüred

Program kezdete: július 26.; Program vége: július 29.; Település: Balatonfüred; Megye: Veszprém; Régió: Balatonfüred környéke;

A jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj is jó alkalom, hogy minden érdeklődő közelebb kerüljön a vízhez és a vitorlázáshoz. Számos program vár mindenkitBalatonfüreden, például a Kékszalag piknik, modellvitorlás-verseny. Az Erste Bank jóvoltából látható lesz a Kékszalag történetét bemutató retrospektív fotókiállítás, a Kékszalag története képekben. Lesznek továbbá beszélgetések a Vitorlás szigeten, koncertek és utcabál is. Tagore sétányon pedig ki lesz állítva az első, 1934-es Kékszalag-győztes Rabonbán 30-as cirkáló. A jubileumi versenyre pedig elkészült a Kékszalag söre is.

Az első győztes: A Rabonbán 1934-ben | Fotó: Tolnai Világlapja - 1934

Kékszalag után is van élet, sőt...

A Kékszalag után sem áll meg az élet. A Magyar Vitorlás Szövetség olimpiai hajóosztályokban vitorlázó élversenyzői, Érdi Mári, Berecz Zsombor, Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin, valamint a 470-es páros hajóval versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokságra mennek, ahol a tokiói olimpiai szereplést jelentő kvótáért küzdenek majd.

A Magyar Vitorlás Szövetség célja a jövőben, hogy mind az élversenyzésbe, mind a túravitorlázásba egyre többen kapcsolódjanak be. A Balaton pedig meghatározó vitorlásturisztikai desztinációvá váljon.

forrás: hunsail.hu


További cikkek Balatonfüred / Kékszalag / Sport / Vitorlázás, hajózás témában

vissza

Hozzászólások