NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Egész Tihany levendulaillatot áraszt – június 19-én kezdődik a Levendula Fesztivál

2017.06.13.

Elkezdődött a levendulavirágzás Tihanyban. A Levendula Fesztivál ugyan hivatalosan csak június 19-n nyit, már most lépten-nyomon lila szőnyeg fedi a félszigetet. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik, ahol virágzás idején „Szedd magad!” akciót szerveznek – értesült a a hirbalaton.hu.

Minden nap lekerítenek egy részt az ültetvényből, ahol mindenki kedvére szedheti az illatos növényt. Ilyenkor sokan megállnak ott fotókat, videó-felvételeket készíteni. Nekik érdemes tudni, hogy a Tihanyi-félszigeten drónt (pilóta nélküli légi járművek) csak az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehet használni.

Regisztrálni nem kell, a belépés és a fotózás díjtalan, a szedéshez pedig táskát kell vásárolni a helyszínen, mérettől függően 1.500 illetve 2.000 forintért. Mindenki csak egy táskát vásárolhat, a napi készlet erejéig, reggel kilenctől este hét óráig.

A növények védelme érdekében nem engedélyezik a kézi szedést, érdemes erősebb ollóval vagy metszőollóval érkezni. Az ültetvény közelben van ingyenes parkoló, a nemzeti park munkatársai segítik majd a közlekedőket. A hirbalaton.hu ott jártakor épp egy lengyel forgatócsoport faggatta a nemzeti park tájegység-vezetőjét. Vers József a hirbalaton.hu-nak elmondta: a tél komoly károkat okozott az ültetvényben, de idén is szép virágzásra számítanak, ami nagyjából a fesztivál idején éri el csúcspontját.

Fontos tudni, hogy a „Szedd magad!” akción kívül eső területeken, vagyis az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos levendulát szedni.

A Balaton északi partja mentén haladó 71-es út tihanyi bekötő szakaszánál szembetűnő, hogy egy új telepítésű levendulamező borult virágba. Ezt a közel egy hektáros területet a Tihanyi Levendula Manufaktúra bérli az önkormányzattól, hosszú távú szerződés keretében. A sorokban Lavandula Angustifolia, a fűzfa körüli labirintusban pedig angol levendula virágzik, amit teljes egészében a manufaktúra csapata fog kézzel learatni. A hideg tél következtében itt is jelentős a fagykár: a régebbi ültetésű Lavandula Angustifolia jól bírta, de a friss, fiatalabb növények egy jelentős része megfagyott, illetve az angol levendulánál is jelentős volt a kár. A manufaktúra kezelésében a környéken további egy hektárnyi levendulás van, és további telepítések is folyamatban vannak.

A Tihanyi-félszigeten egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre.

Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg. A palántákat Budakalászon nevelték elő, az ültetés kiválóan sikerült, a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először. A nagy mennyiségű termesztés célja az illóolaj – a levendulaolaj – kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

Az 1950-es években a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. Azokon a területfoltokon, ahol még sok levendula élt, visszaszorították a cserjéket és fákat, így ismét gyönyörű látvány a lila tengerként hullámzó ólevendulás.

A levendula olyannyira védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek, hogy szinte minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. Ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, cserépedényekre festve. Szakemberek kalauzolásával pedig bárki által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.

Az idei Levendula Fesztivál programjáról itt olvashatók részletek.

forrás: hirbalaton.hu | fotók: bfnp.hu / Vers JózsefLevendula Ház Látogatóközpont

vissza

Hozzászólások