Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

tavasz

március | április | május

tél

január | február | december

Programajánló

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Nyáresték a főtéren

Nyáresték a főtéren Program kezdete: július 05.
Program vége: augusztus 17.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Murci Fesztivál a Kishegyen

Murci Fesztivál a Kishegyen Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, zenei, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 07.
Program vége: július 14.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Pálinka és Mangalica Majális

Pálinka és Mangalica Majális Program kezdete: április 28.
Program vége: május 01.
Település: Zalaegerszeg
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balaton-átúszás

Balaton-átúszás Program kezdete: június 29.
Program vége: június 29.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 19.
Program vége: július 28.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, MOL Nagyon Balaton, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Keszthely város napja

Keszthely város napja Program kezdete: május 31.
Program vége: június 03.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 20.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

E-bike túrák a Balaton-felvidéken a PortusBike-kal

2016.06.22.

Vezetett túrát keresel a Balaton legszebb részén? Nem vagy gyakorlott kerékpáros, de szívesen részt vennél egy hosszabb tekerésen? Nem probléma, mivel a PortusBike túráin kényelmes és gyors pedelec kerékpárokkal tudsz túrázni ami gyerekjátékká teszi akár az 50 km-es távot is.

A Balaton északi partjához a szőlő is hozzátartozik.

Alig pár napja volt szó nálunk az elektromos (pedelec) kerékpárok térhódításáról, és mi máris meghívást kaptunk egy Balaton-felvidék túrára, melyet a PortusBike szervezett. Specialitásuk a Balaton északi részének bejárása szervezett túrák keretében, melyekhez igény szerint elektromos kerékpárokat is biztosítanak! Ezáltal sokkal könnyebben és gyorsabban megtekinthetőek a környék legszebb útvonalai, és senkinek sem okoz gondot például a Dörgicsére vezető hosszú emelkedő.

Szerencsére a Káli-medencében nem hagyták kiirtani a helyi tájépítészetet.

A pedelec kerékpárok kiegyensúlyozzák a túratársak közötti különbségeket, így bárki nyugodtan elhozhatja a párját is, nem kell félni attól, hogy túlságosan hosszú lesz neki a táv, vagy nehezek az emelkedők. Mi is velük tartottunk, a legnagyobb körön, ami 43 km és 450 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A „Káli-kör” teljesítése hagyományos kerékpárokkal inkább az edzettebb, gyakorlottabb bringásoknak szólna, a túrához kapott és egyébként az általuk forgalmazott Biketronic gépekkel viszont könnyedén teljesíthető bárkinek.

Ahol aszfalton haladtunk, ott sem volt forgalom.

A PortusBike túráin gyakorlott túravezetővel haladsz, aki úgy ismeri a környéket mint a tenyerét, éppen ezért a legszebb helyeket tudjátok bejárni. A Balatonnál mindenki a klasszikus parti bringautat ismeri csak, ami tavasztól őszig túlzsúfolt, mi azonban csak egy pár kilométeren érintettük ezt, a többi útvonal földutakon, ösvényeken és a Káli-medence kerékpárútjain visz. Többször jártunk már ezen a környéken, mégis több olyan kilátópontot érintettünk amiről nem is tudtunk, többek között ez a nagy előnye a helyismerettel rendelkező túravezetőnek.

Féltávnál jól jön a felfrissülés.

Féltávnál egy kis evés-ivás is benne volt a programban Köveskálon a Kővirág étterem hangulatos kerthelyiségében. Ha alacsony rásegítési fokozatot használsz és taposod rendesen a pedálokat, akkor azért el lehet fáradni így is, senki ne gondolja, hogy ez egyfajta motorozás lenne! A felfrissülés után a Balaton felé vettük az irányt és a Zánka előtti lejtő csodálatos panorámával kápráztatott el minket! Ahogy már írtam is, a part menti kerékpárutat csak a Zánka-Balatonakali közötti rövid szakaszon használtuk, ami nem is baj, mert elég szűk két bringásnak az út.

A dörgicsei emelkedőn érdemes hátra is nézni. A panoráma páratlan!

Az igazi hasznát Balatonakalitól vettük az elektromos rásegítésnek, mivel a táv legnagyobb emelkedője innen kezdődött Dörgicse felé. Érdemes néha hátra is nézni, mert a magyar tenger végig mögöttünk lesz, és szintén kiváló a kilátás. A célunk a dörgicsei templomrom megtekintése volt. A 13. században épült román stílusú épület romjai között ma szabadtéri színpad üzemel, és pihenőhelyek is kialakításra kerültek. Akik szeretik a Balaton-felvidék építészetét, azok az útvonal teljes hosszán láthatnak meseszép házakat. Szerencsére a Káli-medence megtartotta a stílusát, és nem engedték otromba, tájidegen házakkal teleszórni a környéket.

Templomrom mint szabadtéri színpad

Dörgicséről várt még egy kis mászás ránk, de a Biketronic gépekkel ez továbbra sem volt probléma. Persze nem árt figyelni milyen rásegítési fokozatot használsz, mert azért 40 km alatt is le lehet meríteni az akkut ha maximálisan kihasználod a rendszerben rejlő erőt. De alapvetően nincsen rá szükség, mert már az első fokozatban is repülsz velük :) A végcélunk és egyben kiindulási pontunk is Vászoly volt ahol még tettünk egy pihenőt a vízi színpad árnyas lelátóján, sajnos éppen nem volt előadás, pedig állítólag folyamatos üzemben van a létesítmény.

Mesés kis tó Vászolyon

Alapjában véve ez a 40 km nekünk rutinosabb bringásoknak normál kerékpárokkal is teljesíthető lett volna, azonban teljesen más feelinget adtak az elektromos gépek. Az emelkedőn tudtunk versenyezni, aki kicsit fáradtabb volt, az nagyobb fokozatra kapcsolt, de végig együtt tudott maradni a csapat függetlenül az erőnléttől. Csak ajánlani tudjuk neked is, hogy kattints a Facebook oldalukra ahol folyamatosan meghirdetésre kerülnek a túrák, vagy nézd meg a weboldalukat, ahol megismerheted azokat a pedelec bringákat is amelyekkel te is tekerni tudsz! A Biketronic Cross Concept gépről hamarosan tesztet is olvashatsz nálunk a frissen indult elektromos bringás tartalmaink között!

forrás: bikemag.hu

vissza

Hozzászólások