NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:







Hónap:











Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:













Szállás:




Spec. feltételek:






Kult. & Szórakozás:









Nevezetesség:










Kirándulás:























Sport & Élmény:























Vizes sportok:







Vizes élmények:







Gyógyászat:







Rekreáció:









Olvastad már?

Durván olcsók lettek a balatoni kocsmák, éttermek

2016.06.10.

Egy év alatt 9 százalékkal csökkent a balatoni településeken működő vendéglátó-ipari egységek kínálati ára. Bár a belföldi turizmus élénkült tavaly, az árcsökkenésben szerepet játszhat a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány.

Idén tavasszal több, mint 100 Balaton-közeli vendéglátó-ipari egységet kínáltak eladásra a tulajdonosok, közel ugyanannyit, mint tavaly, az árak azonban jelentősen csökkentek – derül ki az ingatlan.com összeállításából, amelyben 2012-tól összesen több mint ötszáz eladásra meghirdetett étterem, kocsma és szálloda kínálati adatait vizsgálta meg.

Idén a Balaton-környéki vendéglátó-ipari egységeket átlagosan 63 millió forintért kínálták a tulajdonosok, ami 27 százalékkal, azaz 23 millió forinttal elmarad a tavalyi kínálati ártól. “Bár a vendéglátó-ipari egységeknél nem csak az átlagos négyzetméterár az irányadó, mert az árat elsősorban az elhelyezkedés, a felszereltség és az épület állapota is befolyásolja, mindenesetre a tendenciákat jól szemlélteti.

„Beszédes az adat, miszerint tavalyhoz képest 9 százalékkal 199 ezer forintra mérséklődött a vendéglátó-ipari egységek átlagos négyzetméterára” – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A népszerűbb városokban is látható az árcsökkenés: Siófokon az átlagos négyzetméterár idén 246 ezer forint volt, szemben a tavalyi 314 ezres átlaggal, Balatonfüreden pedig 177 ezerre csökkent a tavalyi 247 ezerről. Zamárdiban 23 százalékos volt az árcsökkenés, idén átlagosan 276 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert. A Balaton körül mindössze három olyan település van, ahol növekedés volt megfigyelhető. Balatonlellén tavalyhoz képest harmadával nőttek az átlagos négyzetméterárak, Balatonszárszón és Balatonkenesén pedig 12 és 15 százalékos volt a növekedés. A kínálat egyébként felemásan alakult: a Balaton déli partján az előző évhez képest 10 százalékkal kevesebb, az északi parton pedig 31 százalékkal több vendéglátó-ipari egység keresett gazdát, mint tavaly.

Az ingatlan.com szakértője szerint a visszaesés részben azzal magyarázható, hogy a vendéglátóipar munkaerőhiánnyal küzd. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzése szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a vendéglátásban dolgozók egyre többen vállalnak munkát külföldön, részben az alacsonyabb magyarországi bérek miatt. A vendéglátósok hiánya pedig több tulajdonost arra késztet, hogy feladják tevékenységüket, és értékesítsék az ingatlant, alacsonyabb áron is.

forrás: hvg.hu

vissza

Hozzászólások