Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

ősz

szeptember | október | november

nyár

június | július | augusztus

tavasz

március | április | május

Programajánló

Kompkoncertek

Kompkoncertek Program kezdete: május 24.
Program vége: szeptember 07.
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton
Hónap: május, június, szeptember

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 07.
Program vége: július 14.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Füred Gastro

Füred Gastro Program kezdete: november 15.
Program vége: november 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 05.
Program vége: június 09.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

VeszprémFest

VeszprémFest Program kezdete: július 10.
Program vége: július 13.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Vince Napi Borünnep

Vince Napi Borünnep Program kezdete: január 18.
Program vége: január 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 26.
Program vége: július 27.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 03.
Program vége: július 07.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Csisztafürdő fellendítéséhez a jobb megközelíthetőség vezet

2017.03.15.

Jó út, kerékpárút, busz, kisvasút – ezek a legfőbb feltételei Csisztafürdő fellendülésének, amely környékének fejlesztéséhez a remények szerint már „egyenesben” van egy 450 millió forintos uniós támogatás elnyerése. A fürdő jelenéről és jövőjéről az üzemeltetőt és Somogy fejlesztésekért felelős kormánybiztosát kérdezte a hirbalaton.hu.

fotó: csisztafurdo.hu

– Az utóbbi években évi 40-50 ezer vendéget fogad Csisztapuszta fürdője, amióta fedett medencéje is van, és a téli időszakban is nyitva tud tartani

– mondta Kara Lajosné, az üzemeltető cég ügyvezetője.

Ennyi vendég egyébként már az ötvenes évek végén is megfordult Csisztán

– a hajdani Somogyi Néplap beszámolója szerint. Kőolaj után kutattak a munkások Buzsák határában, ám helyette 42 fokos termálvíz tört föl a földből 1956-ban. A Nagyberki Állami Gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a csisztai víz enyhít a reumás panaszokon. Kis gödröket vájtak a földbe, ezek voltak az első „medencék”.

A Balatonfenyves és Csisztapuszta közötti kisvasút a fürdő fénykorának számító hetvenes években naponta nyolcszor fordult, 2002 óta azonban a pálya rossz állapota miatt „üzemszünet” van életben a nyomvonalon.

A fürdő egyébként alig több mint 5 kilométerre található Fonyódtól, vagyis a Balaton-parttól, a rossz minőségű odavezető út miatt mégis több mint 20 kilométert kell kerülnie Lengyeltóti felé annak, aki félti a kocsiját, vagy esős időszakban is célba szeretne érni.

– A jobb megközelítést hiányolják a legtöbbször a fürdővendégek

– mondta Kara Lajosné.

– A Fonyódról ide vezető utat megpróbáljuk karbantartani az önkormányzattal; egy része kőzúzalékos, a másik része mart aszfaltos, az anyagi forrásaink azonban végesek.

A téli időszakban elsősorban a környékbeli visszajárók fürdőznek Csisztán, és hétvégenként meg ünnepek idején élénkebb a forgalom, amivel az ügyvezető elégedett.

– Ezt jelentősen túlszárnyalni azokkal a fejlesztésekkel lehetne, amelyeket évek óta tervezünk, és amikre rendre pályázunk az önkormányzattal közösen

– fejtette ki Kara Lajosné. Egyebek közt egy úszó- és egy gyermekmedence kialakításához szeretnének támogatást nyerni. Az üzemeltető szerint a fonyódi út kiépítése mellett fontos lenne az is, hogy újra járjon a fenyvesi kisvasút. Probléma, hogy még a busz is csak nyáron közlekedik Lengyeltóti felől, és az sem érinti az egész térséget. Az ígéretek szerint legelőbb a Fonyódot, Csisztafürdőt, Buzsákot és Somogyvárt összekötő kerékpárút készülhet el, már az is sokat lendíthet a fürdő látogatottságán – tette hozzá.

Csisztafürdő kénes vize minősített gyógyvíz. Elsősorban reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik.

Csisztafürdő a “háromlábú szék”

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztésekért felelős kormánybiztosa a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, Csisztafürdő fejlesztési igénye olyan, mint a háromlábú szék, ha egy megvalósítása is elmarad, borul a mutatvány; a fellendülés. A fürdő környékének felújítására benyújtott 450 millió forintos pályázat jól halad az útján. Ha a döntés tavasszal megszületik, ősszel megkezdődhet a beruházás.

„Tudomásom szerint a konkrét fürdőfejlesztésbe – amely célra egyébként nem lehet uniós forrásért pályázni – kész a tulajdonos önkormányzat befektetőt is bevonni, amire akad érdeklődés”

– fogalmazott a kormánybiztos, aki mint a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) elsődleges feladatának tekinti a fürdők és utak fejlesztését.

A balatonfenyvesi kisvasúttal kapcsolatban azt mondta; remélhető, hogy a felújítandó kisvasutak közé fog tartozni, amelynek része lesz a csisztai vonal újraindítása is. Ez a MÁV-nak is szívügye. A tervek újabb szerelvények és mozdonyok biztosításáról is szólnak.

Ami a „harmadik lábat”, az utat illeti, egy kerékpárút kiépítésére van esély a leghamarabb, amire már pályáznak támogatásért az érintett önkormányzatok. A régóta vágyott autóút megépítéséről egyelőre annyi mondható, hogy „csökken az ellenállás” a döntéshozók körében. A megyei fejlesztési kormánybiztosnak nincs afelől kétsége, hogy manapság, amikor az egész éves balatoni turizmus megvalósítása, és a második Fonyód-Badacsony közötti balatoni komp megépítése is nagy támogatottságnak örvend, felértékelődik majd Csisztafürdő gyors autós megközelíthetőségének megteremtése is a tó felől.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások