NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:







Hónap:











Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:













Szállás:




Spec. feltételek:






Kult. & Szórakozás:









Nevezetesség:










Kirándulás:























Sport & Élmény:























Vizes sportok:







Vizes élmények:







Gyógyászat:







Rekreáció:









Olvastad már?

Csisztafürdő fellendítéséhez a jobb megközelíthetőség vezet

2017.03.15.

Jó út, kerékpárút, busz, kisvasút – ezek a legfőbb feltételei Csisztafürdő fellendülésének, amely környékének fejlesztéséhez a remények szerint már „egyenesben” van egy 450 millió forintos uniós támogatás elnyerése. A fürdő jelenéről és jövőjéről az üzemeltetőt és Somogy fejlesztésekért felelős kormánybiztosát kérdezte a hirbalaton.hu.

fotó: csisztafurdo.hu

– Az utóbbi években évi 40-50 ezer vendéget fogad Csisztapuszta fürdője, amióta fedett medencéje is van, és a téli időszakban is nyitva tud tartani

– mondta Kara Lajosné, az üzemeltető cég ügyvezetője.

Ennyi vendég egyébként már az ötvenes évek végén is megfordult Csisztán

– a hajdani Somogyi Néplap beszámolója szerint. Kőolaj után kutattak a munkások Buzsák határában, ám helyette 42 fokos termálvíz tört föl a földből 1956-ban. A Nagyberki Állami Gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a csisztai víz enyhít a reumás panaszokon. Kis gödröket vájtak a földbe, ezek voltak az első „medencék”.

A Balatonfenyves és Csisztapuszta közötti kisvasút a fürdő fénykorának számító hetvenes években naponta nyolcszor fordult, 2002 óta azonban a pálya rossz állapota miatt „üzemszünet” van életben a nyomvonalon.

A fürdő egyébként alig több mint 5 kilométerre található Fonyódtól, vagyis a Balaton-parttól, a rossz minőségű odavezető út miatt mégis több mint 20 kilométert kell kerülnie Lengyeltóti felé annak, aki félti a kocsiját, vagy esős időszakban is célba szeretne érni.

– A jobb megközelítést hiányolják a legtöbbször a fürdővendégek

– mondta Kara Lajosné.

– A Fonyódról ide vezető utat megpróbáljuk karbantartani az önkormányzattal; egy része kőzúzalékos, a másik része mart aszfaltos, az anyagi forrásaink azonban végesek.

A téli időszakban elsősorban a környékbeli visszajárók fürdőznek Csisztán, és hétvégenként meg ünnepek idején élénkebb a forgalom, amivel az ügyvezető elégedett.

– Ezt jelentősen túlszárnyalni azokkal a fejlesztésekkel lehetne, amelyeket évek óta tervezünk, és amikre rendre pályázunk az önkormányzattal közösen

– fejtette ki Kara Lajosné. Egyebek közt egy úszó- és egy gyermekmedence kialakításához szeretnének támogatást nyerni. Az üzemeltető szerint a fonyódi út kiépítése mellett fontos lenne az is, hogy újra járjon a fenyvesi kisvasút. Probléma, hogy még a busz is csak nyáron közlekedik Lengyeltóti felől, és az sem érinti az egész térséget. Az ígéretek szerint legelőbb a Fonyódot, Csisztafürdőt, Buzsákot és Somogyvárt összekötő kerékpárút készülhet el, már az is sokat lendíthet a fürdő látogatottságán – tette hozzá.

Csisztafürdő kénes vize minősített gyógyvíz. Elsősorban reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik.

Csisztafürdő a “háromlábú szék”

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztésekért felelős kormánybiztosa a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, Csisztafürdő fejlesztési igénye olyan, mint a háromlábú szék, ha egy megvalósítása is elmarad, borul a mutatvány; a fellendülés. A fürdő környékének felújítására benyújtott 450 millió forintos pályázat jól halad az útján. Ha a döntés tavasszal megszületik, ősszel megkezdődhet a beruházás.

„Tudomásom szerint a konkrét fürdőfejlesztésbe – amely célra egyébként nem lehet uniós forrásért pályázni – kész a tulajdonos önkormányzat befektetőt is bevonni, amire akad érdeklődés”

– fogalmazott a kormánybiztos, aki mint a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) elsődleges feladatának tekinti a fürdők és utak fejlesztését.

A balatonfenyvesi kisvasúttal kapcsolatban azt mondta; remélhető, hogy a felújítandó kisvasutak közé fog tartozni, amelynek része lesz a csisztai vonal újraindítása is. Ez a MÁV-nak is szívügye. A tervek újabb szerelvények és mozdonyok biztosításáról is szólnak.

Ami a „harmadik lábat”, az utat illeti, egy kerékpárút kiépítésére van esély a leghamarabb, amire már pályáznak támogatásért az érintett önkormányzatok. A régóta vágyott autóút megépítéséről egyelőre annyi mondható, hogy „csökken az ellenállás” a döntéshozók körében. A megyei fejlesztési kormánybiztosnak nincs afelől kétsége, hogy manapság, amikor az egész éves balatoni turizmus megvalósítása, és a második Fonyód-Badacsony közötti balatoni komp megépítése is nagy támogatottságnak örvend, felértékelődik majd Csisztafürdő gyors autós megközelíthetőségének megteremtése is a tó felől.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások