Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatoni Retro Láz

Balatoni Retro Láz Program kezdete: augusztus 11.
Program vége: augusztus 11.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó Program kezdete: március 17.
Program vége: március 17.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Strandok éjszakája Gyenesdiáson

Strandok éjszakája Gyenesdiáson Program kezdete: július 27.
Program vége: július 27.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, egyéb, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy Program kezdete: május 26.
Program vége: május 27.
Település: Somlóvásárhely
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Siófoki Halfesztivál

Siófoki Halfesztivál Program kezdete: október 05.
Program vége: október 07.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Balatonfüredi Tuning Találkozó

Balatonfüredi Tuning Találkozó Program kezdete: április 14.
Program vége: április 14.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Csisztafürdő fellendítéséhez a jobb megközelíthetőség vezet

2017.03.15.

Jó út, kerékpárút, busz, kisvasút – ezek a legfőbb feltételei Csisztafürdő fellendülésének, amely környékének fejlesztéséhez a remények szerint már „egyenesben” van egy 450 millió forintos uniós támogatás elnyerése. A fürdő jelenéről és jövőjéről az üzemeltetőt és Somogy fejlesztésekért felelős kormánybiztosát kérdezte a hirbalaton.hu.

fotó: csisztafurdo.hu

– Az utóbbi években évi 40-50 ezer vendéget fogad Csisztapuszta fürdője, amióta fedett medencéje is van, és a téli időszakban is nyitva tud tartani

– mondta Kara Lajosné, az üzemeltető cég ügyvezetője.

Ennyi vendég egyébként már az ötvenes évek végén is megfordult Csisztán

– a hajdani Somogyi Néplap beszámolója szerint. Kőolaj után kutattak a munkások Buzsák határában, ám helyette 42 fokos termálvíz tört föl a földből 1956-ban. A Nagyberki Állami Gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a csisztai víz enyhít a reumás panaszokon. Kis gödröket vájtak a földbe, ezek voltak az első „medencék”.

A Balatonfenyves és Csisztapuszta közötti kisvasút a fürdő fénykorának számító hetvenes években naponta nyolcszor fordult, 2002 óta azonban a pálya rossz állapota miatt „üzemszünet” van életben a nyomvonalon.

A fürdő egyébként alig több mint 5 kilométerre található Fonyódtól, vagyis a Balaton-parttól, a rossz minőségű odavezető út miatt mégis több mint 20 kilométert kell kerülnie Lengyeltóti felé annak, aki félti a kocsiját, vagy esős időszakban is célba szeretne érni.

– A jobb megközelítést hiányolják a legtöbbször a fürdővendégek

– mondta Kara Lajosné.

– A Fonyódról ide vezető utat megpróbáljuk karbantartani az önkormányzattal; egy része kőzúzalékos, a másik része mart aszfaltos, az anyagi forrásaink azonban végesek.

A téli időszakban elsősorban a környékbeli visszajárók fürdőznek Csisztán, és hétvégenként meg ünnepek idején élénkebb a forgalom, amivel az ügyvezető elégedett.

– Ezt jelentősen túlszárnyalni azokkal a fejlesztésekkel lehetne, amelyeket évek óta tervezünk, és amikre rendre pályázunk az önkormányzattal közösen

– fejtette ki Kara Lajosné. Egyebek közt egy úszó- és egy gyermekmedence kialakításához szeretnének támogatást nyerni. Az üzemeltető szerint a fonyódi út kiépítése mellett fontos lenne az is, hogy újra járjon a fenyvesi kisvasút. Probléma, hogy még a busz is csak nyáron közlekedik Lengyeltóti felől, és az sem érinti az egész térséget. Az ígéretek szerint legelőbb a Fonyódot, Csisztafürdőt, Buzsákot és Somogyvárt összekötő kerékpárút készülhet el, már az is sokat lendíthet a fürdő látogatottságán – tette hozzá.

Csisztafürdő kénes vize minősített gyógyvíz. Elsősorban reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik.

Csisztafürdő a “háromlábú szék”

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztésekért felelős kormánybiztosa a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, Csisztafürdő fejlesztési igénye olyan, mint a háromlábú szék, ha egy megvalósítása is elmarad, borul a mutatvány; a fellendülés. A fürdő környékének felújítására benyújtott 450 millió forintos pályázat jól halad az útján. Ha a döntés tavasszal megszületik, ősszel megkezdődhet a beruházás.

„Tudomásom szerint a konkrét fürdőfejlesztésbe – amely célra egyébként nem lehet uniós forrásért pályázni – kész a tulajdonos önkormányzat befektetőt is bevonni, amire akad érdeklődés”

– fogalmazott a kormánybiztos, aki mint a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) elsődleges feladatának tekinti a fürdők és utak fejlesztését.

A balatonfenyvesi kisvasúttal kapcsolatban azt mondta; remélhető, hogy a felújítandó kisvasutak közé fog tartozni, amelynek része lesz a csisztai vonal újraindítása is. Ez a MÁV-nak is szívügye. A tervek újabb szerelvények és mozdonyok biztosításáról is szólnak.

Ami a „harmadik lábat”, az utat illeti, egy kerékpárút kiépítésére van esély a leghamarabb, amire már pályáznak támogatásért az érintett önkormányzatok. A régóta vágyott autóút megépítéséről egyelőre annyi mondható, hogy „csökken az ellenállás” a döntéshozók körében. A megyei fejlesztési kormánybiztosnak nincs afelől kétsége, hogy manapság, amikor az egész éves balatoni turizmus megvalósítása, és a második Fonyód-Badacsony közötti balatoni komp megépítése is nagy támogatottságnak örvend, felértékelődik majd Csisztafürdő gyors autós megközelíthetőségének megteremtése is a tó felől.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások