NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Club Aliga: hiába várják, nincs napirenden a fejlesztés

2016.12.22.

Most, hogy az utolsó nagy kommunista diktátor, Fidel Castro is távozott az élők sorából, aktuális lehet a kérdés: mi lesz a balatonvilágosi Castro-villa sorsa a Club Aligában, a hajdani pártüdülőben? És hagyják-e romba dőlni a hajdani Kádár-villát?

A Club Aligát 2007-ben értékesítette az állam a Pro-Mot Hungária Kft. részére az akkori sajtóinformációk szerint 5,5 milliárd forintért. A közel ötven hektáros, másfél kilométeres vízparttal rendelkező ingatlan egy részét tulajdonba, más részét – 49 évre – kezelésbe kapta a szállodakomplexumot és egyéb lakó-, valamint üdülőingatlanokat tervező, izraeli hátterű cég. A kezelői szerződés szerint a vízpart tíz méteres sávja, illetve a hajókikötő előtt fekvő zöldterület, valamint a Club Aligán átvezető három út idővel az önkormányzat tulajdonába kerül egy olyan konstrukció keretében, hogy mindez a falunak nem kerül pénzébe. A parti sétány mögött húzódó, húsz méter széles földdarabra pedig elővásárlási joga van az önkormányzatnak.

– Régebb óta nem érzékelünk mozgolódást a befektetők részéről, közben számos épület állaga romlik

– állapítja meg Fekete Barnabás polgármester, hogy  a község által annyira várt fejlesztés egyelőre nincs napirenden. A világosi óvodát mindenesetre a befektető társasággal kötött egyezség révén (a település rendezési tervét mindenben a Club Aliga elképzelt fejlesztéséhez igazították) bővítették nemrég, a társaság pénzén. Balatonvilágoson ugyanis úgy számolnak, hogy a Club Aliga fejlesztésével megnő a lakosság és így a gyermekek létszáma is. 

Állnak az értékesebb villák

Több épületet is meghagynak, azokat, melyeket mindenféleképpen meg akarnak mutatni az utókornak, így például a hajdani Kádár-villát, meg a Castro-villának emlegetett elnöki apartmant (a kubai pártvezető is vendégeskedett benne, azért maradt rajta ez a név, de megfordult itt Honecker, Hruscsov, Gagarin, sőt, Kadhafi is, a kétezres években meg Jockey Ewing a Dallasból, azaz Larry Hagman) – ezt még 2014-es ottjártunkkor hallottuk a Pro-Mot képviselőjétől. Vagy azt a „kettes éttermet”, ahová a legmagasabb rangú elvtársak jártak étkezni, az ő elkerített részükre anno még a villanyszerelő is csak hívásra és az őrszemélyzet kíséretében léphetett be. S ahol Marilyn Monroe-t, meg tiltott filmeket néztek…

Castro-villa | fotók: Google

A Castro-, más néven President Villa egyébként jó állapotú, hiszen mint ahogyan a komplexum egy része a stranddal és a vitorláskikötővel ma is a balatoni turizmus szolgálatában áll, az is használatban van: céges rendezvényekre, zenés-táncos mulatságokra máig kibérlik, filmet is forgattak benne a közelmúltban. Csak ebben, meg még Kádár János szerény vityillójában volt saját konyha (utóbbiban perszer csak egy gáztűzhelyecske), vagy például sarokkád, amit nyilván csak a filmekben láttak akkor a mi fürdőszobaépítőink, de megoldották: normál kádat tettek be a sarokba és körbecsempézték.

A Kádár-villa nincs jó állapotban

Kádár János egykori villáját azonban ma már megközelíteni sem könnyű, romos az egész épületbelső, ha benézünk az ablakán, mint ahogyan megtettük a  Budapesti Aszfaltprojekt (Bupap)  által szervezett Club Aliga-túrán, azokkal, akik arra voltak kíváncsiak: hogyan nyaralt a pártállami elit a Balatonnál? Csonka Laura történész és Lénárd Anna képzőművész, a történeti túrák ötletgazdája ekkor hívta fel a figyelmet: mivel sok ingatlan rossz, némelyik életveszélyes állapotban van, mint a Kádár-villa is, jó volna mihamarabb rendezni a sorsát. De nem amúgy magyarosan, vagyis eltüntetni a föld színéről mindent, ami a múltra emlékeztet, hanem éppen ellenkezőleg, ahogyan „kultúrállamokban” működik; ahol egy-egy diktatúra emblematikus helyszíneit a múlttal való szembenézés jegyében múzeummá, kiállítótérré alakítják.

Kádár-villa | fotó: Google

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások