Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Nyáresték a főtéren

Nyáresték a főtéren Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: január 20.
Program vége: június 09.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Hónap: január, február, március, április, május, június

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton

McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton Program kezdete: május 19.
Program vége: május 19.
Település: Siófok
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy Program kezdete: május 26.
Program vége: május 27.
Település: Somlóvásárhely
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

IBCC - Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa

IBCC - Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa Program kezdete: április 22.
Program vége: április 28.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Akali bor napja mandulavirágzáskor

Akali bor napja mandulavirágzáskor Program kezdete: március 23.
Program vége: március 24.
Település: Balatonakali
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Rozé, Rizling és Jazz Napok Program kezdete: július 06.
Program vége: július 15.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Veszprémi Sörfesztivál

Veszprémi Sörfesztivál Program kezdete: június 14.
Program vége: június 17.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatonman Kenese

Balatonman Kenese Program kezdete: május 25.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Brandesíthető-e a Balaton?

2015.10.14.

Kell nekünk egy nagy Balaton Brand!
A Balaton szexi. Minden együtt van ahhoz, hogy 0-100 éves korig mindenki megtalálja korának, ízlésének és érdeklődésének megfelelő szolgáltatást.

Brandesíthető-e a Balaton?

A legnagyobb európai édesvízű tó, hegyekkel, vulkáni kúpokkal, csodálatos bazaltképződményekkel, egyedülálló földrajzi adottságokkal. A tó környékén számos kulturális desztináció van: kastélyok és várak, történelmi emlékhelyek, múzeumok. A tó kínálta sportlehetőségek okán (vitorlás, wakeboard, úszás és ezekhez kapcsolódó sportesemények pl. Borregatta, Kékszalag, Balaton-átúszás) vonzereje óriási. A fiatalokat egyre inkább vonzzák a nagy fesztiválok (VinCE, Balaton Sound, stb.). A szállodai kapacitások az elmúlt években megduplázódtak és tömegeket képesek fogadni, gazdag kulturális programok, egyre színesedő igényes gasztronómiai kínálat, borturzimus (borhetek). Nem utolsó sorban jól megközelíthető, közel van Budapesthez (Budapestre érkező külföldi turisták), Sármelléken „saját” reptere működik.

 A Balatont nem kell feltalálni, csak erősíteni, ugyanis a jelenleg „kihasználtságához” képest sokkal nagyobb értékek rejlenek benne. 

A Balatonban az a jó, hogy tulajdonképpen önmagát „eladja” csak egy kis rásegítés és együttműködés kell(ene) hozzá.

A Balatont 4-5 nagy borvidék öleli körbe, csodálatos természeti környezetben, elhivatott borászokkal és ígéretesen fejlődő gasztronómiai kínálattal. A balatoni borászok az elmúlt években számos olyan kezdeményezést indítottak, amelyek célja a saját közösségük erősítése, a piaci eladások ösztönzése, a régió ismertségének növelése. Ott van pl. Badacsonyban a Kéknyelű, amely köré egészen profi marketing épült, kiemelkedő rendezvényeivel a borvidék hírnevét erősíti. Szakmailag példaértékű munkát végez a Csopaki Kódex kapcsán azon bortermelői kör, amelynek tagjai a kiemelkedő minőségű olaszrizling megismertetésének érdekében szigorú kontroll alá vetik a szőlőtermesztést és a borkészítést.

Azonban  a kisebb „egységek” kezdeményezésnél sokkal hangosabb és hatékonyabb lenne, ha ezek együttesen alkotnának egy nagy közösséget, amely termékeivel együtt lenne brandesíthető. Egy ilyen nagy Balaton Brand ernyő alatt természetesen meglenne a helye az egyes kisebb egységek pl. termőhelyek, dűlők kiemelt szerepének is. Ezáltal a nemzetközi piacon is könnyebben lenne kommunikálható a térség.

Egyelőre az egész Balatont érintően egyetlen prosperáló marketing-kezdeményezés van, a Balatoni KÖRé, akik céljukként tűzték ki a négy évszakos szezonalitás kialakítását. Ők a helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, a közösségi kreativitás- és összefogás erejével igyekeznek magasabb szintre emelni, brandesíteni a Balatont.

Fontos, hogy megtaláljuk a régió arculatát, pontosan meghatározzuk, mit szeretnénk sugallni a Balatonról. A Balatont úgy kell definiálni, mint Magyarország arcát: meg kell villantanunk egy inspiráló világot. A külföldiek idecsalogatása persze összetett feladat: komplex élményt kell nyújtani. Nekik el kell magyarázni, miért jó számukra, ha idejönnek (és nem a tengerpartra), mivel kapnak többet.

Ha egy európait megkérdezünk a „Balaton” és a „Tokaj” szavaink kapcsán, akkor vélhetően többségük a Balatonnal fogja azonosítani az országot. Tokajt inkább csak a kifinomult borértők ismerik. Ebből nem következik persze, hogy a boreladási statisztikák ezt lekövetik, annál is inkább, mert a Tokajiak márkaépítése bor terén több száz éve kezdődött el. Egyelőre sem Balaton sem Tokaj nem világhírű, csupán arra akartam rávilágítani, hogy a Balaton szóra több külföldi kapja fel a fejét. Ebből fakadóan érdemes tehát kétpólusú bormarketinget építeni, hogy nagyobb szeletet tudjunk hasítani a borpiacból.   Lehet Tokaj a luxusmárka, a Balatoni régió pedig a változatos fajtákkal rendelkező izgalmas borok vidéke.

Balaton brandépítéshez fontos lenne az önálló támogatási program megteremtése, akár egy önálló Balaton Program, hiszen az országimázs motorja lehet a régió, ha megfelelően gazdálkodunk az erőforrásokkal.

Minden „balatoni” szolgáltatónak éreznie kell, hogy az ő vállalkozásának sikere épp annyira múlik a saját munkáján, mint a környezetében működők sikerességén. Ha sok prosperáló vállalkozás van egymás mellett, attól automatikusan növekszik az adott térség vonzóképessége. Azt lenne jó elérni, hogy a környező, és tengerparttal nem rendelkező országok turistáit valahogy meg tudjuk állítani, és az Adria helyett itt töltenék a szabadságukat.

A fiatalokat a fesztiválok jól megmozgatják. A kizárólag Budapestre érkező turisták közül sokan egy-egy napra ellátogatnak a tóhoz. Ha jó benyomásokat szereznek, akkor visszajönnek. Ehhez viszont kiegyensúlyozott színvonalú szolgáltatásokra, széles kínálatra és erős marketingre, Balaton Brandre van szükség.

forrás: vinoport.hu

vissza

Hozzászólások