Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tavasz

március | április | május

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

tél

január | február | december

Programajánló

Tulipánszüret Kőröshegyen

Tulipánszüret Kőröshegyen Program kezdete: április 06.
Program vége: április 22.
Település: Kőröshegy
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind

Jókai-bableves főzőverseny

Jókai-bableves főzőverseny Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Káli-túrák

Káli-túrák Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Sport & Élmény: mind

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balaton-átúszás

Balaton-átúszás Program kezdete: június 29.
Program vége: június 29.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 05.
Program vége: június 09.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 06.
Program vége: július 07.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Tihanyi Félmaraton

Tihanyi Félmaraton Program kezdete: május 25.
Program vége: május 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 18.
Program vége: július 20.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Balatonfüred rutinos rendezőként készül a 2017-es FINA Masters Világbajnokságra

2016.10.13.

Balatonfüred, a 2017-es FINA Masters Világbajnokság társrendező házigazdája több szempontból is az északi part különleges városának tekinthető: lakosságszáma mellett kulturális rendezvényei és kiemelt sporteseményei miatt is.

Nem minden településvezető számára ilyen fontos a sport, Füred esetében miért olyan hangsúlyos ez a terület?

– kérdezte Bóka István polgármestert a BP2017 Média munkatársa.

„Egyrészt azért hangsúlyos ez a terület, mert mi magunk is több sportágban büszkélkedhetünk kiemelkedő eredményt nyújtó sportemberekkel. Vitorlázóink évről-évre világ- és Európa-bajnoki dobogós helyezéseket érnek el, Vadnai Benjamin, a BYC vitorlázója pedig jól vette az akadályokat élete első olimpiáján Rióban, ahol hajóosztályában a középmezőnyben végzett. Ez év nyarán  420-as és 470-es hajóosztályban Ifjúsági EB-t rendeztünk, 2018-ban pedig a Dragon osztályban lehetünk a  kontinensbajnokság házigazdái. Az országban nálunk alakult elsőként vitorlás klub, jövőre ünnepeljük 150 éves fennállását. Kézilabdázóink tavaly bronzérmesek lettek a Magyar Kupában, több játékosunk kapott helyet a válogatottban. Büszkék lehetünk Gálfi Dalma junior teniszezőre, aki tavaly korosztályos US Open bajnok lett. Az eredményeket igyekszünk minden esetben elismerni és anyagilag támogatni. Kisváros lévén közel 20 sportegyesülettel rendelkezünk, melyek közel másfél ezer sportolónak nyújtanak rendszeres sportolási lehetőséget. Emellett egyre több országos és nemzetközi sporteseményt "hoznak" a városba, és szeretnének még többet is. Ez nyilván azért van, mert Balatonfüredet és a környékét természeti értékei, adottságai miatt vonzónak találják.  Néha viszont a felkérésekre sajnos nemet kell mondanunk”

– hangsúlyozta Bóka István 

Füred sok rangos eseménynek adott már otthont, akár a sportot illetően is (nyíltvízi Európa-kupa, Világkupa, junior-vb, ahol Kiss Nikoletta aranyérmes lett), de ilyen nagyságrendű rendezvénynek még nem. Mit jelent a világbajnokság a város számára? Hogy látja, meg tud-e birkózni Balatonfüred a VB által támasztott kihívásokkal?

„A 2017-es világbajnokság számunkra is óriási kihívás, ugyanakkor megtiszteltetés az, hogy a FINA és a Magyar Úszó Szövetség Balatonfüredet választotta a nyílt vízi események helyszínének. Úgy gondolom, ehhez az is kellett, hogy a korábbi versenyek alkalmával, valamint az idei Világkupán -  amely a VB főpróbájának számított  -  jól teljesítettünk, a szervezők elégedettek voltak velünk. Bízom benne, hogy így lesz ez 2017-ben, a Világbajnokságon is. Ehhez igyekszünk majd biztosítani a megfelelő számú emberi erőforrást, és remélem, hogy a tökéletes rendezéshez szükséges fejlesztések is időben elkészülnek.

A világbajnokság kezdetéig még milyen fejlesztések, beruházások zajlanak a városban?

„Tervezünk útfelújításokat, mélygarázs építését, új közlekedési csomópont kialakítását, parkosítást és még folytathatnám. A kivitelezési munkálatokat terveink szerint novemberben tudjuk elkezdeni. Jelenleg a tervezési, engedélyezési eljárások folynak.”

Mit gondol, milyen előnyei származnak a városnak a világbajnokságból? 

„Egyrészt óriási média-megjelenésre számítunk. A televíziós közvetítésekkel, élő kapcsolásokkal  szinte a világ minden pontjáról figyelemmel kísérhetik majd az eseményeket. A világbajnokság megrendezésének remélhetőleg óriási idegenforgalmi, turisztikai hozadéka lesz, naponta több ezer látogatóra számítunk a versenyhez közvetlenül kapcsolódó résztvevőkön kívül.És nem lehet elfelejtkezni arról a kormányzati támogatásról sem, amelyet a VB megrendezése céljából a fejlesztésekre kapunk. Ezek a beruházások itt készülnek, és azoknak az előnyeit a helyi lakosság is élvezheti majd”.

Mit tesz hozzá Füred a kulturális értékeiből, hagyományaiból a világbajnoksághoz?

„A városnak számos kulturális értéke, öröksége van, amit érdemes megmutatni minden ide látogatónak. A versenyközpont az egész Balaton-part egyik legszebb részén, a Tagore sétányon, illetve közvetlen közelében lesz kialakítva. A sétány melletti parkban az elmúlt fél évszázadban neves tudósok, Nobel-díjas fizikusok, politikusok ültettek egy-egy fát, melyek maradandó emléket állítanak az utókor számára. A parkot szinte körül öleli a pár évvel ezelőtt felújított reformkori városrész. Itt található az Anna-bálok helyszíne, a Kossuth forrás, a Horváth-ház, a Kerek-templom, kicsit távolabb Jókai Mór egykori nyaralója (ma múzeum), nem utolsó sorban Vaszary Kolos volt  nyaralója, mely ma neves képzőművészeti kiállításoknak ad otthont. A VB idejére is nívós kulturális programokat tervezünk. Ehhez szeretnénk hozzátenni vendégszeretetünket, s megmutatni, hogy méltók vagyunk egy ilyen nagyszabású sportesemény befogadásához.”

Számos innovatív megoldással emelik majd a vb színvonalát, például a lelátó vízbe helyezésével, a pálya „láthatóbbá tételével” a közönség számára. Mit terveznek ezekkel a létesítményekkel kapcsolatban a nagy eseményt követően?

„Az egyik ideiglenes létesítmény a mobil (úszó) stég rendszer, melyet az egész ország javára megveszünk.  A stéget később más helyszínen, más vízi sportágak tudják használni, azzal a kikötéssel, hogy Balatonfüred mindig visszakapja a saját sporteseményére. A vízbenyúló lelátót az esemény után elbontják.  Mivel a szokásos évi rendezvényeken nagyságrendileg kisebb kapacitású lelátóra van szükség , valamint ezeknek a vízbe való telepítése nem egyszerű feladat, nem célszerű, hogy a város a lelátót vagy annak egy részét megvegye.”   

Számíthat-e Balatonfüred a régió, a környező települések támogatására?

„Számítunk a szűkebb régió településeinek közreműködésére, előzetes egyeztetések már folytak, az esetleges szállásférőhely biztosításán felül készülnek programokkal, látnivalókkal is.  Úgy gondolom, hogy a VB megrendezéséből nemcsak Füred, hanem a szűkebb régió is profitálni fog.”

- mondta befejezésül Bóka István.

forrás: masters.fina-budapest2017.com

vissza

Hozzászólások