Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 16.
Program vége: november 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

BRM200 - Somogyország

BRM200 - Somogyország Program kezdete: augusztus 11.
Program vége: augusztus 11.
Település: Marcali
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Maratonman Füred Őszi Futam

Maratonman Füred Őszi Futam Program kezdete: szeptember 16.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Keszthely Triathlon

Keszthely Triathlon Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet

Amiről a visszhang hallgat - Megélni, kipróbálni, megismerni a tihanyi életet Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Balatonman Kenese

Balatonman Kenese Program kezdete: május 25.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Levendula SZEDD MAGAD!

Levendula SZEDD MAGAD! Program kezdete: június 22.
Program vége: június 28..
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Balatongyöröki Borfesztivál

Balatongyöröki Borfesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Paloznaki Jazz Piknik

Paloznaki Jazz Piknik Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 04.
Település: Paloznak
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Átadták a balatonfenyvesi kikötőt

2016.05.12.

A balatonfenyvesi kikötő olyan léptékű fejlesztés, amely "beírja magát a Balaton történetébe" - mondta Halász János csütörtökön, a Fenyves Yacht Klub és a hozzá tartozó hajókikötő csütörtöki szakmai átadóján.

 A Fidesz-frakció szóvivője, a Balatoni Fejlesztési Tanács tagja felidézte, hogy Széchenyi István teremtette meg a balatoni gőzhajózás feltételeit, és nem csak hajókat, de tíz kikötőt is építtetett a tónál. Hangsúlyozta azt is, hogy a viták ellenére a fejlesztés lehetőségekkel jár.    

Utalt arra, hogy nem kevés vita kísérte a kikötő építését, de "az ilyen viták mindig természetesek, az ilyen vitáktól nem is szabad félni", mert egy ilyen fejlesztés mindig lehetőségekkel jár.    

"Oda kell figyelni arra, hogy amit létrehozunk, az hogyan szolgálja a közös balatoni ügyet", de amit a településnek és a nyugat-balatoni medencének ad, előremutató fejlődési lehetőség - vélekedett a politikus.     

Hoffmann Henrik, a Balatoni TDM Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ami a magyarországi turizmus szervezeti átalakulásában ma zajlik, az "az elmúlt 25 év talán legelőremutatóbb kezdeményezése".     

Örömét fejezte ki, hogy végre az állam is beszáll a turizmus irányításába, és a fejlesztésekkel külföldön is piacképes turisztikai terméket állíthat elő Magyarország. 

balatonfenyvesi kikötő megépítése egy újabb lépés, hogy a Balaton visszanyerje régi fényét, "léphetünk egyet a minőségi turizmus irányába".     Ennek fontos pillére a vitorlásturizmus és a kerékpáros szolgáltatások fejlesztése is, mert mindez nem a szezon meghosszabbítását, hanem "új szezonok megteremtését" teszi lehetővé, bővítve az aktív turisztikai lehetőségeket - tette hozzá.     

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere (független) elmondta: az éppen 25 éve független, 120 éve létrejött településen 1997 óta tervezik kikötő építését, ezért is furcsállotta, hogy amikor végre elkezdődött az építkezés, "miért jöttek az ellenszelek". Úgy fogalmazott, hogy ehhez a vitorláskikötőhöz hasonló fejlesztés évtizedek óta nem történt a Balatonnál, és ez a település életét is megváltoztathatja a minőségi turizmus megjelenésének köszönhetően.    

A létesítmény adatairól Deák Gábor, a beruházó Előny Kft. és egyben a kikötő többségi tulajdonosa közölte: a négyhektáros területen 300-350 férőhelyes hajókikötőt hoztak létre. Az építkezés során közel 80 ezer köbméter homokot emeltek ki, és 35 ezer köbméter sziklát használtak fel töltésként.    

Mint kifejtette: ezzel az infrastrukturális fejlesztéssel szeretnék megmutatni, hogy egy kistelepülés is lehet a Balatonkapuja, ahol minden szükséges szolgáltatáshoz hozzá lehet férni. A kikötő bázis a minőségi turizmus számára, hogy tovább erősödhessen a vízi turizmus, ami ma még csak kevesek szórakozása.    

Úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki, de nem is tartja valószínűnek, hogy az onnan öt kilométerre lévő Balatonmáriafürdő tapasztalható iszaposodás a fenyvesi kikötő miatt következett be.     

Balatonban lévő iszap ugyanis folyamatosan vándorol, ez természetes jelenség, aminek hatását valószínűleg csak kotrással lehet csökkenteni - tette hozzá.    

A további fejlesztési terveket illetően Molnár Attila, a kikötő elektromobilitási programjának szakmai vezetője elmondta: a vízi közlekedésben szeretnének a közbringákhoz hasonló programot megvalósítani. Engedély nélkül vezethető, elektromos motorral hajtott hajókat kívánnak forgalomba állítani, és ehhez társulva működne a már most kialakított kerékpáros központ is.    

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke zárásként arról beszélt: a szövetség feladatának tekinti, hogy "kivigyék" a vitorlázókat a partra, a turistákat pedig "behozzák" a vízre.     

A beruházó közlése szerint a Fenyves Yacht Klub 2,5 milliárd forintos beruházásához mintegy 800 millió forintos európai uniós támogatást nyert el. A kikötő mellett egy 18 szobás, háromcsillagos szálloda, illetve kerékpáros központ, két játszótér és külső vendéglátóegység is épült. A beruházás jóvoltából 30 munkahelyet teremtettek.

forrás: www.mti.hu

vissza

Hozzászólások