Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

tavasz

március | április | május

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

Programajánló

Első hajó fogadása Balatonfüreden

Első hajó fogadása Balatonfüreden Program kezdete: április 20.
Program vége: április 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 26.
Program vége: július 27.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Balatoni Hal- és Borünnep

Balatoni Hal- és Borünnep Program kezdete: június 20.
Program vége: június 23.
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Hónap: június

Füred Gastro

Füred Gastro Program kezdete: november 15.
Program vége: november 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny Program kezdete: július 13.
Program vége: július 13.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Furmint Napok

Furmint Napok Program kezdete: február 22.
Program vége: február 23.
Település: Köveskál
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatoni Évadnyitó - Keszthelyi Szezonnyitó

Program kezdete: április 30.
Program vége: május 01.
Település: Keszthely
Megye: Zala
Régió: Keszthely környéke
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Vitorlás programok a Balatonnál

Vitorlás programok a Balatonnál Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: mind, sport/verseny
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember, október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 18.
Program vége: július 20.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

A tihanyi Piac Placc csáberejének titka – fotókkal

2017.04.02.

A tihanyi kompkikötő közelében található, szombatonként és nyáron vasárnaponként is nyitva tartó piacot Peleskey Ákos ötletgazda nevezte el „Placc”-nak, amely túllép egy klasszikus árucsere helyszínén: találkozóhellyé és kultúrtérré nőtte ki magát. A hirbalaton.hu utánajárt miért.

fotó: Tihanyi PIAC placc

„Véleményem szerint a Balaton sorsa a helyi közösségeken múlik. Iskoláskoromban jártam először a Balatonnál, és már akkor is az volt a legjobb dolog, ha valaki a hétvégéjét itt tölthette. Kirándulás, koncertek, pezsgő kulturális élet – ezek jellemezték az akkori balatoni életet”

emlékszik vissza Peleskey Ákos, aki a családjával 15 évvel ezelőtt vált üdülőtulajdonossá Tihanyban. Az itt töltött első öt-hat évben azt tapasztalták, hogy nincs változás a település közösségi, kulturális életében, és a turisztikai kínálatban, ezért projekt-ötleteikkel megkeresték az önkormányzatot. Mivel két évig ismét nem történt semmi, így 2009-ben önállóan indították el a termelői piacot.

Az ötletgazda így mesélt a kezdetről:

„Az első években kevés árus volt, az érdeklődők jó részét pedig a saját ismerősi, baráti körünk tette ki. Ők aztán hívták a saját barátaikat, egyre többen lettünk, és évről-évre erősödött a kínálat is. Érdekes, hogy a település lakói a mai napig nem járnak le a piacra. Nekünk az első perctől kezdve célunk volt a tudatos vásárlási szokások kialakítása.”

Ma már nem lehet ok a panaszra, hiszen évről évre egyre több árus és vevő jelent meg a tihanyi piacon. Átlagosan 80-120 termelő kínálja portékáit nyaranta, akiknek standjai egyre jobbak, egyedibbek, mutatósabbak. Peleskey Ákos szerint a régiségpiac hétvégenként az Ecserivel vetekszik, onnan is eljönnek árulni Tihanyba.

fotók: hirbalaton.hu

“Ki merem jelenteni, hogy Budapest után – a heti vásárok tekintetében – nálunk van a legnagyobb régiségvásár, több száz négyzetmétert foglalnak el áruikkal a piac területén. Szintén jelentős a lakáskultúra-termékek kínálata, remek sajtok, péksütemények, füstölt áru, hal, termelői szörp van a PIAC Placcon, és a természetes szépségápolás is jelen van: kézzel készített szappanok, illatszerek kerülnek a kosarakba. Aki korán érkezik, az már itt reggelizik, beszélget, vásárol, és ha elég ideje van, akkor az ebédjét is megfőzzük neki”

– sorolta a piac erősségeit.

fotók: hirbalaton.hu

A Placc a termékek mellé programokat is kínál, amelyek javarésze az idénynövények köré tematizálódik. Ilyenkor például a mandulavirágzásról, a medvehagymáról vagy a csipkebogyóról szól minden: ezekből készült ételeket kínál a bisztró, receptek cserélnek gazdát, és a családi programok is az adott témával foglalkoznak. Járt már itt az első magyarországi improvizációs színház, a Momentán Társulat, koncertezett Müller Péter Sziámi, és rendszeresen előadást tart a zánkai füves ember, Takács Feri bácsi is.

fotó: Tihanyi PIAC placc

„A mi fejünkben a Placc egy kultúrtér. Ezért is kapcsoltuk hozzá 2011-től nyaranta az ARTplaccot. Festőket, szobrászokat, filmeseket, designereket, zenészeket hívtunk meg, hogy Tihanyban mutassák be az alkotásaikat. Szerettünk volna egész évben szoborinstallációkat elhelyezni, de az őrzés-védelemre szánt kerítésre nem kaptunk engedélyt”

– mondta Peleskey Ákos. A tihanyi révnél lévő piac egykor romos épületeit saját forrásból, egymás után hozzák rendbe. A kis üzletekbe csak olyan bérlőket engednek be, akik a PIAC Placc gasztronómiai és közösségformáló üzenetét felvállalják és továbbviszik. Eddig a Peleskeyék tulajdonában lévő budapesti MONO Galériának volt itt nyaranta üzlete, hamarosan delicates, levendula gyógy- és fűszernövény ajándékbolt, hús- és zöldségbolt, pékség, fagylaltozó és egy gyermekjátszó folytatja a sort.

fotók: Tihanyi PIAC placc

Az idei tervekről az ötletgazda így számolt be:

“Idén újabb vendégszakácsokat hívunk a bisztrónkba, akik ismert arcok lesznek, de különböző nemzetek ételeit is megfőzzük majd. Lesz például olasz napunk. A Balaton rengeteg lehetőséget rejt magában. Minőséggel és eredeti szolgáltatókkal, vonzó programokkal könnyen válhat a Balaton-felvidékből egy kis Provence vagy kis Toscana. Mi egyelőre ezek hangulatát, életérzését idézzük meg Tihanyban.”

Az idén nyolcadik szezonját kezdő PIAC Placc szombatonként egész évben nyitva tart, az iskolák évzárójától kezdve szeptember végéig pedig vasárnaponként is lesz piac a tihanyi révnél. A bisztró – egy pihenőnap kivételével – mindig nyitva tart.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások