NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

A Seuso-kincsek Kaposváron

2017.12.14.

Ezer érdeklődő már bejelentkezett, hogy szeretné megtekinteni a Seuso-kincset Kaposváron, s égnek a múzeum telefonvonalai – tudósít a sonline.hu arról a sajtótájékoztatóról, amelyet a kiállítás előkészületeiről tartottak a kaposvári városházán.

Világszínvonalú kiállítás érkezik hamarosan Kaposvárra:

a kormány döntése alapján a somogyi megyeszékhely az egyike annak a hat vidéki városnak, ahol a Seuso-leletek 14 nagyméretű ezüst tárgyát bemutatják. A páratlan kincset különleges körülmények között helyezik el.


A Seuso-kincs egy csoda, a késő római kori leletek közül az első háromban szerepel csak azon értéke alapján, amelyet a 68,5 kiló ezüst súlya képvisel. Az esztétikai értéke alapján azonban kimagaslik mind közül


– mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Kaposváron.


Jól példázza, mekkora jelentősége volt a korban Pannóniának és a művészetének.


Ábrahám Leventének, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum vezetőjének a saját bevallása szerint élete legnagyobb élménye volt, hogy láthatta a Seuso-kincset. Hozzátette: a kiállítás értelmezi is a tárgyakat, s a megteremtett vizualitása méltó a lelethez. Az 52 milliárd forint összértékű kincs fokozott biztonsági intézkedések mellett látható a Vaszary képtárban december 29-e és január 21-e között, meghosszabbított nyitvatartási időben reggel 9 és este 20 óra között. Célszerű előre bejelentkezni, mert egyszerre csak 30 ember tartózkodhat a kiállítótérben. Fényképezni, felvételt készíteni tilos, és a nézők 25 percet tölthetnek a tárlaton.


A Seuso-kincsek Kaposvárra hozatala 23 millió forintba került a városnak


– emelte ki Szita Károly polgármester. Az egész dél-dunántúli régióból várnak érdeklődőket. A kiállításhoz gyermekprogramok is kapcsolódnak.

A pannóniai fémművesség remekműve a tulajdonosról is árulkodik. Akár 70-80 darabos is lehetett az eredeti Seuso ezüst étkészlet, mert apró tárgyak, kupák, evőeszközök hiányoznak, de megtalálták a hozzá tartozó állványt, és a rézüstöt, amelyben egy háborús konfliktus elől elrejtették a IV.-V. század fordulóján. A lelet a nevét az egyik tál feliratán szereplő Seusoról kapta, aki a római birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett elitjéhez tartozott. A hivatali apparátus, vagy a császári sereg tisztje lehetett. Vagyonához egy Balaton környéki nagybirtok és villa is tartozott. Szenvedélyes vadász lehetett.

forrás: hirbalaton.hu / sonline.hu


Kaposvár Kultúra, művészet Látvány Mítosz, legenda, történelem, tudomány

vissza

Hozzászólások