NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

A fenyvesi függetlenség napja

2016.05.12.

Huszonöt éve, 1991.május 12-én járultak az urnákhoz a balatonfenyvesiek és döntöttek az önállóságukról. A tóparti község idén százhúsz esztendős. Fesztivállal és Falunappal ünnepel a 120 éves község, mely huszonöt éve helyi népszavazáson döntött az önállóságról.

„Nélküled hiába fáradunk vala” – áll azon az emlékkereszten amelyet gróf Széchenyi Imre miniszteri biztos állíttatott a déli part fenyvesi fövenyén telepített szőlőbirtok első szüretének alkalmából. – Innen jár a mi időnk, melynek idén 120 éves évfordulóját ünnepeljük – mondta Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester. – 1896-ban tartották az első szüretet ezen a területen, azt igazolva: a badacsonyi borvidék filoxérapusztítása után megterem a szőlő a déli part homokján is; sok száz elszegényedett zalai szőlősgazdának, vincellérnek megélhetést, majd házat, és végül hazát biztosítva. Ők voltak az első telepeseink.

Nem sokkal később megjelentek az ország számos településének polgárai is, akik a fejlesztések elindítói lettek. Egyházközséget, fürdőegyesületet, kaszinót hívtak létre, villamosítással, partvédelem-építéssel, parkosításokkal tették komfortossá Balatonfenyvest. Parcellázások, egy mezőgazdasági nagyüzem létrehozása, rabtelep működtetése – idézte a polgármester az ötvenes évek krónikáját. Az állami gazdaság  megalakítása robbanásszerűen hatott a falu lélekszámára. Ekkor, az ötvenes években érezhették egyébként egy rövid ideig az önállóság ízét. – Kiváló adottságú település, folyamatosan „gyarmati sorban” – jellemezteLombár Gábor a későbbi időket. – 1991. májusáig kellett várni a népszavazásra, mely végre kimondta Balatonfenyves önállóságát. 

Jó döntés a volt a huszonöt évvel ezelőtti a településvezető szerint. – Addig nem látott ütemben kezdett fejlődni a község. Csatorna, utak, járdák, tornacsarnok, strandrekonstrukciók, új parkok... Az idei jubileumra is jutott átadni való, a megújult sétálóutca. Húsz éve foglaltuk írásba Zetelakán a testvértelepülési együttműködés részleteit, tíz éve van lengyel partnertelepülésünk. A hargitai, és a balatoni fenyők, valamint Zduny fenyői, tudjuk, vagy gyökerestül szakadnak, vagy derékba törnek, de nem hajolnak... S Balatonfenyves ma csendes, családias, ismert és elismert üdülőhely; nyolc kilométer hosszú partjával és 5300 hektárjával a harmadik legnagyobb település a déli parton.

Kétkezi munka az önállóság fölötti eufórikus öröm közepette

Az ünneplés a polgármester szerint úgy teljes, ha megemlékeznek azon munkatársaikról és képviselőkről, akik az elmúlt negyed században tettek Fenyvesért, ezért csütörtökön velük emlékeznek a községházán. Szombaton átadják a forgalomnak a Balaton part utca közel egy kilométernyi felújított szakaszát, és falunappal folytatják az ünneplést. Vasárnap a református templomban ünnepi istentisztelet, majd hálaadó szentmise a katolikus templomban ahol erre az időre kiállítják a koronázási ereklyék hiteles másolatát.

Lombár Gábor úgy emlékszik vissza 1991-re, a népszavazás utáni hetekre: nem volt könnyű a vagyonmegosztás Fonyóddal. – A település még az akkori mércéhez képest is siralmas állapotban infrastruktúra tekintetében is. Az első, csonka ciklusban kemény, kétkezi munka vette kezdetét, az önállóság fölötti eufórikus öröm közepette. Szinte hetente ülésezett a képviselő-testület, később fejlesztési koncepció készült, annak mentén tesszük a dolgunkat ma is. Számos emlékezetes állomást lehetne sorolni, a tornacsarnok elkészültétől a sétálóutcáig, az imeremajoriak ivóvíz-problémájának a megoldásáig. 

Jókai-szobrot vittek ajándékba Balatonfenyvesről Zeteváraljára 

A húszéves zetalakai kapcsolatra odakint már megemlékeztek, de Balatonfenyvesen is megünneplik még. Május elsején Zeteváralja búcsúünnepén szobrot állítottak az iskola udvarán a névadónak, Jókai Mórnak. Július végén Fenyvesen tartják azt a gyermektábort, melyre lengyel és székely barátaikat is várják.

A székelyekkel az ismeretség régebbi, hiszen az első látogatásukra már 1992 nyarán sor került. Akkor az iskola igazgatója, a zetelakai líceum aligazgatója, a pap, és néhány tanár kíséretében egy busznyi gyereket fogadtak. Azóta évente találkoznak a fiatalok, tíz éve a programokhoz a lengyel partnertelepülés diákjai is csatlakoznak. Ebben kiváló partnereik Sánduly Lajos, a zeteváraljai iskola, és Andrzej Heidysz, a zduny-i iskola igazgatója.

Néhány hete volt a zeteváraljai Jókai-szoboravató, az alkotást, Balatonfenyves ajándékát Tapolcai Sándor fenyvesi népművész faragó készítette. A helyi iskolások egyebek között bemutatták Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művét. A székely település búcsúünnepén Erdély  katolikus főpásztora, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Kis-Rigó László szeged-csanádi püspök szentelte fel a teljesen felújított templomot, és annak orgonáját.

forrás: www.sonline.hu

vissza

Hozzászólások