Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

tél

január | február | december

ősz

szeptember | október | november

tavasz

március | április | május

Programajánló

Hévíz-patak túra

Hévíz-patak túra Program kezdete: december 01.
Program vége: március 17.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

B my Lake Fesztivál

B my Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 21.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 08.
Program vége: február 10.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Füredi Tavaszi Fesztivál

Füredi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 15.
Program vége: március 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, mind

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Program kezdete: július 18.
Program vége: július 20.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Maratonman Kenese Futam

Maratonman Kenese Futam Program kezdete: május 26.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Vince Napi Borünnep

Vince Napi Borünnep Program kezdete: január 18.
Program vége: január 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Füred Gastro

Füred Gastro Program kezdete: november 15.
Program vége: november 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

A Balaton karácsonykor is él

2016.12.15.

A magyar tenger nyári üdülőhelyként él az emlékezetben, pedig a Balaton télen is számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál. A túrák hóban is várják az embert, de a látogatók meleg vizű forrást, számos kiállítást és karácsonyi ünnepi játékokat is találhatnak a környéken.

Az északi part tájképén, éppúgy mint a térképen, az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget | fotó: MH

A téli Balaton különleges világ. A tó környékének végtelen csendje, a táj nyugalma merőben eltér a nyáron megszokott nyüzsgéstől és zsibongástól. Ám ebben az időszakban is számos lehetőség vár azokra, akik a Balaton környékére látogatnak, sem szabadtéri, sem pedig fedett programokból nincs hiány. 

Csónakázás és barlangtúra

Ha szép tájakat szeretne látni a látogató, nem kell mást tennie, mint a kéttucatnyi kilátó valamelyikébe felkapaszkodni, és körülnézni. Ilyenkor a fényképezőgépeket sem érdemes otthon hagyni, és kellő hómennyiség esetén szánkót is ajánlott hozni. Mindenképpen figyelemre érdemes a Mindszentkálla és Szentbékkálla határában húzódó híres Kőtenger. Valaha az itteni intenzív vulkanikus tevékenység óriási köveket hozott létre, ennek ellenére a többtonnás Ingókövet akár egyetlen ember is meg tudja mozdítani. Nem messze tőle, Monoszlón található a Hegyestű, amelynek egykori csúcsát félig kibányászták, másik fele viszont épségben megmaradt, feltárva így a több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységek nyomait. Ha a turisták vízi kalandokra vágynak, látogassanak el Hévízre. Itt ugyanis, köszönhetően a termálvíznek, a Hévízi-tó egyetlen levezető csatornája, a Hévíz-patak sem fagy be télen, így ebben az évszakban is alkalmas egy könnyed kenutúrára. Sodrás és vízi forgalom nincs, mindenkinek bátran ajánlható. Aktív kikapcsolódásra hív a Balaton-felvidéki Nemzeti Park több bemutatóhelye is: a Tapolcai-tavasbarlangban földalatti járatokban lehet csónakázni, Balatonedericsen pedig a Csodabogyós-barlangba overallos barlangtúrára lehet bejelentkezni egész évben.

Köztünk élő történelem

A keszthelyi Festetics-kastélyban több állandó kiállítás is megtekinthető | fotó: MH

Keszthely és a Festetics-kastély elválaszthatatlan egymástól. A kastélyban a mintegy százezer kötetes főúri könyvtár mellett több állandó kiállítást is láthatnak az érdeklődők, nagyszerű élményt kínál a Hintómúzeum és a Vadászati Múzeum, a Történelmi Modellvasút Kiállítás terepasztala pedig európai viszonylatban is kiemelkedő. A szigligeti vár jellegzetes, hosszan elnyúló alakját már messziről fel lehet ismerni. Eredetileg a 13. században épült, azóta számtalan kalandban volt része, s ezeket különböző kiállítások segítségével bárki megismerheti. Az érdeklődők fegyverkiállítást, a barokk konyháról szóló összeállítást, a várkápolnában liturgikus emlékeket tekinthetnek meg, míg a tanítóházban helytörténeti válogatás fogadja őket. Nagyvázsony vára hírnevét legismertebb urának, Kinizsi Pálnak köszönheti, így a bemutatótermek anyagai is elsősorban az ő történetei köré épülnek. A vártoronyban a középkori élet ismerhető meg négy emeleten, a kápolnában Kinizsi Pál sírköve és személyes tárgyai láthatók, és be lehet jutni a kőtárba is.

Az északi part tájképén éppúgy, mint a térképen, az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. A majdnem ezeréves Tihanyi Bencés Apátság altemplomának és fenséges barokk templomának megtekintése után érdemes betérni a Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven épített modern látogatóközpontba is. A megújult Pisky sétány tökéletes helyszín balatoni fotók készítéséhez, de a Visszhang-dombot is kötelező felkeresni. Az utat szegélyező házakon érdemes megfigyelni a jellegzetes tihanyi építkezési jegyeket és alapanyagokat.

Kulturális kikapcsolódás

Balatonfüreden, a reformkori városrészben található a Vaszary-villa, amely világhírű képzőművészek kiállításainak ad otthont. Nem messze tőle Jókai Mór egykori nyaralójában tekinthető meg a híres regényíró szellemi és tárgyi hagyatéka. Tihanyban a Kogart Galéria a kortárs képzőművészetek népszerűsítését tűzte ki célul. A tárlatok között már találkozni lehetett a modern magyar festészet legismertebb alakjainak munkáival, Csernus Tibor könyvillusztrációival és Borsos Miklós Kossuth-díjas művész alkotásaival is. A keszthelyi Balaton Múzeum, a régió legrégebbi múzeuma néhány éve új kiállítást kapott korszerűsített installációval, amely újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát, külön figyelmet szentelve a gyermekeknek: 2011-ben az Év múzeumának választották. A Balaton régió legújabb látogatóközpontja Balatonföldváron található. A hajó alakú épületben, amelynek árbóca jelenleg a Balaton legmagasabb épített kilátója, a tavi hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás kapott helyet. Az épület teljes egészében akadálymentes, és a kiállítás mellett moziterem is van benne. Érdemes felkeresni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park két bemutatóhelyét: az egyik az egész éven át nyitva tartó tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont, ahol a látogatók megismerkedhetnek a Tihanyi-félsziget egyedi növény- és állatvilágával, a mára már a település védjegyévé vált levendulatermesztés történetével. A másik bemutatóhely a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol Magyarország legnagyobb bivalycsordáját lehet közelről megcsodálni.

Meleg természetes víz télen is

Amennyiben mégis a passzív kikapcsolódást választanák a turisták, bátran felkereshetik a régió egyik fürdőjét. Tökéletes helyszín lehet Siófok, ahol a Galerius Élményfürdő várja vendégeit. Kialakítása – nevéhez méltón – a római fürdők hangulatát idézi, a medencéket pedig élményelemek színesítik. A fürdőbe a nagyberényi gyógyvizet is bevezették, így bővültek az elérhető wellness-szolgáltatások.

Zalakaros saját gyógyvízzel rendelkezik, amely kétezer méter mélyről tör fel. Élményfürdője, új gyermekmedencéi, a wellness- és fitneszszolgáltatások felüdülést adnak a család minden tagjának. A zalakarosi gyógyvíz elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. A Hévízi-tó nemcsak az országban, hanem világviszonylatban is egyedülálló: jelenleg a Föld legnagyobb, biológiailag is aktív termáltava. Ennek köszönhetően vize télen sem hűl 25-26 Celsius-fok alá, így nyugodtan lehet fürdőzni szabad ég alatt a leghidegebb hónapokban is.

Szakrális élmények

A történelmi Magyarország területén lévő magyar vonatkozású katolikus kegyhelyek szinte kivétel nélkül Mária tiszteletén alapulnak, s nincs ez másként a Balaton régió egyik csendes falujában, Andocson sem. Az andocsi templom több mint kétszáz darabos Mária-ruha gyűjteménye egyedülálló. Az első palástot Széchenyi Katalin grófnő 1747-ben ajándékozta a kegyszobornak, s példáját sokan követték. A múzeum a Mária-kegyszobor templomával egybeépült egykori kolostorban található. Minden második hét péntekjén, hagyományos rituálé keretében, a helyiek új ruhába öltöztetik fel a Mária-szobrot.

Európa-szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi betlehemének, amelyet ötven négyzetméteres területen építenek fel. Az első betlehem még 1948-ban épült, ekkor még csak a Jézus szíve oltár előtti egy négyzetméteres területet foglalta el a templomból. Az évek során az alapterület ötven négyzetméteresre bővült, de még ma is az eredeti, hatvankét éves figurákat használják. Számos település, például Balatonkenese, Alsóörs, Tapolca, Fonyód, Felsőörs faluvásárokkal, betlehemes játékkal, pásztorjátékkal várja az érdeklődőket az adventi időszakban és karácsonykor is a Balaton környékén.

forrás: magyarhirlap.hu

vissza

Hozzászólások