NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

"A természet élménye a 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban"

2017.09.14.

Idén ünnepli 20 éves születésnapját a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melynek alkalmából számos programmal várja az érdeklődőket, és amatőr filmkészítő pályázatot is hirdetett a nemzeti parkban átélt jó élmény megjelenítése, az itt megtalált szépség bemutatása céljából. A legjobb pályaműveket a BfNP a "közönség díj" elnyerése érdekében online szavazásra bocsátotta. Az eredményhirdetés 2017.09.16-án lesz, a salföldi majorban.

Kisfilm pályázat

"A természet élménye a 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban" címmel amatőr filmkészítő pályázatot hirdetett az idén 20 éves jubileumi születésnapját ünneplő Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP). A pályázat témája a 20 éves nemzeti parkban (ez alatt ténylegesen és konkrétan is a védett természeti területet értve) átélt jó élmény megjelenítése, az itt megtalált szépség bemutatása, mások felé közvetítése és átadása a film segítségével. A filmmel kapcsolatban a BfNP egyik kikötése az volt, hogy annak időtartama minimum 30 másodperc és maximum 2 perc közötti lehet. A pályázat "gyermek" (10-18 év) és "felnőtt" (18+ év) korosztályi kategóriában került meghirdetésre.

A pályázatok beküldési határideje 2017. augusztus 22. volt. A beérkezett kisfilmek közül a korosztályi kategóriáknak megfelelő 2, ill. 3 legjobb pályaművet a BfNP szakmai zsűritagokkal kiegészített bíráló bizottsága választotta ki, majd a "közönség díj" elnyerése érdekében online szavazásra bocsátotta azokat. Míg "gyermek" kategóriában kettő, addig "felnőtt" kategóriában három videóra lehet (még rövid ideig) leadni a szavazatokat. Ugyanis a pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására 2017. szeptember 16-án, a Salföldi Természetvédelmi Majorban kerül sor a BfNP születésnapi rendezvényén.

Íme az online szavazásra bocsátott kisfilmek

Az alábbiakban a "Felnőtt" kategória - 3. videó látható.

Születésnapi programok

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe (mintegy 57.000 hektár) 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Életrehívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. 

Tájegységei közül a Kis-Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja. A Tihanyi-félsziget - kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként - 2003-ban Európa Diplomás területté vált.

Természeti értékei sajátosak, némelyik egyedül csak e térségre jellemző, pl. a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Balaton, vagy a Kis-Balaton. A nemzeti park területe a földtani értékek tárházát jelenti, az egyes földtani korok emlékei jellegzetes tájképi értékkel is bírnak. A BfNP területén számos fokozottan védett növény és több, mint 200 védett növényfaj található, míg a védett, ritka és érdekes állatfajok száma több százra tehető. A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos, páratlan tájképi adottságokkal, történelmi emlékkel. A Balaton-felvidék szőlő- és borkultúrája kiemelkedő nemzeti örökség, a munka által formált hegyvidéki tájat, a tájhoz kötődő gazdálkodók építészeti emlékeit mutatja be.

A nemzeti parkot részben lefedő, illetve azon túlnyúló Natura 2000 területek az európai jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok megőrzésének lehetőségét hivatottak biztosítani.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe kiterjed Veszprém- és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron megyében 5 település teljes közigazgatási területére, Somogy megyében a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó településekre (kivéve Marcali teljes közigazgatási területét.). Az Igazgatóság működési területén belül országos védelem alatt áll a nemzeti parki területeken kívül három tájvédelmi körzet (Somló TKMagas-bakonyi TKMura-menti TK), továbbá 27 természetvédelmi terület.

Bakony-Balaton Geopark - melynek területe részben a nemzeti parkban található - az itt fellelhető földtani, természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzte ki célul. A geopark 2012-ben vált teljes jogú tagjává az Európai Geopark Hálózatnak és egyúttal az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak.

A Balaton régió és azon belül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az ország egyik legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területe, hazánk természeti szépségekben egyedülállóan gazdag vidéke.

forrás/fotó: bfnp.hu


Balaton-felvidék Közérdekű Látvány Nevezetesség, látnivaló

vissza

Hozzászólások