Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Zorall Sörolimpia

Zorall Sörolimpia Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Alsóörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Everness Fesztivál

Everness Fesztivál Program kezdete: június 20.
Program vége: június 25.
Település: Alsóörs
Megye: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Füredi Anna-bál

Füredi Anna-bál Program kezdete: július 17.
Program vége: július 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Balatonman Füred

Balatonman Füred Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Spuri FélBalaton Szupermaraton

Spuri FélBalaton Szupermaraton Program kezdete: március 24.
Program vége: március 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Cruisers Hungary - Rockin` Beach

Cruisers Hungary - Rockin` Beach Program kezdete: július 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, egyéb, mind

Húsvéti programok a Balatonnál

Program: egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Húsvét
Hónap: március

DumaFüred

DumaFüred Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

Svert Kupa

Svert Kupa Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 12.
Program vége: július 15.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Nyitónap a Völgyben

 

Nyitónap a Völgyben

Újfent, immár 26. alkalommal indult útjára a Művészetek Völgye. Végre ismét elengedheti magát az, aki kicsit fesztiválozna, de az eltunyulásig lerészegedés libikókájára nem szeretne felülni. Kicsit iszogat, kicsit sétafikál, nézelődik, belehallgat ebbe-abba, megfogdos ezt-azt, aztán csak úgy örül annak, hogy éppen ott van, ahol. Gondoltam, miért ne harapnék bele én is ebbe a szülinapi tortába, amint elkészül.

Autóval érkezve tovább ne legyenek fenntartásai annak, aki a majdani parkolóhelyek miatt szívná a fogát, mint én. Aztán nem sokkal később megnyugszom, mert amint beérünk Kapolcsra (Tapolca felől), rögtön az evangélikus templom előtt balra fordulva egy nagy P betű jelzi, hogy arra bizony lesz majd helyünk. Aztán tényleg így lett, ugyanis fel a dombnak, még a Panoráma színpad előtt egy fehérre meszelt ház kertjében parádés placc kínálkozik. Az ára: 500 Ft/nap. Egyébként sok más helyen egy ezres a napi autóráhagyás a házigazdákra, de lényeg a lényeg, ennél lehetne sokkal rosszabb is, ezt az összeget igenis áldozzuk rá az ittlétre. Lefelé bandukolva elhaladunk a Kapolcsi Hobo Klub mellett, ami megbújik a fák között, és rettentő hangulatos, de… erről majd picit később.

forrás: youtube | Művészetek Völgye

A templomhoz leérve forduljunk el balra, és a szemközti Rubicon sátor mellett pedig érdemes elevickélni a lugasba. Nemcsak azért mert forróság van, hanem mert nagyon úgy fest, ott fut össze az esetleg vásárlásra hajlandók részére kifeszített sok-sok szál. A hídon menetelve már elénk tárul a kézműves paradicsom. Képek, köcsögök, szélcsengők, minden házi, minden autentik. Színkavalkád. A hídról letérve a vásársorra, rögtön teletömhetjük magunkat a száz pörkölt közül az éppen számunkra leggusztusosabbal. Persze más ételek közül is választhat az, aki a fröccs mellé valami könnyebbre vágyik.

A fesztivál területére nem kötelező napijegyet venni, csak annak, akinek határozott céljai vannak, és szinte követeli magának a nagyon közeli élményt. Persze nem árt, ha van rajtunk szalag, így minden olyan félelmet leépíthetünk, ami a korlátokba ütközésre irányul. Egyébként a hangulat enélkül is adott, és csak arra vár, hogy átérezzék. A nagy „freedom-feeling” átérzése közepette szembeszökő lehet a közbiztonságra ügyelő autók cikázása, amikből élesen pásztázzák a terepet a rendőrurak és megbírságolják azt, aki nagyon csúnya helyen parkol. Ezért újfent javaslom a P betűnél parkolást, elvégre minden harmadik háznál akad.

kép forrása: muveszetekvolgye.hu

18 órakor indult egy zenés versimpró a Kaláka Versudvarban Szabó T. Annával, Lackfi Jánossal és a Kaláka együttessel. A versudvar bejáratánál javasolt egy jó hideg olasz hosszúlépés elfogyasztása. Roppant oldott volt a hangulat, Kosztolányi: Akarsz-e játszani? megzenésített verse után egy kérdezz-felelek játék kezdődött. A költők idegen műveket olvastak fel, a közönség pedig találgatott a költő nevére, hovatartozására vonatkozólag. Még a félidő előtt le kellett lépnem, hogy szemügyre vegyek egy mobilvécét, és átcsusszanjak Hobo: Hármasoltár előadására.

kép forrása: muveszetekvolgye.hu

A műsor kiírt kezdése előtt Hobo gyakorolta a majdan előadni kívánt anyagot, és próbálták a zenei aláfestést. Már ide érdemes megérkezni, egészen interaktív jelleget ölt ez az elő-előadás. Földes László mögött egyébként a három nagy: József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison plakátja hirdeti, hogy nemsokára valaki megszólaltatja őket. Úgy tűnt minden rendben kezdetét veheti, amikor fentről, a Panoráma Színpadról elkezdett a versváró közönségre hullani Bocskor Bíborkáék koncertkészülődése. Hobo erre szóvá tette, hogy így nem lehet normálisan előadni, amivel teljes mértékben egyetértettek az ott tartózkodók, de nyilván műsort is akartak. Felvetődött a cserék lehetősége, következő előadások, helyváltoztatás, az ötödölés végül odáig vezetett, hogy Hobo beült a nézők közé, és elcseverészgetett. Már épp kezdett volna robbanni néhány jelenlévő dühbombája az elmaradt performance miatt, amikor is síri csend lett. A hangbeállás szünetelt, a Magashegyi levegőt vett a koncertig. Hobo aztán felpattant sötétkék ingjében, a színpadra lépett és a következőt mondta: „Én élet-halálra játszom, ami máshol, kint van, leszarom, elkezdem a műsort!” Hip-hip hurrá! Igaz, hogy fél órás csúszással kezdődött a műsor, de a hozzá hű lojalitással, és odaadással úgy elröppentette azt az egy órát, hogy a fenti koncert hangjai szinte át sem szökhettek a fákon. Mindössze József Attila: Levegőt! című versét kellett kihagynia. A műsort, a Hetedikkel, a közönséggel közösen zárta. Mindenki át tudott annyira szellemülni, hogy valamilyen szinten kizárja a nagyszínpad felőli hangokat, de az ügyben mindenképp lépni kell, mert ez nem mehet az előadások rovására. A csúszás miatt végül a Magashegyi Underground-ról le kellett tennem (néhány elkapott dallam kivételével), persze nem is nagyon bántam, de majd máskor, más helyen.

kép forrása: muveszetekvolgye.hu

A 30Y-ra viszont nagyon is időben érkeztem, úgyhogy bőven volt időm sorba állni a hűvös fröcsiért (egy hosszú 400 Ft környékén mozog), akár többször is. Egy jó harminc perces beállás után (ami persze jellemző a banda akkurátus hozzáállására, de így imádjuk őket) következett egy hamisítatlan csapatás, amit a visszataps után a jó öreg Sötét vannal zártak. Zoliék zenéltek, és volt is kedvük zenélni, éppúgy, mint az utánuk következő Ivan & The Parazol-nak, akik simán faragtak akkora közönséget, mint a megelőző zenekar, ráadásul kötelességüknek érezték kegyeletük leróni, a nemrég elhunyt, már a mennyei szférában zakatoló Somló Tamás előtt. Respect! Aki a koncertek után még egy kis szeletelésre vágyik, bepöröghet a Panoráma Színpadtól lefelé jövet egy kis hacacáréra.

kép forrása: muveszetekvolgye.hu

Ha minden nap nem is, de az elkövetkező napok nagy része hasonló színvonalon fog legurulni, akkor pacsi annak, aki átélheti. Ja, és ráadásul az eső is csak akkor kezdett rá, amikor lelőttek már minden bulit.

Én még biztos jövök.

Szerző: Meszlényi Márk

vissza