NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Így szerették ők a Balatont - 2. rész

 

Így szerették ők a Balatont - 2. rész

Írók, költők, festők, akiket megihletett és rabul ejtett a magyar tenger

Balatoni sétáink során számos híres ember nevével találkozhatunk. Ha ismerjük a történetüket és tudjuk, miképpen kötődtek a Balatonhoz, akkor néhány látnivaló sokkal izgalmasabb színben tűnik fel. Cikksorozatom második részében is olyan híres magyarokat mutatok be, akiket megihletett és rabul ejtett a magyar tenger, és ezt meg is örökítették művészetükkel az utókornak.

Tudd meg, hogy mit jelentett számukra a Balaton és mit adományoztak nekünk a tó örök szerelmének mámorában alkotva!

Illyés Gyula (1902-1983) háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő

1943-tól haláláig (1983) Ilyés Gyula – az Alsó-Kopasz-hegy dűlőjében álló – tihanyi nyaralójukban töltötte idejének egy jelentős részét.

Az évek során a tihanyi nyaraló legendás irodalmi találkozóhellyé vált, számos magyar és külföldi író kereste fel, köztük: Németh László, Szabó Lőrinc, Veres Péter, Déry Tibor, Keresztury Dezső, Sarkadi Imre, Weöres Sándor, Károlyi Amy, Hidas Antal, Lipták Gábor, Bertha Bulcsu, Paul Eluard, Louis Aragon, Tristan Tzara. 

E vidék hangulata elbővülte vendégeit és persze Illyés Gyulát is. A táj valószínűleg ihletet adott számára, mivel számos műve született itt. Többek között: Könny közt reményben, Nyugat felé, A sors elé, Jegyzőfüzet, Az állomásról jövet, Új nép a parton, Az őszi Tihanyból, Fügebokrok, Aggódó szív, Tihanyi barátaimhoz, Ozorai példa, Fáklyaláng, Tűvetők, Dózsa György, A különc, Ingyen lakoma, Ebéd a kastélyban, Szíves kalauz, Kháron ladikján versek, drámák, elbeszélések, kötetek. Itt írta meg leghíresebb költeményét is, az Egy mondat a zsarnokságról című verset. Az október 23-ai iskolai megemlékezéseken gyakran szereplő vers helyett, a Balaton partján ülve, vagy egy tihanyi padon megpihenve én inkább  A tihanyi Templom-hegyen című versét olvasgatnám szívesen. 

fotó: Légi Fotó & Videó


Mennyi ég! Mennyi kék! Zöld! Mennyi

Balaton, tavasz, hegyorom!

Alig tudom magamba szedni.

S egyszerre – sok nagyon!

 

Szeretném – azért, hogy te is nézd

szemembe tenni szemedet.

Magányba zár, fojt, fáj a szépség,

ha nem együtt látom veled.

 

Nem érzed, amit én, – ez is fáj;

semmi se jó már nélküled.

Szeretném a szívembe tenni

lüktető, élő szivedet.

 

Mennyi szin! Nem tudok betelni.

Mekkora távlat! Mennyi fény!

Szeretném, szeretném, ha lennél

tetőtől talpig én! 

Illyés Gyula: A tihanyi Templom-hegyen


József Attila (1905-1937) Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja

A budapesti születésű költő élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. A rokonoknál töltött nyaralások ideje alatt pihent és verseket is írt (Balatonszárszó; A hullámok lágy tánca; Az a szép, régi asszony; Elmaradt ölelés miatt, stb.) 


(...) dolgozni csak pontosan, szépen,

ahogy a csillag megy az égen,

úgy érdemes.

József Attila: Ne légy szeles... 


A család jó hatással volt rá, így egy évvel később orvosai Balatonszárszóra küldték a súlyosan depressziós költőt, hogy állandó felügyeletet biztosítsanak neki szerető családtagjai révén. A költő állapota szemmel láthatóan javult, ráadásul szerelme, Flóra is meglátogatta és a karrierjét érintő jó híreket is kapott Budapestről, viszont – szándékosan vagy véletlenül – mégis úgy alakult, hogy Balatonszárszó lett életének utolsó, tragikus állomása. 1937. december 3-án a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Emlékműve (egy tehervonat) a szárszói vasútállomással szemben, a Tóparti parkban áll – alig pár méterre a Balatontól. A "szerelvényen" a költő versei olvashatóak. 

József Attila emlékmű - Balatonszárszó

Település: Balatonszárszó; Régió: Siófok környéke; Megye: Somogy; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely; Kult. & Szórakozás: mind, szobor(park);

A József Attila Emlékmúzeum is őrzi emlékét Balatonszárszón, a József Attila utca 7. szám alatt. Itt található az egykori Horváth-panzió felújított épülete, ahol a költő az utolsó napjait töltötte. Innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével. 

Egry József (1883-1951) Kossuth-díjas festő és grafikus

A zalai születésű Egry Józsefet badacsonytomaji lábadozása idején érintette meg először a Balaton és környékének szépsége. Az első világháborúban súlyos baleset érte egy gyakorlat közben és a badacsonyi hadikórházba került gyógyulni. Itt ismerkedett meg Pauler Juliskával, akit 1918-ban feleségül vett. Lábadozása után, a környéken telepedett le. Otthonuk Pauler Juliska keszthelyi háza volt, de a nyarakat a Pauler család badacsonytomaji présházában töltötték.

A környék jó hatással volt a művészetére is. A festés és a Balaton lehetett a két legnagyobb szenvedélye. Művei egy témát variáltak; a szépséges balatoni tájat. 


Ünnepi ruhát veszek a lelkemre, mikor festek.

Aki belép a természetbe, elveszti reális valóját.

Egry József


Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Számtalan nézőpontból, szinte minden napszakban megfestette a tó végtelen víztükrét, a balatoni párás fényeket, a kilátást Fonyód felé.

Egry József: Aranyhíd

Ismertebb balatoni ihletésű festményei: Fények a Balatonon, A Balaton a Badacsonynál (1927), Badacsonyi est (1930), Balatoni pásztor (1926), A horgász (1935 körül), Badacsony (1937), Badacsony (1942), Badacsonyi hegy (1916), Badacsonyi hegyoldal (1930 körül), Balatoni halász (1942), Balatoni halászok (1923), Fehér Balaton (1925). 

Egry József: Badacsonyi fények

Művei a természetelvűség új értelmezésének számítottak, amely akkoriban teljesen egyedülálló volt az európai festészetben. A táj állandóan változó atmoszféráját – egy általa kifejlesztett technikával – az olaj és a pasztell keverésével ragadta meg.  

Egry József: Badacsonyi hegy

Egry József 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat. Nem sokkal később, 1951-ben halt meg Badacsonyban, a badacsonytomaji temetőben nyugszik. Emlékét őrzi a művész badacsonyi kikötőben emelt szobra és egykori Badacsonyi otthona, melyet – 22 évvel a festő halála után (újabb épületszárnnyal kibővítve) – 1973-ban Egry József Emlékmúzeummá alakították.

Szerző: Földi Rita

indexfotó: Légi Fotó & Videó

vissza