Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Kérdezz felelek

Mikor lesz 2018-ban a Csipkebogyó Piknik a Tihanyi Piac Placcon?

2018. október 20-án. » részletek

Programajánló

Márton-napi programok a Balatonnál

Márton-napi programok a Balatonnál Program kezdete: november 04.
Program vége: november 18.
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Ünnepek & Alkalmak: Márton-nap
Hónap: november

Gasztrohegy hétvégék #7 - Lávakő hétvége

Gasztrohegy hétvégék #7 - Lávakő hétvége Program kezdete: április 12.
Program vége: április 14.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen Program kezdete: november 23.
Program vége: november 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Tökös futás Siófokon

Tökös futás Siófokon Program kezdete: november 03.
Program vége: november 03.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Kálmán Imre Emléknapok

Kálmán Imre Emléknapok Program kezdete: október 24.
Program vége: október 28.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Gasztrohegy hétvégék #5 - Gasztrofarsang

Gasztrohegy hétvégék #5 - Gasztrofarsang Program kezdete: február 22.
Program vége: február 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Halloween-i "tökös" programok a Balatonnál

Halloween-i "tökös" programok a Balatonnál Program kezdete: szeptember 23.
Program vége: november 04.
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, sport/verseny, zenei, egyéb, mind
Ünnepek & Alkalmak: Halloween
Hónap: október, november

Így szerették ők a Balatont - 1. rész

 

Így szerették ők a Balatont - 1. rész

Híres magyarok, akiket megihletett és rabul ejtett a magyar tenger

Balatoni sétáink során számos híres ember nevével találkozhatunk. Ha ismerjük a történetüket és tudjuk, miképpen kötődtek a Balatonhoz, akkor néhány látnivaló sokkal izgalmasabb színben tűnik fel. Cikksorozatomban magyar írókat, költőket, festőket, színészeket, alkotóművészeket mutatok be, akiket megihletett és rabul ejtett a magyar tenger, és ezt meg is örökítették művészetükkel az utókornak.

Tudd meg, hogy mit jelentett számukra a Balaton és mit adományoztak nekünk a tó örök szerelmének mámorában alkotva! 

Krúdy Gyula (1878-1933) Baumgarten-díjas író 

Siófok kellemes hangulatú parkjában, a Jókai parkban lett elhelyezve Krúdy Gyula szobra, mely az írót egy hintón üldögélve ábrázolja. Miért pont Siófok, mikor Nyíregyházán született és nagy hatással volt rá a vadregényes nógrádi táj is? Joggal gondolhatnánk, hogy Budapest után Siófok nyüzsgő város jellege vonzotta az írót nyaralásai során is, de valójában ennél sokkal pikánsabb a történet, egy lány van a dologban. Krúdy 1914 és 1919 között a nyarait a siófoki Mártírok útján található villában töltötte, ahol megismerte vendéglátójának lányát, a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát. Az ismeretségből szerelem lett és feleségül is vette a lányt, akivel élete végéig boldogságban éltek.  A villát, ahol megismerkedtek ma is láthatjuk a Mártírok útján.

Sétálj egyet a siófoki parkban, majd ülj le egy kicsit Krúdy Gyula szobrának közelében! Vedd kezedbe az író egyik kötetét és ízleld a szavait úgy, mint ha akkor és ott suttogná neked. Tégy egy próbát! – talán más értelmet kapnak a mondatok és az életbölcsességei még inkább megérintenek.


Az apróságokra jobban kell vigyázni, mint a nagy dolgokra, mert apróságokból van összetákolva az ember élete.

Krúdy Gyula: Boldogult úrfikoromban


Élettörténete és írói tevékenysége nem csak Siófokhoz köthető, hanem Füredhez is. 1927-ben a füredi szívszanatóriumban kezeltette magát, melynek irodalmi megjelenítését a Mákvirágok kertje című regényében találhatjuk. A füredi Anna-bál kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a Krúdy Gyula novellája alapján életre hívott "Balatoni szívhalászat", amelyet minden évben a bált megelőző napon tartanak.


Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon.

Krúdy Gyula


Krúdy Gyula a modern magyar prózaírás kiváló mestere volt. Fiatalon jelent meg első novelláskötete az Üres a fészek és egyéb történetek. Később munkatársa számos folyóiratnak és a Nyugatnak is. Országos hírt és igazi közönségsikert a Szindbád-sorozat és az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi c. regénye hozott neki. 1930-ban Baumgarten-díjat kapott.

Iványi-Grünwald Béla (1867-1940) Corvin-koszorús festő 

Iványi-Grünwald Béla a Somogy megyei Som településen született, így már születésénél fogva kötődött a Dunántúlhoz és a balatoni tájhoz. Művészetében azonban csak az I. világháború után jelent meg a Balaton, mint téma, mely annak volt köszönhető, hogy 1915-től – hosszú időn át – a nyarakat Balatonlellén és környékén (Szemesen) töltötte. Az itteni környezet a természettel való harmonikus egyesülést jelentette számára. A tó valósággal megigézte a művészt és kimeríthetetlen ihletforrással látta el. Festményiben a tó örökké változó és megújuló fényhatásainak megragadására törekedett. A Balaton vidékén eleinte barokkosan mozgalmas, majd – az alföldi festők stílusával rokon – egyszerű előadású, valósághű tájképeket festett, s fény-árnyék realizmus jelent meg képein.

Iványi-Grünwald Béla: Balatoni délután

Ismertebb balatoni ihletésű festményei: Balatoni látkép vitorlásokkal (1936), Balatoni napnyugta fürdőházzal (1930-as évek), Balatoni fények (1930-as évek), Vitorlás a Balatonon (1937), Fények a Balatonon (1930-as évek), Balatoni délután (1930-as évek), A Balaton Földvár felől (1933), Balatoni fürdőzők (1937).

Iványi-Grünwald Béla: Balatoni naplemente vitorlásokkal

Iványi-Grünwald itthon és külföldön számos díjat nyert. Művészetét 1930-ban Corvin-koszorú kitüntetéssel ismerték el. Tanítványai között volt Kassák Lajos, Kmetty János és Uitz Béla is. 

Bujtor István (1942-2009) Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer 

Csak semmi pánik! – ha nincs strandidő, akkor is átélheted a balatoni életérzést, a napfényt, a víz közelségét Bujtor István filmjein keresztül. A budapesti születésű művész 1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben. Ez a figura a műfajban magyar specialitás, a történetekben a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András).

Igazi sikerfilmek voltak ezek. Itthon több mint egymillió nézőt vonzottak, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt. 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is) már céget alapított, és szponzoroktól szerezte meg a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér és csigavércímű háromrészes sorozat.

Jelenet "A pogány madonna" c. filmből | fotó: mafab.hu

Bujtor István életre szóló szenvedélye a vitorlázás volt, melyben hatszoros magyar bajnok lett. Legnagyobb vitorlássikereit a Rabonbán kapitányaként érte el. Saját hajója a Tamangó volt. 

Rabonbán | fotó: ilovebalaton.hu

Balatonfüreden, a Vitorlás-téren találkozhatsz egész alakos szobrával, melyet 2013. május 5-én, születése 71. évfordulóján avattak fel.


Azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeivel hihetetlen módon népszerűsítette a Balatont.

– mondta Bóka István, a város polgármestere avatóbeszédében.


fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Az alkotás kormányosként ábrázolja Bujtort a Rabonbán (30-as cirkáló) hajón ülve. A Bujtor-szobor mára szinte Füred jelképévé vált, a turisták számára kihagyhatatlan egy közös fotó az élethű alkotással. A Vitorlás-térnél nem is lehetett volna jobb választás, hiszen innen nagyon jól látszódik Tihany, mely oly sokszor megjelent filmjeiben.

A színész-rendezőt Balatonszemesen helyezték örök nyugalomra bátyja, Latinovits Zoltán mellé. 2010-től a balatonszemesi Latinovits Zoltán Alapítvány kezdeményezésére évente megrendezésre kerül a Bujtor István Filmfesztivál, amelyen független és amatőr alkotók vesznek részt.

Emlékét őrzi a Bujtor István Szabadtéri Színház, mely a Tihanyi Szabadtéri Játékok állandó helyszíne.

Eladó és kiadó balatoni ingatlanok

Szerző: Földi Rita

vissza