NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:







Hónap:











Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:













Szállás:




Spec. feltételek:






Kult. & Szórakozás:









Nevezetesség:










Kirándulás:























Sport & Élmény:























Vizes sportok:







Vizes élmények:







Gyógyászat:







Rekreáció:









Olvastad már?

Imádnivaló balatoni gasztro-lelőhelyek - Hol és mit kóstolj meg, ha Balatonon nyaralsz?

 

Imádnivaló balatoni gasztro-lelőhelyek - Hol és mit kóstolj meg, ha Balatonon nyaralsz?

Ismerd meg a kedvenc helyeimet!

Hol és mit kóstolj, ha a Balatonnál nyaralsz, vagy csak leruccansz egy szabad hétvégén? Összegyűjtöttem a kedvenc helyeimet - kiemelve mindegyiknél azt az ételt, amely igazán megfogott, és amiért mindig szívesen térek vissza. Szemezgess bátran, és nézz vissza időnként, mert a lista biztosan bővülni fog még! 

1. A finom szalonnás rántottát itt: Kedves Cukrászda, Balatonfüred

Balatonfüred egyik leghangulatosabb utcájában, a reformkori városrészben egy kedves kis cukrászdában idilli helyet találsz ahhoz, hogy kényelmesen elfogyassz egy kiadós villás reggelit (8 és 12 óra között). Van tükörtojás, omlett, bécsi virsli, croissantok lekvárral, és még számos finomság, de amiért mindig visszatérek, az a rántotta három tojásból, szalonnával. Ez pont olyan, ahogy szeretem, tökéletes állag, tökéletes íz. Nálam 5 pont az 5-ből, még úgy is, hogy néha egy kicsit többet kell várni a reggeli megérkezésére.

Ja, és egy adag levendula szörpöt mindenképpen guríts le mellé! 

2. A tökéletes Benedek tojást itt: Apátsági Rege Cukrászda, Tihany

A Tihanyi Bencés Apátság cukrászdájába nem csak a finom süteményekért érdemes ellátogatni, hanem a reggelikért is. 9 és 11 óra között hétféle reggeliből választhatunk. Az amerikai palacsinta és a Bencés hidegtál is szuper napindító lehet, viszont ha egy kiadósabb reggelire vágysz, akkor próbáld ki a Benedek tojást. A balatoni panorámában gyönyörködve fogyaszthatod el a tökéletes állagúra készített buggyantott tojást, mely házi készítésű bagel-ben érkezik, ropogósra sütött baconnel és forró, selymes hollandi mártással. Kihagyhatatlan!

3. A felejthetetlen franciakrémest itt: Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

A klasszikus recept alapján készült franciakrémes egyszerűen belopja magát a szívedbe már az első falatnál.

Ízletes krém, lágy tészta és roppanós karamell. Úristen, ez tényleg olyan, mint egy falat mennyország! Pontosan ezért ugrok be mindig, ha Füreden járok. Ezért mindig megéri megállni, de azért a krémes mellett a többi süteményt is végigkóstolom mindig (például a pisztáciás-málnás finomságot).

4. A legomlósabb és legfinomabb cigánypecsenyét itt: Baricska Csárda, Balatonfüred

Balatonfüred szívében egy szőlőbirtok ölelésében helyezkedik el a hangulatos Baricska Csárda, melynek teraszáról kilátás nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre is. Konyhája a magyar ételkészítés hagyományaira épít, finom és házias ételeket kínál, melyek elkészítésében és tálalásában követi a gasztronómiai trendeket - méghozzá nagyon jó érzékkel.

Itt ettem az egyik legfinomabb gulyáslevest is, de igazán az omlós, mangalicatarjából készült cigánypecsenye fogott meg. A kés úgy siklott benne, mint a vajban, tökéletes fűszerezése már az első falatnál megigézett. Annak pedig külön örültem, hogy az ipari sült krumpli helyett, házi steak burgonyát és házi savanyúságokat kínálnak hozzá.

A szőlőlugas árnyékában jól esik sokáig időzni. Desszertnek jöhet egy léleksimogató csokitorta, melyet karamellizált diómorzsával és friss gyümölcsökkel kínálnak. Mennyei íz és textúra, csábító külsővel.

5. A szemet gyönyörködtető Sacher tortát és a paleo sárgadinnye fagyit itt: Villa Gréta, Siófok

Nem mindennapi külsővel, nem mindennapi ízekben sorakoznak a hűtőpultokban a nagymama receptjei alapján készülő házias sütemények, franciás desszertek és főzött fagylaltok Siófok felkapott helyén, az Aranyparton. A számomra nagyon kedves, rózsaszín színvilágot használó cukrászda épületében csillogó szemekkel nézem végig mindig a pultokban sorakozó finomságokat, hiszen öröm rájuk nézni is, főleg, hogy jó néhány közülük nem hagyományos módon készül, hanem találunk egy-két cukor-, glutén-, laktóz-mentes és paleo, illetve nyers, vegán desszertet is. 2016-ban, a cukormentes túrámon teszteltem is ezeket; az örök kedvencem a sárgadinnye fagyi és a Sacher torta marad.

6. A paleo csirkés burgert és a lecsós rétest itt: Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka, Keszthely

Szintén a mentes túrámon teszteltem ezt a szuper kis helyet Keszthelyen, mely a Festetics-kastélytól néhány száz méterre található. Ebben az önkiszolgáló étteremben kóstoltam meg az ún. Mekka szendvicset, amelyért bármikor visszamennék. A Mekka szendvics különleges paleo magzsemlével készül, fincsi csirkehússal, házi pestoval, paradicsommal és madársalátával gazdagon megtöltve. 

Kézműves burgerek mellett vannak még durumlisztből készült tésztaételek, napi leves és persze RÉTES, amit egyszerűen muszáj megkóstolni minden ízben: a hagyományos meggyes, mákos, káposztás rétes mellett  lecsós rétes, körözöttes rétes és bolognai rétes is van, a rétestortáról meg már nem is beszélve...

7. A legfrissebb és legjobb ízű harcsafilét itt: Aszófői Halsütő

A 71-es úton Tihanyt elhagyva, a főút mellett (ott ahol a legtöbben állnak még szezonon kívül is) találod a külsőre a retro büfék hangulatát időző legjobb balatoni halsütőt. Nincs semmi fakszni, csak tökéletesen elkészített sült halak, melyeket különösen finom, fűszeres bundában sütnek meg. Van hekk, ponty, keszeg, garda (a tihanyi látott hal), fogas, süllő, fokhagymás pisztráng meg halászlé is, de az igazi nagy kedvencem a szinte szálka nélküli harcsafilé. Kérj hozzá még egy jó adag kovi ubit meg egy kis sült krumplit és meglátod, hamar felkerül majd neked is a kedvenc helyeid listájára.

8. Kézműves Retro burgert és pörcöket itt: Pörc Bisztró, Balatonkenese  

A balatonkenesei Pörc delikáteszben elvitelre eddig is vásárolhattál fincsi húsokat, kolbászokat, sült pörcöket. 2018 nyarán a kis üzlet kínálatára alapozva megnyitották a bisztrójukat is, ahol a sült pörc vagy éppen a sült oldalas ropogós pirított kenyérrel és egy könnyed salátával érkezik meg az asztalodra, úgy hogy előtted készítették el. A pörcök mellett a kézműves burgereket is meg kell kóstolni. Kedvencem a Retro burger, jó sok csalamádéval megpakolva, coleslaw salátával és sült krumplival.


 További gasztro-lelőhelyek a Balaton régióban:  » Balatonfüred környékén» Káli-medence környékén» Badacsony környékén» Veszprém környékén» Keszthely környékén» Siófok környékén» Balatonboglár környékén


 Kedves Olvasóm! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Szerző és fotók: Földi Rita

vissza

Hozzászólások