Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Maratonman Füred Őszi Futam

Maratonman Füred Őszi Futam Program kezdete: szeptember 16.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 12.
Program vége: július 15.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

G-amboree Mercedes G találkozó

G-amboree Mercedes G találkozó Program kezdete: június 28.
Program vége: július 01.
Település: Zalacsány
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Vitorlás programok a Balatonnál

Vitorlás programok a Balatonnál Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: sport/verseny, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember, október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó Program kezdete: július 06.
Program vége: július 08.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, sport/verseny, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Badacsonytördemic
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 05.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Kóser Füred - Egy balatoni zsidó közösség nyomában

Kóser Füred - Egy balatoni zsidó közösség nyomában Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Balatoni ízek nem csak nyárra: Étterem mustra - Balatonfüred

 

Balatoni ízek nem csak nyárra: Étterem mustra - Balatonfüred

Bár ütemes léptekkel haladunk kifelé a nyárból, viszont úgy esett, hogy kedves párommal Balatonfüreden töltöttük az augusztus 19-20-át. Ezúttal ebből hoztam egy leheletnyi ízelítőt, hogy aztán a friss és ropogós élményekkel fűszerezett bejegyzés segítséget nyújtson számotokra, hova érdemes betévedni, ha esetleg arra jártok, akár a hidegebb hónapokban, ugyanis a Balaton rengeteg élményt, szépséget és finomságot tartogat ősszel és télen is!

A várost egyébként mindketten jól ismertük, amikor szóba került a kiruccanás lehetősége. J. már több alkalommal nyaralt a környéken, a magam részéről pedig a gyermekkori, nagymamámnál eltöltött nyári heteknek, sőt hónapoknak köszönhetően gyakorlatilag úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet, de az elmúlt évek során Balatonfüred annyit változott, hogy érdemesnek tartottuk újra felfedezni a környéket. A mehetnékre pedig csak rátett még egy lapáttal, amikor valahogy a látóterünkbe került Magyarósi Csaba ajánlója a füredi jóságokról. Néhányat ki is próbáltunk közülük!

Malackrumpli

A helyről mindenképpen érdemes tudni, hogy kéz a kézben működik a Fekete Bárány biogazdasággal, így annak terményeit, és persze az azon nevelt állatok húsát hasznosítják a Malackrumpli konyháján. Ez persze azt is jelenti, hogy napi készlettel dolgoznak, tehát a hajnali 4-6 között leszedett zöldségekből főznek, amelyek ha menet közben elfogynak, egy darabig nem tudják pótolni azokat. Ugyanez igaz a melegen füstölt ételekre, hiszen gondoljunk bele: csupán a füstölés 10-18 órát vesz igénybe, nem beszélve az 5-6 órányi utómunkálatokról, hogy aztán a Pulled Porkhoz hasonló ételcsodákat hozzanak ki belőlük.

Annak, aki esetleg nem ismerné – és bizony ezzel sokan vannak így – megsúgom: az étel egész disznóból készül, amelyet kiváló minőségű sóval és durvára darált borssal bedugnak egy ún. meglegfüstölőbe 18 óra erejéig. Az így kapott húst "kitépkedik", hogy azt összekeverve – zsíros és a húsos résznek köszönhetően – egy szaftos masszát kapjanak. A procedúrának köszönhetően a hús egyáltalán nem igényel sem cukrot, vagy bármiféle fűszerezést. Amennyiben Pulled Pork mellett döntenénk, köretként még szintén saját termelésű, bio burgonyából készült rosejblit kaphatunk, és némi savanyúságot. A végeredményhez foghatót pedig még soha életemben nem kóstoltam. Adott a puha zsemle, és a benne szó szerint SZAFTBAN TOCSOGÓ FÜSTÖLT HÚS, amely kellően harapnivaló, ugyanakkor pillanatok alatt krémessé omlik a szádban. Könyékig szaftosan rágcsáld hozzá az olajban sült, de! nem olajos rosejblit és a savanyúságot, az ízélmény pedig garantált.

Mindezt egyébként három falatból szűrtem le, merthogy a tányéromon eközben ott díszelgett egy kiadós adag Sóskapesztós parmezános lepény, amely csak és kizárólag arra várt, hogy befaljam. Bár a lepény közepén, a melegtől még lágy tésztához egy leheletnyit sokalltam a feltétet, egészen hamar túltettem magam azon, hogy nem szeretem a sóskát, és egy morzsát sem hagytam a tányéron.

A Malackrumpli egyébként félönkiszolgáló rendszerrel működik, ez pedig annyit takar, hogy (1) belépéskor a kezedbe nyomnak egy étlapot, hogy átfuthasd a kínálatot, (2) hogy aztán ott helyben megrendelhesd a legszimpatikusabbat, (3) és még azzal a lendülettel ki is fizethesd az ételt. Ekkor kapsz egy kódot, amelynek segítségével elnavigálnak majd hozzád a felszolgálók az ételeddel. Míg ez megtörténik,elbandukolhatsz a Manézsba leadni az italrendelést. A bisztró egyértelműen az"eyecatching" kategória díszpéldánya, merthogy egy régi cirkuszi kocsiból alakították kia bárt, ahol mennyei házi szörpöket és jeges teákat lehet kapni.

A rendszer persze nem egyszer kivívta már magának néhány ember nemtetszését, hiszen lássuk be: nem ehhez vagyunk szokva, ám ennek még korántsem kell azt jelentenie, hogy ez a megoldás rosszabb lenne. Arról nem is beszélve, hogy aMalackrumpli vendégeinek java része pontosan tudja, milyen jellegű helyre tévedt, és biztos vagyok benne, hogy az elvárásaikhoz hű képet és remek ételeket fognak kapni a Malackrumpliról, mindezt egy hihetetlenül laza, tóparti hangulatba ágyazva.

★★★★★

Baricska Csárda

A Baricskát illető ígéretek, mint a tartalmas magyar ételekmodern szellemben,szakértő kezek által elkészítve, kiváltképp szakács lévén, kellőképp felcsigázták kedves páromat, és nem mondom, hogy a dombon felfelé sétálva, a mesébe illőlugasos terasz nem hozta meg a kedvem a csárdabeli vacsorához.

Hamar helyet is foglaltunk az egyik kinti asztalnál, miközben a szomszédos vendégekhez hasonlóan áldottuk a szerencsénket, hogy estére elállt az eső, és ilyen gyönyörű helyen vacsorázhatunk. Vártuk hát a pincért, aki kisvártatva ki is lesett az ajtón, majd észrevéve az újonnan érkezőket nemes egyszerűséggel visszatért a munkájához. Utóbb kiderült, mindezt azért, mert a nedves terasz miatt kizárólag a belső részen vacsorázhattunk, amellyel az égvilágon semmi probléma nem lett volna, ha a "majd csak észreveszik magukat" jellegű faképnél hagyásunk helyett, megtett volna néhány lépést, hogy tájékoztasson minket a lehetőségeinkről. A lelkesedésem persze azzal derékba is törött. Szívem szerint nekivágtam volna keresni egy másik éttermet, hiszen ezzel a gesztussal egy az egyben azon érzésem támadt, hogy a hátuk közepébe kívánnak minket. Mindez valószínűleg így is volt, hiszen a szezon egyik csúcsán érkeztünk, így az erre való tekintettel, kellő toleranciával a vendéglátásban dolgozók irányába, végül helyet foglaltunk a belső terem egyik kétszemélyes asztalánál, éppen a sarokbéli gyönyörű kályha mellett. Szerencsénkre ezúttal egy, az előzőnél jóval kedvesebb pincérhez volt szerencsénk, aki sietve bár, de készségesen, és viszonylag gyorsan felvette a rendelésünketSzarvasgombás vaddisznógombóc, zöldfűszeres házi széles metélttel és Harcsapaprikás túrós csuszával, merthogy azon az estén, ha a hétköznapokban nem is engedhetjük meg magunknak, de a nyaralás alkalmával különleges gasztronómiai élményre vágytunk. Meg is kaptuk. A parádésan elkészített ételek már-már felejtetni engedték a kellemetlen fogadtatást, csakhogy a vacsorához járó kabaré igencsak megfeküdte a gyomrom.

Velünk szemben egy koros hölgyekből álló társaság foglalt helyet kétúriember társaságában. Nem kellett hallgatóznunk ahhoz, hogy értsük minden szavukat. Éppen a privát salsa tanfolyamról és egy Miamiban található nyaralóról folyt a beszélgetés, amikor megérkeztek a cigány zenészek. Ki másnak húzták volna, ha nem nekik? Na, nem mintha mindez irigységgel töltött volna el, sokkal inkább az zavart, hogy mindezt (1) akkora hangerővel tették, hogy a saját gondolataimat nem hallottam, (2) az egyik vonós annyira közel helyezkedett el, hogy akár az ölemben ülve is zenélhetett volna, (3) tudomást sem véve a sarokban ülő vendégekről hátat fordított nekünk és kizárólag azoknak zenéltek, akik akkora összeget csúsztattak a zsebükbe, amely fedezte volna a mi aznapi fogyasztásunkat, (4) míg másik társuk, ugyancsak háttal állva, minek szépítsem: kétszer-háromszor megigazította a farpofái közé csúszott nadrágját. Nos, ez minden, csak nem az a látvány, amelyre egy ehhez hasonló kaliberű helyen elköltött vacsora közben vágytam.

Kiválóan megkreált, magyaros ételek ide, cigányzenészek oda, a Baricska egyáltalán nem idézte fel bennem az igazi, amolyan csárdákra jellemző hangulatot, merthogy annak egyik alappillére nem más, mint az ez utóbbitól távol álló meleg, szívélyes fogadtatás. A magam részéről nem szívesen térnék be még egyszer egy olyan helyre, ahol a semmibe veszik az embertkivéve persze ha nem dagad a zsebe a húszezresektől.

★★☆☆☆

Amennyiben hamisítatlan "csárdaélményre" vágytok, ajánlom a figyelmetekbe a Koloska Csárdát, ahová nemcsak az ételek, hanem a hangulat miatt is érdemes betérni. A belső termek mellett, a vendégek akár a teraszon is vacsorázhatnak, és ennek bizony a hűvös idő sem szabhat gátat, hiszen a fázós vendégek pokrócba bugyolálhatják magukat a vacsora erejéig. És, ha már ott jártok, mindenképpen látogassatok el a forráshoz, valamint a kettő között félúton található, újonnan kialakított vadasparkba! 

Sparhelt Bistro

A bisztróba augusztus 20-án, kései ebédre mentünk, ám annak ellenére, hogy az összes asztal foglalt volt és a személyzet már javában készült az estére, szívesen fogadtak bennünket, amely az előző este tapasztaltak után különösen jól esett a lelkünknek! Az étterem egyébként a város szívében, a Városháza szomszédságában helyezkedik el, és a vidéki romantika jegyében került berendezésre. 

A szabadtéri étkezés iránti vágyunkat kiélve, ezúttal hófehér, tiszta papírterítővel fedett asztalnál foglaltunk helyet, és azonnal ki is hozták a rövidke, azonban havonta változó étlapot, amely Chef Elek Balázs munkáját dicséri. Ígérete szerint a nagy körültekintéssel válogatott alapanyagok, a szakma mély ismerete, konyhai fortélyok sora és a főzés szeretete teszik felejthetetlenné a fogásokat. Az éppen aktuális közül pedig viszonylag egyértelmű volt a választás, de még mielőtt belefoghattunk volna a kóstolásba, aprócska vendégváró falatkákkal kedveskedtek nekünk. A hibátlan minőségű ételek izgalmas tálalásban kerültek elénk: Borjú pofa, tökfőzelékkel, valamint Tészta, rukkola, koktél paradicsom, kukoricán nevelt csirke egyértelműen kimaxolta az elégedettségmérőt.

★★★★★

Szerző: Dömény Diána - F.P. DIANA


vissza

Hozzászólások