Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

WeLove Balaton Festival

WeLove Balaton Festival Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balaton 24h Mountainbike Váltóverseny

Balaton 24h Mountainbike Váltóverseny Program kezdete: július 27.
Program vége: július 29.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 05.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Zenés esték Szigligeten, a Balaton várában

Zenés esték Szigligeten, a Balaton várában Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 15.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Auer Fesztivál

Auer Fesztivál Program kezdete: augusztus 01.
Program vége: augusztus 05.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Balatoni Játszadalom és a Balaton szíve létrehozása

Balatoni Játszadalom és a Balaton szíve létrehozása Program kezdete: augusztus 09.
Program vége: augusztus 12.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 15.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, sport/verseny, egyéb

Balaton-átevezés

Balaton-átevezés Program kezdete: július 14.
Program vége: július 14.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Piroska Csárda és Fogadó, Siófok

 

Piroska Csárda és Fogadó, Siófok

A tökéletes cigánypecsenye és szűzpecsenye lelőhelye

Mint ahogyan azt már korábban is írtam, nagyon nehéz jó csárdát találni. Egyik balatoni utazásunk során, melyen a déli partot fedeztük fel, nem is gondoltuk volna, hogy milyen gyöngyszemre bukkanunk a Zamárdi felé vezető úton, Siófokon.

A helyet nehéz nem észrevenni. Az út szélén csárdás motívumok hívják fel magukra az utazók figyelmét. Egy gémeskút mellett hatalmas magyar szürke szarvasmarha ácsorog (évek óta) és mögötte feltűnik a magyaros motívumokkal díszített csárda épülete.

Messziről valami régi használati tárgyakkal, búbos kemencével, muskátlikkal teli helyre asszociálok, de ahogy közeledek a bejárat felé és felmérem az építőanyagok minőségét, amiből a csárda épült, már érzem, hogy ez most valami más lesz. Később megtudtam, hogy az 1969-ben épült, 600 négyzetméteres, nádfedeles csárda 2009-ben porrá éget, így az étterem 2011-től már korszerű, modern stílusban, fogadóval kiegészülve épült újjá.

Ettől az egész hely különlegessé válik. Jelen vannak a csárdás jellemzők is; a búbos kemence az étterem szívében, a fa gerendák a mennyezeten és a magyaros motívumokkal díszített öltözék a pincéreken és az étlapon. Ugyanakkor a használt építőanyagok, és egyéb berendezési elemek (zongora, gyerek játszószoba) miatt, egy modern csárda képe tárul elénk.

Ezek után hasonló minőségű ételekre is számítunk. Az étlapon a magyaros-csárdás ételek mellett a nyári szezonban helyet kapnak a Nyár ízeire keresztelt könnyedebb fogások is. Az étlapon 5 féle levest találunk, köztük bográcsgulyás és halászlé is van. Klasszikus ételként szerepel rajta a tejfölös csirkepaprikás filézett combból, galuskával, a magyaros kacsamáj lecsós karikaburgonyával és a körmös pacal sós burgonyával, Majoros módra. De természetesen kóstoló társam ismét cigánypecsenyét választ petrezselymes burgonyával.

A múlt alkalommal egész Tihanyt bejártuk egy jó cigánypecsenyéért és végül nem találtuk meg. Ekkor meglepődve tapasztaltuk, hogy a legtöbb csárdából hiányzik a cigánypecsenye, vagy ha van, akkor is nagyon kevés helyen készítik el jól. Így ez a magyaros étel kritikus pontja lett a teszteléseinknek. De itt, a Piroska csárdában maximális pontot kapott képzeletbeli pontrendszerünkön.

Az étel, ahogyan azt a nagykönyv szerint kell, szaftos tarjából készült. Állaga és íze is tökéletes volt. A mellé kínált petrezselymes burgonya gyengéden át volt forgatva vajban, mely nagyon finom ízt adott neki és kerek egésszé vált tőle az étel. Talán egy kicsivel több petrezselymet kaphatott volna, de igazából ízre tökéletes volt. Kevés helyen ehetünk ilyen finom cigánypecsenyét.

Én a Nyár ízeiből választottam. Untam már, hogy mindig vagy szárnyast, vagy halat rendelek. Nagyon csábító volt a lazac steak, diós ruccola salátával, paradicsommal és a csirkemell steak, sült kápiával, tzatzikivel, jázminrizzsel, de végül a választás (melyet kissé befolyásolt a pincér is, mert kiderült, hogy egy kevés spárga is lesz az ételen, melyre most valamiért nagyon vágytam) erre esett: Szűzpecsenye egészben sütve, gorgonzola mártással, gratin burgonyával.

A szűzpecsenyét nagyon el lehet rontani, ha nem megfelelően bánnak vele. Az én szüzem hozzáértő kezekbe került. Meglepően jó állagú, jól fűszerezett pecsenyeként került a tányéromra, melyet a lágy és krémes gratin burgonya tökéletesen kiegészített. A roppanós textúrát a spárga biztosította, mely kitűnő társa volt a gorgonzola mártásnak is. Az az igazság, hogy akárhogy is kerestem, nem találtam semmi hibát benne. Ilyen pedig nem sűrűn fordul elő velem. Aki olvasta a korábbi tesztjeimet, az tudja, hogy a legapróbb dolgot is szóvá teszem. Szóval csak ajánlani tudom ezt az ételt, azoknak is, akik eddig csak szárnyast vagy halat mertek fogyasztani.

Desszertnek karamellás sajttortát kértem. A karamell könnyű habként csücsült a kekszes réteg felett, mely szerintem túl vastag volt arányaiban. Többet szerettem volna enni a karamellás részből, melyet áfonya is díszített. Összegségében finom, könnyű desszertet fogyasztottam, mely méltó zárása volt a szűzpecsenyének is.

Ezen a helyen valódi élményt kaptam. A szemem, a gyomrom és a lelkem is jól lakott. Az ételek nagyon finomak voltak, az adagok bőségesek, a tálalás szép, a kiszolgálás kedves és udvarias. A pincér segítőkész volt, és segített a megfelelő étel kiválasztásában -  sajnos nem minden helyen fordul elő, így külön ki kell emelni. A hely hangulatos, egyébként gyerekbarát is. (A gyerekeknek van egy kis gyereksarok, mely be van kamerázva, így az aggódó szülők rápillanthatnak a tévé képernyőre az ebéd közben is, hogy megnézzék, éppen mit csinál a lurkó.)

Ár-érték arányban is rendben volt a hely. A cigánypecsenyét 2.690 Ft-ért kóstolhatjuk, a szűzpecsenyét 3.290 Ft-ért.

A szemem, a gyomrom és a lelkem is jól lakott, ide biztos, hogy máskor is vissza fogok jönni. Főleg, hogy egész évben nyitva van, mely egy újabb plusz pontot jelent egy ilyen balatoni helynél. 

Teszt időpontja: 2016. május 22.

Piroska Csárda és Fogadó - Siófok

Település: Siófok; Régió: Siófok környéke; Megye: Somogy; Gasztro & Bor: étterem/vendéglő, csárda, mind; Szállás: mind, panzió;

vissza

Hozzászólások