Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tavasz

március | április | május

nyár

június | július | augusztus

tél

január | február | december

ősz

szeptember | október | november

Programajánló

Carpathian Couriers Race

Carpathian Couriers Race Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Jókai Napok

Jókai Napok Program kezdete: április 26.
Program vége: április 28.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, egyéb, mind

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta Program kezdete: június 08.
Program vége: június 10.
Település: Balatonföldvár
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Szigligeti Félmaraton

Szigligeti Félmaraton Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 14.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szentgáli tűzköves geotúra

Szentgáli tűzköves geotúra Program kezdete: március 03.
Program vége: március 03.
Település: Szentgál
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik Program kezdete: június 07.
Program vége: június 09.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Keszthely város napja

Keszthely város napja Program kezdete: május 31.
Program vége: június 03.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti

KesztHELYI Gasztro SOKK

KesztHELYI Gasztro SOKK Program kezdete: augusztus 09.
Program vége: augusztus 11.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

KeszthelyFest

KeszthelyFest Program kezdete: július 05.
Program vége: július 07.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Pál Csárda, Tihany

 

Pál Csárda, Tihany

Halas csodák csárdája

Sokadszorra jártunk a tihanyi Pál Csárdában és ezúttal is ugyanazzal az elégedettséggel távoztunk. Ez végre valóban egy olyan hely, amiről érdemes írni. A Visszhang utca 19. szám alatt lévő csárda magyaros hangulatával és üdítő hűvösségével csalogatja be az arra járó turistákat. A kerthelyiség fölött szőlőlugas nyújtózik lustán, melyet már sok vendég áldhatott szikkasztó nyári napokon.

A csárda 1970 óta családi vállalkozás keretein belül működik. Kevés olyan helyet tudok, ahová, ha egy év múlva is visszamegyek, akkor ugyanaz az íz fogad. A Pál csárda ezen kevés helyek egyike. Körülbelül három éve visszajárunk már ide és bár sok magyaros ízvilágot képviselő étel van az étlapon, én mindig ugyanazt rendelem: fogas filémandulás panírban kevert salátával. Hozzá pedig egy isteni limonádét. Verhetetlen páros számomra. (Annyira, hogy kikívánkozott egy vers is róla, mely lentebb olvasható.) Nyári melegben nem is ehetne ennél jobbat az ember. A mostani látogatásunkon kevésbé volt meleg, de az éltelek ugyanazt az élményt nyújtották.

Fogas filé mandulás panírban kevert salátával

A fogas teljesen friss volt, a fűszerezése kiváló. A mandulás panír hibátlan volt. A mandula tökéletesen meg volt pirítva, kellően ropogós volt. A kevert saláta önmagában nem igényelt túl nagy kreativitást, de mégis tökéletesen kiegészítette a fogast. A saláta összetevői mind frissek voltak, a paradicsom nem rég lehetett összevágva benne. Egy valami bántotta csak a szememet: a szárított petrezselyemszórás a tányér szélén. Ezt azért már nem kellene erőltetni. Legyen teljesen friss, vagy ha az nincs, akkor inkább ne legyen semmi. De őszintén szólva, ilyen ízeknél ezt zárójelbe tenném csak.

A második étel cigánypecsenye volt paradicsomsalátával.

Cigánypecsenye paradicsomsalátával

Hibátlan ízvilág, gyönyörű tálalás. A lilahagyma mennyiségét talán egy picit túlzónak éreztem, de itt is meggyőzött az íz arról, hogy erről az ételről rosszat mondani nem lehet. A paradicsomsaláta is kiváló volt. Fatányéron érkezett a friss paradicsom.

A harmadik étel pisztráng volt roston egészben vegyes salátaágyon.

Pisztráng  roston egészben vegyes salátaágyon

Egy igazán jól elkészített halcsodáról beszélünk. A pisztráng paprikás lisztbe lehetett mártva és ettől igazán finom, ropogós kérget kapott. Az ízletes kéreg alatt pedig omlós és kellően ízes halhús fogadott. Petrezselymes pirított burgonyával volt kiírva az étlapon, de mi salátaágyon szerettük volna látni. Csodás kép fogadott minket a tányéron.

omlós és kellően ízes halhús

A negyedik étel fogas filé volt roston petrezselymes pirított burgonyával. Ennél az ételnél kifejezetten zavart, hogy nem friss petrezselyemben volt átforgatva a burgonya. Itt is jelen volt a retro szárított petrezselyemszórás a tányér szélén, de az ízek elvarázsoltak. A fogas ízletes volt és a pirított burgonya valójában friss petrezselyem nélkül is isteni volt.

Fogas filé roston petrezselymes pirított burgonyával

Az ételek mellett meg kell még említenem a házi limonádét, mely valóságos kincs meleg nyári napokon. Azt hiszem máshol nem ittam még ennyire finom limonádét. Persze itt is zavar, hogy a citrom magját benne hagyják a pohárban, de ezt is el tudom nézni ilyen finom ízek mellett, tudva azt, hogy egy csárdáról beszélünk.

Ami szintén elnézhető, de csekélynél több említést érdemel az a tálalás, a díszítés érdekessége. Fent már írtam a zavaró szárított petrezselyemről, de ami igazán meglepő egy csárdánál, hogy friss petrezselyem helyett, friss bazsalikom levél díszelgett a tányérokon. Nem értettem jelenlétüket ezen magyaros ételeken. De ezt is csak zárójelben írhatom le, mert összességében csodás halas élményekben volt részem. Olyan ízekben, mely kevés helyen van.

A kiszolgálás udvarias és kedves. Számomra fontos tényező, hogy a kutyával érkező vendégeket is szívesen látják. Kétszer mentünk kutyákkal ebédelni, és a kis ebek mind a kétszer előbb kaptak friss vizet, mint mi limonádét. Ezt az odafigyelést nagyon tudom becsülni egy helyben.

Ár-érték arányban megfelelőnek érzem a tihanyi csárdát. Ha nem távoztam volna ilyen elégedetten, akkor azt mondanám, hogy drága. De figyelembe kell venni azt is, hogy egy balatoni turisztikai attrakció mellett lévő csárdáról beszélünk. Számok szintjén: négy főre fizettünk borravalóval együtt 13.000 Ft-ot. A halas ételek 2.700-2.900 Ft-ba kerültek. A cigánypecsenye 2.100 Ft-volt.

Összességében kifejezetten elégedetten távoztam. A szememmel, a gyomrommal és a lelkemmel is jól laktam. Biztos, hogy többször is vissza fogok menni még a tihanyi Pál csárdába.

Hátha más ételüknek is sikerül úgy megihletnie, mint ennek a mandulás paníros fogasnak. 

Teszt időpontja: 2014. július 10.

Pál Csárda - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Gasztro & Bor: csárda, mind;

A fogas és a mandula kalandja


Nem is tudod mennyire üres az életed,

mígnem egyszer csak megtalálod a kedvenc ételed.

Így volt ez nálam is egy balatoni nyaraláson,

Tihanyban, a Visszhang-dombon, nem messze az Apátságtól.

Ott van még most is az a szőlőlugas kis csárda,

panoráma nélkül, de nekem mégis gyomrom sztárja.

Mert ott volt először, és még utána sokadszor,

a fogassal és a mandulával az a forró kalandom.

 

Frissen érkezik és illatával elbódít,

a tányéromon két régi szerető találkozik.

Ott van a ropogós, mosolygós mandula,

látom aranysárga haját, nőiességével csábít.

S ott van az omlós, melankolikus fogas,

íze, külleme mégis oly férfias.

S e kettő ellentét, ha találkozik, mennyei harmónia egyesül,

szerelmük kevert salátaágyon íz gyönyört szül.

 

Szinte belepironkodom, ahogy őket látom,

ez nem egy nyári szerelem, ez örök mámor.

A fogas vadul csókol és a mandula is akarja,

pár csepp citrom kell még e tüzes kalandra.

S ahogy lassan elfogy tányérodról minden falat,

emlékeidben folytatódik tovább ez a különös kapcsolat.

Aztán ahogy egyre több ilyen románcot látsz,

rájössz, hogy már csakis a fogas és a mandula kalandjára vágysz.

Még több gasztro-vers idekattintva.

vissza

Hozzászólások