NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kerekedi csárda, Csopak

 

Kerekedi csárda, Csopak

Ott, ahol a babák állnak

Lehetetlen nem észrevenni a Kerekedi Csárdát, mely Csopakon a 71-es számú főút mellett található. A csárda jellemzői már messziről látszódnak, a korabeli viseletbe öltöztetett bábuk pedig szinte kiáltanak azért, hogy térjünk be erre az igazán magyarosnak ígérkező helyre.

Kerekedi Csárda, a főút mellett | fotó: kerekedicsarda.hu

Muskátlik, szekerek, fa asztalok, régi, használaton kívüli konyhai eszközök biztosítják az abszolút csárda jelleget a magyaros ételek mellett. Az étlapon a csárdára jellemző ételek mellett azért elég sok újításnak számító falat is található. Például a régi csárdákban nehezen tudnám elképzelni, hogy cukkini krémlevest ettek olíván pirított tökmaggal. Ez önmagában nem probléma, szeretem, ha egy hely sokféle igényt kielégít. Ha már a leveseknél tartunk, az étlapon természetesen szerepel a bográcsgulyás csipetkével, de van falusi erőleves a nagyi májgombócával és csülkös bableves bográcsban is. Kifejezetten tetszett az étlapon a krumplis csusza szalonnapörccel és a libazsíros kenyér lilahagymával fatálkán. Szintén biztató, hogy viszonylag sokféle halétel is szerepel az étlapon. Ez a Balatonnál elengedhetetlen. Ahogy végigolvastam, szinte éreztem az összes ízt a számban. Talán még egy kicsit jól is laktam ezzel a gazdag menükínálattal, de térjünk rá az ételekre.

csárda jelleg

Nem vállaltam be az igazán magyaros leveseket. Kíváncsi voltam, hogy egy csárda hogyan készíti a cukkini krémlevest olíván pirított tökmaggal.

Cukkini krémleves olíván pirított tökmaggal

A leves neve az étlapon sokkal többet ígért. Önmagában jellegtelen és íztelen volt. Zavart, hogy utána kellett sóznom, hogy legalább legyen valami íze. A cukkíni karakterét nem hozták ki kellően, és ha az a cukkíni az én kezembe került volna, akkor biztosan kapott volna még egy kevés bazsalikomot is. A pirított tökmag ötletes volt és jól illet a leveshez, de én meglocsoltam volna még egy kevés tökmagolajjal vagy olívaolajjal is. Merész próbálkozás egy ilyen étel egy csárdánál, de talán jobb lett volna, ha megmaradnak a bográcsgulyásnál.

Főételnek sajtot rendeltem rántva, rizzsel, ananász kosárkával, tartármártással.

Sajt rántva rizzsel, ananász kosárkával, tartármártással

Szép tálalásban érkezett a sajt, bár az édeskés ostyák jelenlétét nem értettem a tányéron. Önmagában ötletes volt, hogy az ananászt és a tartármártást ezekben a kis ”fagyis” ostyákban tálalták, de engem valamiért mégis zavart a tányéron, mert ezeket inkább egy desszerthez tálaltam volna, de semmiképp nem egy főételhez.

a  ”fagyis” ostya

Örülök, hogy a tartármártást, mely egyébként kifogástalan volt, nem locsolták rá a sajtra, de talán még lehetne ezen a tálalási módon változtatni. A sajt rendben volt, ellenben a rizs nagyon lehúzta az egészet, mivel hidegen érkezett, és sajnos a tányéromra kerültek olyan összeragadt darabok is melyek az edény aljáról származtak. A petrezselyemszórás eléggé bénán mutatott ezen az ételen. Itt igazán hiányoltam a harmóniát. Én inkább egy darabka francia petrezselymet raktam volna, vagy esetleg néhány saláta levelet. De igazából egy csárdánál ez még az elfogadható kategóriába esik, legalább nem szárított petrezselymet használtak.

A párom főétele viszont sokkal finomabb volt. Ő cigánypecsenyét rendelt hasábburgonyával és paradicsomsalátával.

Cigánypecsenye  hasábburgonyával és paradicsomsalátával

A paradicsomsaláta megfelelő volt (talán lehetett volna frissebb), a cigánypecsenyébe pedig csak azért tudok belekötni, mert nem volt eléggé ropogósra sütve a hasábburgonya. Az étel összességében finom volt, kellően fokhagymás és a tálalás is tetszett, azt hozta, amit egy csárdától elvár az ember.

A kiszolgálásra nem lehet panaszom. A pincér figyelmes volt, megkérdezte, hogy hogy ízlett az étel. Az ételek gyorsan érkeztek és az árak is rendben voltak. A fenti ételekhez egy bodzaszörpöt és egy őszibaracklevet ittunk és borravalóval együtt hatezer forintot fizettünk. Viszonylag ár-érték arányosnak érzem ezt az összeget.

bodzaszörp

Összességében azt tudom, mondani, hogy a szememmel jól laktam, a gyomrom több ízre vágyott és forró rizsre, de a lelkem elégedett volt. Máskor is visszamennék a Kerekedi Csárdába.

 

Teszt időpontja: 2014. július 1.

FRISSÍTÉS! Az előző teszt időpontja óta több alkalommal - a főidényen kívül, őszi és tavaszi időszakban - is megfodultam az egyik kedvenc északi parti csárdámként számontartott Kerekedi Csárdában, és nem tapasztaltam a színvonal romlását. Azonban egy, 2018 júniusában (2018. június 9.) tett ismételt látogatásom alkalmával történt újabb tesztelés során a fent leírtakhoz képest merőben más, de sajnos nem jobb, hanem kedvezőtlenebb élményekkel "gazdagodva" távozhattam, melynek mibenlétét az alábbi pontokba szedve foglaltam össze: 

  • A pincér látszólag az alapvető kiszolgálási etikettel sem volt tisztában (vagy nem tulajdonított neki jelenőséget): Az étlapot, a megrendelt italokat és főételeket előbb a páromnak adta, majd nekem, holott alapvető illemszabály, hogy előbb a hölgyeket szolgáljuk ki és csak utána az urakat. S bár felfigyeltem erre a momentumra, nem tulajdonítottam neki túl nagy jelenőséget, betudtam az emancipált világunknak.

  • A megrendelt ételre aránytalanul sokat kellett várni (kb. 45 percet), ahhoz képest, hogy rajtunk kívül talán, ha 5 asztalnál ült, összesen nem több, mint 10 vendég. Azonban még ezt a negatív élményt is feldtetni tudta volna, ha a megrendelt étel elkápráztat, de legalábbis megüti a mércét - nem így lett.

  • Az igazán nagy meglepetés csak ezután következett: Majdnem sikerült kihozni azt, amit rendeltünk, de csak majdnem! Párom cigánypecsenyét rendelt hasábburgonyával, én pedig rántott csirkemellet rizzsel. Helyette viszont mindkettőnknek rántott csirkét hoztak ki - igaz a köretet sikerült eltalálni. Amikor szóvá tettük az eltérést a leadott rendeléshez képest, elnézést kért a pincér és - enyhítő körülményként mondva - jelezte, hogy rögtön szól a konyhának, hogy tévedés történt és vegyék előre a párom által rendelt cigánypecsenye elkészítését. Kb. 5 perc elteltével megérkezett a cigánypecsenyeként tálalt valami. Azért írom, hogy valami, mert az bár sertéskarajból készült, de nem cigánypecsenyének indult és nem is az lett; kinézetre inkább hasonlított egy mustáros flekkenre, ízre pedig meg sem közelített a cigánypecsenyét - fokhagymát még távolról sem látott, holott ez nem elhanyagolható a cigánypecsenye ízvilágából. Az általam rendelt rántott szelet alján feketéllet a panír, ami annak jele, hogy az olajat, amiben kisütöték, már jó ideje nem cserélték le. 

  • Fizetéskor jelentős (kb. 40%-os) drágulást tapasztaltunk a 2014-es árszínvonalhoz képest.

Nem tettük szóvá a pincérnek a negatív tapasztalatainkat, de egymás közt megjegyeztük, hogy ez az a hely, ahová egy jó ideig biztosan nem fogunk visszatérni, hiszen ahhoz képest, hogy a kiszolgálás és a felszolgált ételek minősége jelentősen romlott, az ár aránytalanul növekedett. Hozzáteszem, hogy a pincér - a korábbi, 2014-es tesztelés során más pincértől tapasztalt kiszolgálással ellentétben - nem kérdezte meg, hogy ízlett az étel, vagy azért mert maga is érezte, sőt tudta, hogy nagyon nincsenek rendben a dolgok, és nem akart sűrű elnézésekbe bocsátkozni, vagy azért mert nem tudta, hogy illik megkérdezni és akár hasznos, építő jellegű is lehet a vendég visszajelzése, vagy esetleg azért, mert nem is érdekelte. 

Kerekedi Csárda és Apartmanház - Csopak

Település: Csopak; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Gasztro & Bor: mind, csárda; Szállás: mind, apartmanház;

vissza

Hozzászólások