Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

tavasz

március | április | május

ősz

szeptember | október | november

tél

január | február | december

Programajánló

NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival

NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival Program kezdete: május 10.
Program vége: május 12.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 04.
Program vége: október 06.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Tihanyi Félmaraton

Tihanyi Félmaraton Program kezdete: május 25.
Program vége: május 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: február 02.
Program vége: június 29.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Hónap: február, március, április, május, június

Balatonman Kenese

Balatonman Kenese Program kezdete: május 24.
Program vége: május 25.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 06.
Program vége: július 07.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny Program kezdete: július 13.
Program vége: július 13.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta Program kezdete: június 08.
Program vége: június 10.
Település: Balatonföldvár
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Sport & Élmény: mind

Templomromok árnyékában pihentünk, meseszép panorámát figyeltünk…

 

Templomromok árnyékában pihentünk, meseszép panorámát figyeltünk…

3 templomrom csodás környezetben, melyeket látnod kell!

Ha egy kellemes kirándulást, esetleg egy boros pikniket szeretnél a Balatonnál, akkor ehhez három szuper helyet is ajánlok az északi oldalon, Balatonfüred vonzáskörzetében. Három templomrom egymástól mintegy 15-20 percnyi távolságra található, csodás környezetben, mesés panorámával. A vidéket és a környékbeli pincészeteket végigjárva, akár egy teljes napot is eltölthetsz elmélkedve, sétálgatva, piknikezve, élvezve a természet nyugalmát és e három történelmi hely varázsát.   

Íme, a három templomrom, melyeket látnod kell!

1. Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom), Balatonfüred

Elmélkedésre, elvonulásra tökéletes helyet találsz a nyüzsgő Balatonfüreden, távol a Tagore-sétánytól, a Balatonszőlős felé vezető úton, Siske városrészén. A XI-XII. században épült templomromot a Régitemető utca és a Vázsonyi út által közrefogott területen találod.

Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom) - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely, kilátó/-hely; Kirándulás: mind;

Különleges élmény a templomromnál sétálni, egyrészt a rom környékéről, a Balaton keleti medencéjére nyíló pazar panoráma miatt – ahonnét láthatod a Tihanyi-félszigetet is –, másrészt a szakrális tér lényéből eredő sejtelmes, furcsa érzés miatt is, amit a templomrom körül lévő temető tovább erősít. Ide a XVIII. századtól kezdtek temetkezni, és itt nyugszik Keöd József is, aki az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt.

fotó: maggam.hu

A papsokai Szent Mihály-templomrom helyén a IV. századig egy római villa állt, ennek az alapjaira kezdték el építeni magát a templomot. Pusztulásáig többször is átépítették, így megfigyelhetők rajta román kori, kora- és a késő gótikát jellemző jegyek is. A templom a törökök elleni harcok során, valószínűleg az 1540-es évek környékén pusztult el.

fotó: maggam.hu

A templomromhoz közel két remek balatonfüredi pincészet (Figula Pincészet, Koczor Pincészet) is található, ahol a Balaton vizének csillogását is láthatod, de a poharadba kerülő testes vörös, vagy üde fehér is csodaszép látványt nyújt. » További információk

2. Kövesdi templomrom, Aszófő

Tihanyt elhagyva, a 71-es főúton Keszthely felé haladva, a következő település egyből Aszófő. A főútról fordulj le a Romkápolna utcába, és menj végig a kissé toszkán hangulatot idéző fasor között. Az útról gyönyörködj az eléd táruló kilátásban, melyet a búzaföld mögött megcsillanó tó vize és a Tihanyi Bencés Apátság – innen aprónak látszó – tornyai és a Kőröshegyi völgyhíd sziluettje tesznek olyanná, mintha egy festményt szemlélnél. Haladj tovább az úton és idilli környezetben ott találod az 1260-70-es években épült egyhajós, román stílusú templomrom maradványait. A fákkal körülvett templomrom előtt az Almás-forrás csörgedezik, melynek ivóvizét hajdanán állítólag szekereken hordták a Tihanyi-apátságba.

Kövesdi templomrom - Aszófő

Település: Aszófő; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Egyéb feltételek: kutyabarát, biciklibarát, mind;

A Kövesdi templomromot kirándulók ezrei keresik fel, hogy a lehajló fűzfák árnyékában megpihenjenek, igyanak a forrás kellemesen frissítő vizéből és persze, hogy megcsodálják a múltból ránk maradt, büszke épületet.

Egykor egyáltalán nem lehetett idilli sem a környezet, sem a falu élete. A feltáráskor a templomban talált sírok, elszenesedett maradványok, a falban lévő ágyúgolyó-becsapódások arról tanúskodnak, hogy a török hatalmas pusztítást végzett a faluban. Úgy tudni, hogy a Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tóparti településeket elpusztította. Kövesd lakói a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta.

fotó: Kasza Béla

A feltárás során bebizonyosodott, hogy a templom helyén korábban római épület állott, ugyanis a szentély oltára alatt kiástak egy felirat nélküli római oltárkövet, melyet a rom előtt fakadó forrás mellé állítottak.

A kellemes pihenőhelyként kialakított templomromnál ma már esküvőket is tartanak. A helynek különleges hangulata és energiája van. 

fotó: Kasza Béla

Sokan a Salánki Családi Borpincében vásárolják meg azokat a borokat, melyeket utána a kápolna melletti padokon fogyasztanak el. Ha kiváló, friss halat is szeretnél hozzá, akkor a 71-es főúton lévő, egész évben nyitva tartó Aszófői Halsütödében vedd meg elvitelre, és akkor teljes lesz a boros-halas piknik e varázslatos környezetben. » További információk 

3. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

A Káli-medencei Nivegy-völgyben magasodik gyönyörű természeti környezetben a meseszép panorámával rendelkező XII-XIII. századi templomrom. Szentantalfáról érdemes megközelítened - innen zöld sáv jelzésen juthatsz fel a Szent Balázs-hegyre. Útközben bekukkanthatsz a Szent Balázs-hegyi Levendulásra vagy a Gergely Borházba is.

Szent Balázs templomrom - Balatoncsicsó

Település: Balatoncsicsó; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Kirándulás: mind;

A törökök által elpusztított templom elődje egy XII. századi fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később román stílusban kő épület váltott fel. 2001–2002-ben részlegesen felújították, így ma már ezt láthatod, ha ellátogatsz ide.

Szent Balázs templomrom

Uploaded by Ruby Gábor on 2016-10-26.

Érdemes tudni, hogy minden év február első szombatján szabadtéri szentmise és Balázs-áldás van a templomromnál. Erre a rendezvényre a környező települések hívein kívül az ország más részéből is elzarándokolnak a hívek, hogy részt vegyenek a szentmisén és Balázs-áldásban részesüljenek.

fotó: Berzevici Rita / Party Esküvő

Egy kis érdekesség: A Szent Balázs templomrom egy kis érdekességet is rejteget, melynek nyomait állítólag a retusálás során eltüntették. Egyes források szerint, 1945 tavaszáig Lancz György balatoncsicsói földbirtokos élt a templomban, melyet lakássá alakított át magának és az általa alakított Új Templomosok Rendje magyarországi székhelyének. A középkori templomos lovagrend XX. századi feltámasztójaként ismerték, aki 1926-ban vásárolta meg a templomromot, mint Jörg Adolf Lanz von Liebenfels báró, osztrák állampolgár. » További információk

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások