Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Akali bor napja mandulavirágzáskor

Akali bor napja mandulavirágzáskor Program kezdete: március 23.
Program vége: március 24.
Település: Balatonakali
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta Program kezdete: május 19.
Program vége: május 21.
Település: Balatonföldvár
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, sport/verseny, egyéb

Kecskeköröm Ünnep

Kecskeköröm Ünnep Program kezdete: május 05.
Program vége: május 06.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy

Borban az igazság! - Túrasorozat 5. állomás - Somló-hegy Program kezdete: május 26.
Program vége: május 27.
Település: Somlóvásárhely
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Halászléfőző és horgász verseny

Halászléfőző és horgász verseny Program kezdete: április 29.
Program vége: április 29.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, mind

Balaton-átúszás

Balaton-átúszás Program kezdete: június 30.
Program vége: június 30.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Siófoki Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 16.
Program vége: április 13.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Tavaszi Madármegfigyelő Nap

Tavaszi Madármegfigyelő Nap Program kezdete: április 07.
Program vége: április 07.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Füredi Anna-bál

Füredi Anna-bál Program kezdete: július 17.
Program vége: július 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Templomromok árnyékában pihentünk, meseszép panorámát figyeltünk…

 

Templomromok árnyékában pihentünk, meseszép panorámát figyeltünk…

3 templomrom csodás környezetben, mely megér egy kirándulást

Ha egy kellemes őszi kirándulást, esetleg egy boros pikniket szeretnél – történelmi falak és a gyönyörű táj ölelésében – a Balatonnál, akkor ehhez három szuper helyet ajánlunk az északi oldalon, Balatonfüred vonzáskörzetében. A három templomrom egymástól mintegy 15-20 percnyi távolságra található, csodás környezetben, mesés panorámával. A vidéket és a környékbeli pincészeteket végigjárva, akár egy teljes napot is eltölthetsz elmélkedve, sétálgatva, piknikezve, élvezve a természet nyugalmát és e három, történelmi hely varázsát.   

1. Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom), Balatonfüred

Elmélkedésre, elvonulásra tökéletes helyet találsz a nyüzsgő Balatonfüreden, távol a Tagore-sétánytól, a Balatonszőlős felé vezető úton, Siske városrészén. A XI-XII. században épült templomromot a Régitemető utca és a Vázsonyi út által közrefogott területen találod.

Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom) - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely, kilátó/-hely; Kirándulás: mind;

Különleges élmény a templomromnál sétálni, egyrészt a rom környékéről, a Balaton keleti medencéjére nyíló pazar panoráma miatt – ahonnét láthatod a Tihanyi-félszigetet is –, másrészt a szakrális tér lényéből eredő sejtelmes, furcsa érzés miatt is, amit a templomrom körül lévő temető tovább erősít. Ide a XVIII. századtól kezdtek temetkezni, és itt nyugszik Keöd József, aki az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitányavolt.

fotó: maggam.hu

A papsokai Szent Mihály-templomrom helyén a IV. századig egy római villa állt, ennek az alapjaira kezdték el építeni magát a templomot. Pusztulásáig többször is átépítették, így megfigyelhetők rajta román kori, kora- és a késő gótikát jellemző jegyek is. A templom a törökök elleni harcok során, valószínűleg az 1540-es évek környékén pusztult el.

fotó: maggam.hu

A templomromhoz közel, két remek balatonfüredi pincészet (Figula Pincészet, Koczor Pincészet) is található, ahol a Balaton vizének csillogását is láthatod, de a poharadba kerülő testes vörös, vagy üde fehér is csodaszép látványt nyújt.

» További információk és cím 

2. Kövesdi templomrom, Aszófő

Tihanyt elhagyva, a 71-es főúton Keszthely felé haladva, a következő település egyből Aszófő. A főútról fordulj le a Romkápolna utcába, és menj végig a kissé toszkán hangulatot idéző fasor között. Az útról gyönyörködj az eléd táruló kilátásban, melyet a búzaföld mögött megcsillanó tó vize és a Tihanyi Bencés Apátság – innen aprónak látszó – tornyai és a Kőröshegyi völgyhíd sziluettje tesznek olyanná, mintha egy festményt szemlélnél. Haladj tovább az úton, és ott találod az 1260-70-es években épült egyhajós, román stílusú templomrom maradványait idilli környezetben. A fákkal körülvett templomrom előtt az Almás-forrás csörgedezik, melynek ivóvizét hajdanán állítólag szekereken hordták a Tihanyi-apátságba.

Kövesdi templomrom - Aszófő

Település: Aszófő; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Egyéb feltételek: kutyabarát, biciklibarát, mind;

A Kövesdi templomromot kirándulók ezrei keresik fel, hogy a lehajló fűzfák árnyékában megpihenjenek, igyanak a forrás kellemesen frissítő vizéből és persze, hogy megcsodálják a múltból ránk maradt, büszke épületet.


Egykor egyáltalán nem lehetett idilli sem a környezet, sem a falu élete. A feltáráskor a templomban talált sírok, elszenesedett maradványok, a falban lévő ágyúgolyó-becsapódások arról tanúskodnak, hogy a török hatalmas pusztítást végzett a faluban. Úgy tudni, hogy a Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tóparti településeket elpusztította. Kövesd lakói a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta.


fotó: Kasza Béla

A feltárás során bebizonyosodott, hogy a templom helyén korábban római épület állott, ugyanis a szentély oltára alatt kiástak egy felirat nélküli római oltárkövet, melyet a rom előtt fakadó forrás mellé állítottak.

A kellemes pihenőhelyként kialakított templomromnál ma már esküvőket is tartanak. A helynek különleges hangulata és energiája van. 

fotó: Kasza Béla

Ha megfáradtál, vagy csak innál egy finom teát egy sütemény társaságában, akkor térj be a közelben lévő Nagyi Kertje Teaházba, de sokan a Salánki Családi Borpincében vásárolják meg azokat a borokat, melyeket utána a kápolna melletti padokon fogyasztanak el. Ha kiváló, friss halat is szeretnél hozzá, akkor a 71-es főúton lévő, egész évben nyitva tartó Aszófői Halsütödében vedd meg elvitelre, és akkor teljes lesz a boros-halas piknik a varázslatos környezetben.

» További információk és cím 

3. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

A Káli-medencei Nivegy-völgyben magasodik gyönyörű természeti környezetben a meseszép panorámával rendelkező XII-XIII. századi templomrom. Szentantalfáról érdemes megközelítened - innen zöld sáv jelzésen juthatsz fel a Szent Balázs-hegyre. Útközben bekukkanthatsz a Szent Balázs-hegyi Levendulásra vagy a Gergely Borházba is.

Szent Balázs templomrom - Balatoncsicsó

Település: Balatoncsicsó; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Kirándulás: mind;

A törökök által elpusztított templom elődje egy XII. századi fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később román stílusban kő épület váltott fel. 2001–2002-ben részlegesen felújították, így ma már ezt láthatod, ha ellátogatsz ide.

Szent Balázs templomrom

Uploaded by Ruby Gábor on 2016-10-26.

Érdemes tudni, hogy minden év február első szombatján szabadtéri szentmise és Balázs-áldás van a templomromnál. Erre a rendezvényre a környező települések hívein kívül az ország más részéből is elzarándokolnak a hívek, hogy részt vegyenek a szentmisén és Balázs-áldásban részesüljenek.

fotó: Berzevici Rita / Party Esküvő

Egy kis érdekesség

A Szent Balázs templomrom egy kis érdekességet is rejteget, melynek nyomait állítólag a retusálás során eltüntettek. Egyes források szerint, 1945 tavaszáig Lancz György balatoncsicsói földbirtokos élt a templomban, melyet lakássá alakított át magának és az általa alakított Új Templomosok Rendje magyarországi székhelyének. A középkori templomos lovagrend XX. századi feltámasztójaként ismerték, aki 1926-ban vásárolta meg a templomromot, mint Jörg Adolf Lanz von Liebenfels báró, osztrák állampolgár.

» További információk és cím

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások