NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Miről mesélnének a százéves balatoni malmok?

 

Miről mesélnének a százéves balatoni malmok?

Bűbájos malmok rejtett kincseinek nyomában

Tarts velem egy őszi kirándulás keretében a festői szépségű Bakony, malmokban gazadag vidékére és a Balaton-felvidék, valamint a Zalai-dombság legszebb részeire! Utunk során kedves kis települések rejtett kincseibe kukkantunk be, működő, műemlék értékű malmokat fedezünk fel, melyek mindegyike sokat tudna mesélni történetéről. Hallgassuk meg e bűbájos malmokat a víz csobogásával, vagy a szél fúvásával, és ismerjük meg a környék természeti szépségét, melynek látványa megnyugtat, levegője pedig új energiákkal tölt fel.

Őseink kitűnően alkalmazkodtak a környezeti viszonyokhoz, és sokféleképpen hasznosították a Bakony, a Balaton-felvidék vagy a Zalai-dombság természeti adottságait. A magas esésű, gyors folyamok, patakok mellé vízimalmokat építettek, melyeknek erős kerekeit főként őrlésre, darálásra, hántolásra, kásatörésre és fűrészelésre használták. A 19. századi malomösszeírások azt mutatják, hogy a magyarországi malmok többsége vízimalom volt. De ezeken kívül szárazmalmok és szélmalmok is működtek. Mindezek mára a múlt egy darabjának őrzői, múzeumként, helytörténeti emlékként működnek és évente turisták ezrei csodálják meg őket. Mindegyikük csodaszép természeti környezetben helyezkedik el, így ha felkeresed ezeket a malmokat, akkor a múltidézést egy izgalmas kirándulással is összekötheted.

Tési szélmalom

Virtuális malom-túránkat most a Veszprémtől északra fekvő Jásdtól kezdjük, és egészen a Zalai-dombságig barangolunk, hogy 10 fantasztikus malmot ismerhess meg. 

1. Poós Vízimalom, Jásd

A Veszprémtől mintegy 40 percre lévő Jásd és környéke malmokban az egyik leggazdagabb vidék egész Magyarországon. Ennek legfőbb oka a festői szépségű Bakony, amely klímájával és természeti adottságaival lehetővé teszi a gabonatermelést. A Jásd külterületén lévő Poós malom viszont gabonát már nem őröl. Igazi vízimalom, mely meseszép környezetben, a Gaja patak mellett található, már több mint 150 éve. Ha tudna, biztosan sokat mesélne múltjáról, egykori tulajdonosairól és korabeli működésről. Történetét, átalakítását és működését mostani tulajdonosai szívesen elmondják, sőt üzembe is helyezik a malmot. Tekintsük meg a forgó vízkereket és a malom belsejét is! » Bővebb információ

2. Tési szélmalmok és kovácsműhely

Jásdtól mintegy 11 perce található a Bakony legmagasabban fekvő települése, Tés. A tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkon vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az őslakosok az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba.

A turisták által igen kedvelt, különleges adottságú településen, hajdanán négy szélmalom is volt. Mára csak kettő (Helt- és az Ozi-malom) maradt fent, melyek népi, ipartörténeti műemlékek. A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet, melyet a Helt-malomban csodálhatsz meg, ha elkéred a malmot nyitó kulcsot a Táncsics Mihály u. 20. alatt működő kovácsműhelyben. A műhely az óriás kulcson kívül, tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét is őrzi. Ha jó sztorikat szeretnél hallani, akkor a kovácsműhely tulajdonosától érdemes kérdezgetni a malomról és a környékről.

A holland típusú Helt-malom belsejében rácsodálkozhatsz a fa- és vasszerkezetek mívességére, amelyek azt üzenik több mint 170 esztendő távolából is, hogy a régi mesterek mindent tudtak, amiről nekünk már fogalmunk sincsen. Ezek a malmok valóban a múlt egy kis darabját őrzik.

„Don Quijote, Don Quijote,

A szélmalom csak játszik veled.„

- részlet a Neoton Família, Don Quijote, c. dalszövegéből -

A mesebeli szélmalmok látványával úgysem tudsz majd betelni, fotózd le, fogadd meg, hogy még visszatérsz ide, és utána indulj tovább a következő malomhoz, vagy esetleg mássz fel még a malmok közelében lévő, tési Széchenyi Zsigmond Kilátóba, hogy onnan csodáld meg a bakonyi táj szépségét! » Bővebb információ 

3. Plul-malom, Csopak

Következő állomásunk a strandjáról és borvidékéről híres Csopak. Ha strandolásra már nem alkalmas az idő, pincelátogatással még összeköthetjük a múlt emlékeit felderítő malom-kirándulásunkat.

A csopaki Plul-malom a festői Nosztori-völgy 18-19. században működő vízimalmainak egyik legutolsó hírmondója. A falu lakosságának régen két fő foglalkozása lehetett; vagy szőlőtermesztéssel foglalkoztak, vagy a Csopaki-séd (Nosztori-patak) vizére épített malmokban dolgoztak. Az itteni malmokba a 18. században még Somogy megyéből is hoztak gabonát őrlésre. A malmok közül mára már csak az 1910-ben újjáépített Plul-féle malom működőképes. Az újjáépítést Molnár Kálmán - kinek a mai Vígmolnár Csárda alatt is volt a malma - vitte véghez. Mivel lányát Plul Vilmos vízimolnár vette feleségül, így a malom a Plul családé lett. A malom még az 1970-es években is működött és a berendezés ma is épp. Az ipari műemlékként védelem alatt álló épületben malomipari kiállítás látható. Nézzük meg a malom berendezéseit, a gabona-feldolgozásra használt korabeli eszközöket és persze a malomkereket is, működés közben!

via GIPHY

A Csopaki-séd patak vonalán észak felé haladva, a Fenyves utcában Malomipari Kiállítást találunk, a Nosztori-völgy déli kijáratánál pedig láthatjuk még a régi malmok egyikét, melyet mára már Malom Csárdának alakítottak át. » Bővebb információ 

4. Örvényesi vízimalom

Egyedülálló ipartörténeti emléket, a ma is működőképes, felülcsapós vízimalmot őrzi a kedves kis Balaton-parti település, Örvényes. A malom az Örvényesi-séd (Pécsely-patak) partjára épült, annak vizét forgatja, és jelenlegi formáját az 1800-as években kapta.

„Deszkáit feketére kormozta már a nap füstje, a víz párája, az idő mohája. Olyan öreg, hogy csak az ínség tartja, de szegény ember módjára mégis él, sőt víg kedvel veszi az életet! Jóízűen zakatol a nagy vizes kerék a csobogó árban, koszorúi szédülve forognak (…)”

- részélet Móricz Zsigmond, Vízimalom meg a molnárja c. művéből - 

A malomról már 1211-ben is említést tesznek, még a török időben sem rombolták le. A népi stílusú molnárházban néprajzi, népművészeti gyűjteményt láthatsz, melyhez felnőttek és gyerekek számára egyaránt élvezetes idegenvezetést is kapsz. Olyan mintha egy tükrön keresztül bepillanthatnál a középkorba. A történet, a régi használati eszközök és a hely hangulata elvarázsol. Nem csoda, hogy a malmot csoportos és egyéni kirándulók ezrei látogatják évente és az osztálykirándulások kedvenc állomása. » Bővebb információ 

5. Falumalom Múzeum (Szaller-vízimalom), Kapolcs

Kapolcs egykoron nem a Művészetek Völgye fesztiválról volt híres, hanem fejlett iparáról. A helyi fazekasok, serfőzők, gombkötők, vargák, szabók és egyéb kézművesek messze földön híresek voltak. Mind közül a legjelentősebb azonban a malomipar volt. Az itt folyó Eger-patak mentén az 1830-as években még 9 malom (lapátkerekes és vízturbinás) is működött. A malmok sajnos idővel megszűntek és még az Eger-patak vize is elapadt. Szerencsére mára már sikerült a patakot megmenteni, és 2000-ben befejeződtek az egykori Szaller-vízimalom újjáépítésének munkálatai, amely ma a Falumalom nevet viseli, és ahol 100 évnél is régebbi gépek és egyéb, gabona-feldolgozó eszközök segítségével ismerheted meg a búza és más termények őrlését és feldolgozását. A malomban régen egy speciális, csak a magyar malmokra jellemző őrlőtechnikát alkalmaztak, amelyet szintén megismerhetsz. » Bővebb információ

6. Csizmadia Vízimalom és Malomkő Fogadó, Nemeshany

A Sümegtől 15 km-re található Nemeshany egy igazán kedves kis falu, mely páratlan lehetőséget nyújt kirándulásra és kikapcsolódásra. Az innen induló turistautakon gyalogosan, biciklivel vagy lóháton is kedvünkre barangolhatunk a Sárosfői-halastavak környékének természetvédelmi területe, vagy a Gyepükajánhoz tartozó Árpád-kori Csonkatoronyhoz, a Nagykeszi templomromhoz. De ne hagyjuk ki a környék két fantasztikus várát sem, a Sümegi várat és a Somlói várromot.

Kirándulásunk során nemcsak a környék természeti adottságaira figyelhetünk fel, hanem a falu közepén lévő szemet gyönyörködtető épületre is. A Csizmadia Vízimalom az úttestről is kitűnően látható országosan elismert, ritka látványosság, melyet 1907-ben Háry Mihály molnár épített. Fia, Háry István folytatta apja mesterségét, amit Csizmadia Bálint vitt tovább. Az épületet 2001-ben kívül-belül teljesen felújították és korabeli gépekkel, berendezési tárgyakkal szerelték fel. 2003 óta malommúzeumként működik. A felújításért, 2008-ban a 100 éves évfordulóját ünneplő malmot Podmaniczky-díjjal jutalmazták. Rövid idő alatt a környék egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága lett.

A múzeumban betekintést nyerhetsz a korabeli molnárok életébe, megismerkedhetsz a vízimalom felépítésével, működésével. A malom mellett állatoknak kialakított telelő, állatsimogató található, ahol szürkemarhák, csacsik, kecskék, racka juhok várják a simogatást és a finom falatokat.

A vízimalom szomszédságában található Malomkő Fogadó szállást és étkezési lehetőséget is biztosít az idelátogatóknak. » Bővebb információ 

7. Első Magyar Látványtár - ("Fekecs") Stankovics-malom, Tapolca

Tapolca-Diszelen ma már csak egy malom őrzi a múlt emlékeit. Egykoron határában, Hegyesdtől lefelé nyolc malom is volt. A Stankovics-malom valószínűleg már a 13. században is ott állt a bővizű Eger-víz patak mellett. A malomnak az évszázadok folyamán több tulajdonosa is volt, köztük Halápi Fekecs is, akiről az 1400-as években kapta a ragadványnevét a malom. Stankovics György molnármester az 1900-as években szerezte meg a malmot, mely két részből állt. Az Eger-patak keleti oldalán, a zsuppal fedett, földszintes épületben két alulcsapott vízikerék hajtott egy-egy malomkövet, szitaberendezése pedig többféle minőségű liszt előállítására volt alkalmas. Stankovics György nem csak a malmot, hanem a hozzá tartozó épületeket is felújította, modernizálta, de sajnos a II. világháború után a malmot sorsára hagyták, pusztulásnak indult és az Eger-patak vize is szinte teljesen elapadt.

Az épület az idők során sok viszontagságon ment keresztül, több család történetét tudnák elmesélni a falak, melyek oly sok mindent láthattak. Az 1997-ben megnyílt Első Magyar Látványtár Kiállítóháznak köszönhetően betekintést nyerhetsz a malom korabeli történetébe, meghallgathatod a több száz éves falak ”meséit” és egy rendhagyó múzeum-élményben lehet részed, évente új kiállításokkal. » Bővebb információ 

8. Tapolcai Vízimalom és a Malom-tó

Egy mediterrán hangulatú kisváros különleges báját ismerheted meg, ha ellátogatsz Tapolcára. A város kihagyhatatlan látnivalója a Malom-tó, a malomépülettel és a tó parkosított, gyönyörű környezetével.

A tapolcai Malom-tó környékén erednek azok a meleg vizű források, amelyekről Tapolca (Topulza, Toplica) város szláv eredetű („meleg víz”) nevét kapta. A település névadó forrásait talán már a rómaiak is tóvá duzzasztották, hogy malmot hajtsanak vele. A tó vizét a Tapolca-patak vezeti el, mely Szigligettől délre ömlik a Balatonba. A tó partján áll a 13. században épült vízimalom épülete, melyet többször átépítettek és ma már hotelként üzemel. A malomépület oldalában lévő kerék sokáig csupán dísz volt, az egykori funkció emléke, de 2016-ban kisebb vízerőművé alakították át, mely a hotel részleges ellátását is biztosítja. A felújítás során a malomkerék teljesen új faszerkezetet kapott és villamosenergia-termelésre is alkalmassá vált. Így a megújult malomkerék a megújuló energia előállításával tulajdonképpen a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbóluma lett. A villamos energiát termelő malom egyedülálló az országban.

Tapolcán számtalan látnivalóban gyönyörködhetsz, csak a Malom-tó környékén órákat tudsz eltölteni, az itt lévő mediterrán hangulatú házak nézegetésével, a kedves kis fahidakon való barangolással, vagy a tóban lévő óriás aranyhalak megcsodálásával. A tó közepén feltörő szökőkút pedig még hangulatosabbá teszi ezt az idilli környezetet.

Tapolca minden évszakban igazán káprázatos hely, de ne hagyd ki az ősszel megrendezésre kerülő Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivált és persze a Tapolcai-tavasbarlangot sem, ahol a föld alatti csónakázás különleges élményét tapasztalhatod meg. » Bővebb információ

9. Kotsy-vízimalom, Zalaszántó

Zalaszántó községet csodálatos tájképi környezet övezi. Itt a Szántói-medencében találkozik a dolomitból és mészkőből álló Keszthelyi-hegység a Déli-Bakonnyal, illetve a Balaton-felvidék bazaltvulkáni területével. Déli irányban Rezi, északkeleti irányban Tátika várának romjai emelkednek. A térség 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Ebben az idilli környezetben található a Kotsy-vízimalom, amelynek malomkerekét a közelben eredő Kovácsi- vagy Zerna-patak vize hajtotta. A korai leírások szerint már a török idők alatt is fekvőköves vízidaráló malom működött a jelenlegi helyén. 1915 körül 2 gőzmalom és egy vízidaráló malom működött Zalaszántón. A vízimalom a 20. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése. Az új tulajdonos 1946-ban teljesen új malom épületet épített, mely idővel elhanyagolttá vált. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2000-ben vásárolta meg az épületet, melyet felújított és benne bemutató helyet hozott létre. Így a kerékházban működés közben láthatod a 390 cm átmérőjű felülcsapott vízikereket és egyéb, korbeli berendezéseket. Kedves idegnedvezetés során ismerheted meg a malom történetét. » Bővebb információ

10. Pálos Malom, Zalamerenye

Zalamerenye Zalakarostól kevesebb, mint 10 percre, a Kis-Balaton magával ragadó természetvédelmi területéhez közel helyezkedik el.

Itt található a magántulajdonban álló, bájos kis vízimalom, melynek létezésére már az 1400-as évekből is történt utalás. Ekkor az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt. A Pálos rend feloszlatása után a Veszprémi érsek tulajdona, majd 1888-tól magántulajdon. 1960-ig őrölt, majd lassan az enyészeté lett a malom. Új tulajdonosai 2015-ben újították fel, és a felújítás során az 1903. évi állapotában állították helyre. Két felülcsapott vízikerék, hengerszék, malomkőjárat a főbb elemei. A malom működőképes, jellegzetes ritmusban végzi a liszt előállítását. A falakon, kapcsolódó használati tárgyak és dokumentumok tekinthetők meg. A tulajdonosok szívesen látják az érdeklődő látogatókat.

Ha erre kirándulsz, akkor a malom megtekintését kösd össze a Kányavári-sziget felfedezésével, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a vörsi tájház meglátogatásával is. » Bővebb információ

Az én apám vízimolnár,

Mit őröl a vízimolnár?

Őröl búzát,

Őröl árpát,

Őröl rozsot is,

Kukoricát, kukoricát, kukoricát!’’

- Nemes Nagy Ágnes gyermek mondóka -

 

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások