Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Pünkösdi Regatta

2019. június 8-10. » részletek 

Nemzeti Regatta

2019. június 1-2.  » részletek

Szüreti Regatta

2019. szeptember 21-22. » részletek

Harley-Davidson Open Road Fest

2019. június 5-9. » részletek

VeszprémFest

2019. július 10-14. » részletek

Programajánló

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 21.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről Program kezdete: január 25.
Program vége: január 27.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Lellei Gasztro Farsang

Lellei Gasztro Farsang Program kezdete: február 02.
Program vége: február 02.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 07.
Program vége: július 14.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatongyöröki Adventi Forgatag

Balatongyöröki Adventi Forgatag Program kezdete: december 07.
Program vége: december 08.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Murci Fesztivál a Kishegyen

Murci Fesztivál a Kishegyen Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, zenei, mind

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 03.
Program vége: július 07.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 06.
Program vége: július 07.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Kastélysorsok Somogyországban 4. rész - Elhagyatott és újjáélesztett dunántúli kastélyok

 

Kastélysorsok Somogyországban 4. rész - Elhagyatott és újjáélesztett dunántúli kastélyok

Impozáns épületek nyomában: Hertelendy Kastély, Széchenyi-kastély, Hunyady-kastély

A negyedik résszel folytatom a Balaton körüli kastélyok bemutatását, ezúttal is három kategóriában (Elhagyatott kastélyok, Új közfunkciót betöltő kastélyok, Újjáélesztett kastélyok) mutatom be ezeket az impozáns épületeket. E három kategórián keresztül érzékelhetjük a kontrasztot egy elhanyagolt és egy felújított kastély között – utóbbiak élő példaként szolgálhatnak arra, hogy a nehéz sorsból indult kastélyokból is popmás épületek (akár luxusszállók is) varázsolhatóak. 

1. Hunyady-kastély, Kéthely

Régóta elhagyatottan áll, pedig impozáns épület lehetne ma is a Hunyadiak egykori kastélya, mely Kéthely település külterületén – Balatonfenyvestől alig 20 percnyi távolságra – található. A kastélyhoz mintegy tízhektáros kastélykert is tartozik, mely természetvédelmi terület- több ritka fafaj is megtalálható itt.

A birtok 1733-ban került báró Hunyadi János tulajdonába. A kastélyépület nyugati szárnyát az 1760-as években építették barokk stílusban, míg az épület fő része és a keleti szárnya 1912-1920 között neobarokk stílusban épült. Az egyemeletes épület középen franciaerkélyes megoldással, lent 4x2 oszlopra kiképzett kocsifelhajtóval készült. Manzárd tetejében hálószobák voltak. Sajnos, ma már csak leszakadt födémeket, leomlott körfolyosókat és galériákat találunk.

A kastély a II. világháború idején sebesült kórházként működött, később gabonaraktár és istálló is volt. 1951-ben a kastély és a hozzá tartozó birtok kezelési jogát a Fővárosi Tanács kapta meg, amely rendbe tetette a kastélyt, eltüntetve az épületről a háború nyomait és értelmi fogyatékosok otthonaként működtette.

Az épület központi és nyugati részének tetőszerkezete 1986-ban tűzvész áldozata lett (jelenleg ideiglenes födém fedi). 1993-ban az ingatlan átkerült a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába, de funkciója továbbra is változatlan maradt. 2006 óta a műemléki védettséget élvező kastélyépület üresen és romosan áll, jobb sorsot remélve» További információ 

2. Széchenyi-kastély, Somogyvár

Fonyódtól mintegy 20 percnyire, Somogyváron a Széchenyiek egykori lakhelye mára már új közfunkciót tölt be.  1946 óta általános iskola és sérült gyermekek nevelőotthonaként működik a hatalmas épület, melynek kastélyparkjában sétálgatni ma is sajátos élmény.  A védett terület gazdag, buja növényvilággal rendelkezik: Megtalálhatók a magashegységi flóra jellemző örökzöldjei, valamint a Kelet-Ázsiából származó fafajok sokasága is.

A jelenlegi kastély helyén a XVIII. század végén már állt egy épület, amelyben a gazdatiszt lakott. Előbb 1855-ben Széchenyi Zsigmond építette át eklektikus stílusban, ezt bővítette 1870-ben Széchenyi Dénes. A főépületben 47 szoba, a mellette lévő kiskastélyban 10 állt rendelkezésükre.

Széchenyi Dénes 1889 végén fiának, Imrének és menyének, Andrássy Mária grófnőnek adta el Somogyvárt. A park szélén áll a Széchenyi kripta, amelyben a két Széchenyi Imre alussza örök álmát.

A kastélyban igen jelentős Kupavár-hegyről származó régiségeket, faragott tárgyakat őriztek. Volt egy 7000 kötetes könyvtár, családi levéltár, sok értékes festmény, gobelinek, régi bútorok. A lépcsőház teljes művészi faburkolatának román stílusú faragványait és oszlopait egy juhászlegény faragta – ezek ma is láthatók. » További információ 

3. Hertelendy Kastély, Kutas

Ma már ötcsillagos szállodaként működik a Hertelendyek egykori családi birtoka. Az épület talán sokak számára az S.O.S. Szerelem című magyar filmből is ismerős lehet, melynek több jelenetét is itt forgatták.

S o s Szerelem

Uploaded by Kira Jr on 2014-01-26.

Szerencsés sors jutott ennek a gyönyörű kastélynak. Ki gondolná, hogy egykor gazdasági tevékenységekre (gazdag almaültetvényekkel rendelkezett) használták az épületet, melynek hatására igencsak lepusztult, majd sokáig üresen állt?

A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-1930-as évek között építtette a kastélyt eklektikus stílusban. Ebben az időszakban a kastély rendelkezett könyvtárral és dolgozó szobával, és ekkor alakították ki a kastély díszparkját is.

Az évek során számos tulajdonosváltás történ, érdekesség, hogy ma nem a Hertelendy család leszármazottainak tulajdonában áll, hanem svájci tulajdonosa van. Neki köszönhető, hogy hatalmas építkezés után életre kelt a Hertelendyek korábbi családi birtoka a 220 hektárnyi területen. A beruházás során a korábban el nem készült szárnyat is felépítették, így a kastélyépület elnyerte az eredetileg megálmodott szimmetrikus alakját és igazi luxus szállodává válhatott. A Hertelendy Kastély 14 szobája Magyarországon elsőként nyerte el az 5* superior minősítést.

Hertelendy Kastély

There is a place where leisure is an affordable luxury: There is a 300 hectare estate built in the early 1900s amid the gently rolling plains of western Hungary by the aristocratic Hertelendy family. Just a short drive south of Lake Balaton, Hertelendy Castle surrounded by a panoramic terrain of scenic woodlands and idyllic meadows.

A felújítás során megtartották a múlt század építészeti stílusának elemeit, de modern elemekkel is gazdagították. A kastély valamennyi szobája és lakosztálya kifinomult eleganciát tükröz. A kényelmet és az élményt tovább fokozza a termálvízzel rendelkező wellness részleg. » További információ

Szerző: Földi Rita

forrás: kastelyok.euhotel-hertelendy.com / szechenyikastely.hu / kethely.hu

vissza

Hozzászólások