Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Szigligeti Félmaraton

2019. szeptember 14. » részletek

NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival

2019. május 10-12. » részletek

VeszprémFest

2019. július 10-14. » részletek

Művészetek Völgye

2019. július 19-28. » részletek

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

2019. július 7-14. » részletek

Programajánló

Dér Kupa

Dér Kupa Program kezdete: november 02.
Program vége: november 02.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 06.
Program vége: július 07.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)
Sport & Élmény: fitness, mind, röplabda/foci, kézi/kosárlabda
Vizes sportok: mind, SUP, úszás

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 21.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny Program kezdete: július 13.
Program vége: július 13.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szigligeti Félmaraton

Szigligeti Félmaraton Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 14.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Karácsonyváró napok Tihanyban

Karácsonyváró napok Tihanyban Program kezdete: december 01.
Program vége: december 23.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Kastélysorsok Somogyországban 1. rész - Elhagyatott és újjáélesztett dunántúli kastélyok

 

Kastélysorsok Somogyországban 1. rész - Elhagyatott és újjáélesztett dunántúli kastélyok

Impozáns építmények nyomában az arisztokraták világán keresztül

Cikksorozatomban a Balaton körül (Somogy, Veszprém és Zala megyében) található kastélyokat, kúriákat mutatom be. Képzeletben szeretném ”lesöpörni a port” elfeledett régi világukról és megmutatni, hogy mi történt velük az évszázadok során. Egyes kastélyoknak szerencsés sors jutott, pusztulásukat megfékezték, újra megtöltötték élettel és történetük tovább folytatódhat, de számos kastély továbbra is elhagyatottan áll - régi pompájukat elvesztették, letűnt korok emlékei maradtak, és már csak a csoda segíthetne rajtuk.

A XVIII-XIX. század körül épült kastélyok a társadalom kiváltságos személyei számára otthonként, illetve gazdaságuk központjaként, egyben státuszszimbólumként funkcionáltak. Ugyanakkor ennél jóval többet is jelentettek, a mindenkori építési trendek legimpozánsabb képviselői voltak. A kastélyban lakó arisztokraták, nemesi származású urak és hölgyek fényűző életmódjából adódóan a kastélyokhoz hatalmas birtokok tartoztak, melynek köszönhetően alkalmasak voltak az olyan úri kedvtelések folytatására, mint a vadászat, vagy a lovaglás. A sok esetben monumentálisnak mondható – több száz négyzetméteres, több szintes, akár 10-20 szobás – épületek pompás fogadások, bálok helyszínéül szolgáltak.

Tallián kastély, Osztopán | fotó: osztopanlapja.hu

Ha most ellátogatunk ezekhez az épültekhez, sajnos számos helyen erős képzelőerő kell ahhoz, hogy megidézzük a múlt szellemét. Néhol már csak kísértetiesen magára hagyott szobákat, üres falakat, betört ablakokat találunk ott, ahol hajdanán pezsgő élet lehetett. Gondoljunk bele merészen és egy csepp fantáziával, hogy ezek a kastélyépületek hány főúri család életének filmjét nézhették végig, a születéstől fogva (mely ez időkben még otthon történhetett) egészen az utolsó leheletig. Több száz éven keresztül láthatták csöppnyi gyermekek bohókás játékait a hatalmas lépcsőfokokon, ifjak vérre menő szerelmi harcait a szalonok díszes kövein, és tiltott, arisztokrata-cseléd csókokat a félre eső fordulókban, vagy a kastély romantikus kertjében. 

A könyv, melybe ezek a kastélytörténetek íródtak úgy tűnik becsukódott. De akad néhány hely, ahol újra felnyitották e poros könyvet, és új történeteket írnak bele.

A sorsuk szerint az alábbi három kategóriába sorolhatjuk a Balaton körüli kastélyokat

1. Elhagyatott kastélyok (Sorsára hagyott, omladozó falú épületek, melyeket a természet lassan visszavesz. Új tulajdonosra és jobb sorsra várnak. Messziről megtekinthetőek, illetve kerítés hiányában bejárhatóak, de számos esetben élet- és balesetveszélyesek.)

2. Új közfunkciót betöltő kastélyok (Ezek az államosítás után többnyire oktatási-, szociális,- egészségügyi,- vagy kulturális intézményként működnek. Általában engedéllyel látogathatóak.)

3. Újjáélesztett kastélyok (Ezek többsége magántulajdonban van, némelyik kastélyszállóként éledt újjá, így vendégként néhány éjszakát ott is tölthetünk.)

Sorozatom első részében három különböző sorsú kastélyt mutatok be. 

1. Széchenyi-kastély, Barcs

Somogyország eldugott településén, Barcs központjában az 1870-es években épült fel a romantikus stílusú, hellén-reneszánsz formakincseket magában foglaló kastély, Wéber Antal tervei alapján. Wéber a korszak egyik tekintélyes, Ybl Miklós mellett talán legelismertebb építésze volt.

A kastély legpompázatosabb része a kerti homlokzat volt, ahol kétszintes árkádsor kötődik az épülethez. Az 1900-as évek elején gróf Széchenyi Antal és Frigyes volt itt a legnagyobb birtokos, a kastély is az övék lett. Egy korabeli leírás alapján a kastély berendezése nagyon értékes volt; sok régi festmény és bútor, remek bronzok, Alt-Wien, biscuit és meisseni porcelánok, számtalan régi angol metszet és egy gyönyörű angol óra, melyet gróf Széchenyi István ajándékozott gróf Széchényi Pálnénak.

Az idők folyamán sok funkciót betöltő műemlék épület ma magántulajdonban van, állapota igencsak elszomorító. Látogatása tilos, élet- és balesetveszélyes!

A kastélyt egykor övező pompás park nagy része már megsemmisült, a ritka, egzotikus fák többsége eltűnt.

A kastély mellet a majorsághoz tartozó - 1830 körül épült - késő barokk magtárépületet láthatjuk, a bejárat feletti latin nyelvű kronosztichon szerint „A szorgalom és a munka gyümölcse emelte 1834”. Érdekesség, hogy a településen nem épült templom, hanem a magtár oldalához épített egykori grófi kápolna szolgál e célra. A kis kápolnában egy, a XIX. század elején készült Murillo-másolat az oltárkép.

A magtár melletti úton kisétálhatunk a temetőbe, ahol a grófi család sírjai mellett egy 1903-ban épült neoromán stílusú kápolna áll. » További információ 

2. Pallavicini-kastély, Mosdós

A Kaposvártól mintegy 15 perc távolságra lévő Mosdóson, skót lovagvárakat utánzó, díszített tornyaival ékeskedő kastélyra lelhetünk. Az erősen eklektizáló, a századelő és a századforduló kastélyépítészetének ízlésvilágát tükröző épület ma már korházként működik. Látogatása a Somogy Megyei Tüdő- és Szívkórház engedélyével lehetséges.

A Pallavicini kastélyegyüttes főépületét 1892-ben fejezték be. Építése Pallavicini Ede őrgróf, a falu földesura nevéhez fűződik. Pallavicini Ede nagyobb birtoka Ópusztaszeren volt, mosdósi uradalmára csak vadászni járt. Ugyanakkor asztmás betegségben is szenvedett, s mivel úgy érezte, hogy a környék klímája könnyít a baján, ezért ideköltözött, és végig itt lakott, 1932-ben bekövetkezett haláláig.

A nagy értékű ingatlan, benne a 4000 kötetes könyvtárral, értékes szarvasagancs-gyűjteménnyel fia, György tulajdonába került, aki a birtok sorsát intézőjére bízta. A kastélyt 1938-ban az akkori Betegbiztosító (OTI) vette meg Somogy megyével közösen gyermek tbc szanatórium céljára. 1939-ben kezdték átalakítani, de közbejött a háború, s lengyel tiszteket helyeztek el benne. A háború után görög gyermekek laktak itt, 1949-ben a kaposvári kórház szanatóriumaként nyílt meg. Ma a Magyarországi Református Egyház kezelésében lévő Tüdő- és Szívkórház működik a kastélyban.

fotók: indafotó.hu

A kórházi épületeket 17 hektáros park veszi körül. A növények többségét a XIX. században ültették, de a kórház is rendszeresen telepít exótákat. A fák között hangulatos sétautak vezetnek a kis tisztásokon lévő szökőkutakig. » További információ

3. Ágoston-Madách-kastély, Balatonboglár

Balatonboglár Szőlőskislak része különleges kastélyépületet rejt. A szőlőültetvények között csodaszép környezetben bújik meg az 1900-as években épült, Ágoston József által építtetett, később a Madách család, majd a Bogát család tulajdonába került kastély. 1930-tól Gaál Franciska színésznő tulajdona volt, majd az államosítás után a Balatonboglári Állami Gazdaság tulajdonába került. A kastélyban bormúzeumot és termék bemutató helyet hoztak létre. A rendszerváltozás után is a BB. Rt-hez tartozott. Jelenleg már magántulajdon, nem látogatható, de a kerítésen keresztül megtekinthető.

fotó: kastelyok.com

Az egyik apróhirdetés portálon megtaláltuk a kastély hirdetését, itt nem csak gyönyörű belső képeket találtunk, de azt is megtudtuk, hogy 400 millió forintért adnák el ezt a különlegesen szép kastélyépületet, melyhez 2 hektár erdő, 1 hektár termő szőlő, 4 hektár ősfás arborétum is jár, különleges növényekkel. Nem csak a külső, hanem a belső tér is hatalmas, a teljes alapterület a két szintű lakótérben kb. 650 m2, összesen 2 hatalmas nappalival és 10 hálószobával, melyhez mindegyikhez tartozik 1-1 fürdő és gardrób is.  

A műemléki védettség alatt álló épület jó állapotban van, folyamatos felújításon megy keresztül, így vételára nem fix, hanem az átalakítás elkészült fázisaitól függ.  » További információ

A sorozat folytatódik. Tartsatok velem a következő alkalommal is, hogy felfedezzük a múltból megmaradt építészeti emlékeket!

Szerző: Földi Rita

forrás: kastelyok.eu

vissza

Hozzászólások