NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Szellemvárosok és kísértethelyek a Balatonnál

 

Szellemvárosok és kísértethelyek a Balatonnál

Ezek a fotók felborzolhatják a kedélyeket!

Talán nem is gondolnánk, de számos olyan elhagyatott, kísérteties helyre bukkanhatunk a Balatonnál, melyek egykor barátságos, élettel teli területek voltak, de mára horror filmek forgatási helyszínei is lehetnének. Nem Halloween alkalmából szeretnénk borzolni a kedélyeket, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a területek jobb sorsra lennének hivatottak. Mégis üresen állnak, lélektelen fekete foltjai a környéknek. De vajon miért?

1. Emmaus, Szent-György hegy

Az útikönyvek nem említik a Szent-György hegy egyik nevezetességét, az Ify-kápolnát, de a turisták mégis megtalálják ezt a messziről is hátborzongatónak tűnő helyet. A most kifosztottan, lepusztultan álló épület az egykori fonyódi plébános, Ify Lajos lakhelye volt, aki remeteként élt itt a hegy tetején miután az általa újraalapított fonyódi plébánia éléről 1949-ben elmozdították. A családi birtokon önerőből építette fel háromszobás lakhelyét, ahol hűséges fonyódi hívei gyakran meglátogatták, ha az atya felhúzta a magyar lobogót a kápolna póznájára – ezzel jelezvén, hogy otthon van, és fogad látogatókat. Bár a lobogó már rég nincs felvonva, ki tudja, talán szelleme még továbbra is ott van?

Az Ify-kápolna elhagyatottan álló romjai a Szent György-hegyen | fotó: Murnyákné Valent Éva

A helyiek tartottak a különös épülettől, főleg azután, hogy a plébános 1967-ben meghalt. Síremléke a kápolnája mellett található, a remetelak felett. Sírköve a következő feliratával tudatja az arra járókkal magának szánt utolsó intelmét: ”LUDOVICI MEMENTO MORI”, vagyis "Lajos, emlékezz a halálra!"

A kápolna megmentésére Facebook csoport is alakult.

2. Nedeczky (fekete) kastély, Balatonederics

A balatoni elátkozott kastély, a sötét múltú Nedeczky-kastély, balatonedericsi kísértetház. Ilyen és még sok más hasonlóan ijesztő jelzőkkel említik a turista szemek elől jól elrejtett és ennek ellenére igen gyakran felkeresett kastélyt. Nem csak külső látványa, hanem a története is horror filmbe illő. Állítólag, aki csak betette a kastélyba a lábát, szörnyű sorsra lelt, kvázi elátkozottá vált.

A kastélyt Nedeczky Jenő országgyűlési képviselő építtette 1880 körül. Az első tragédia nem vele, hanem egy itt szolgáló gulyással történt, aki 1912-ben féltékenységből megölte szeretőjét, a kastély szakácsnőjét. Ezután meghalt a ház urának felesége, majd 1914-ben Nedeczky Jenő önként menekült a halálba ízületi fájdalmai elől.

Az egykori Nedeczky-kastély | fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Később egy pesti ügyvéd, Vág Jenő és felesége költözött a házba. Nem sejtették, hogy hamarosan rajtuk is fog majd a Fekete-kastély átka. Az ügyvéd rajtakapta feleségét egy másik férfival. Előbb a megcsalt férj lett öngyilkos, később az özvegy szeretője is, amikor őt is megcsalta az asszony. Végül az örökké hűtlen asszonyt egy új szeretője kiforgatta vagyonából, csődbe ment és el kellett adnia a kastélyt. Az új tulajdonos később szintén öngyilkos lett, mert kettős hírszerző volt a második világháborúban és lelepleződött. 

A Fekete-kastély – mely nevét nem a folytonos gyászról, hanem egyesek szerint a feketére festett ablakiról és ajtóiról (mások szerint egykori fekete tetejéről) kapta – a rendszerváltás óta üresen áll és folyamatosan pusztul.

3. Szentkirályszabadja

A Veszprém és Balatonalmádi között lévő – repülőteréről híres – Szentkirályszabadja (8-as számú főútról megközelíthető része) hátborzongató helyet, egykori laktanyát rejt. Elhagyatott épületek, bozótos utcák, síri csend. Ez Szentkirályszabadja szellemváros része, ahol egészen 1990-ig (a Szovjetunió felbomlásáig) laktak a nálunk állomásozó orosz és ukrán katonák.

A legtöbb épület az 1960-as,1970-es években épült. A katonák több emeletes panelházakban éltek és nem egy-két évre terveztek. Több évtizedes ott lakásuk alatt szinte saját várost alakítottak ki maguknak óvodával, általános iskolával, középiskolával, tornateremmel, boltokkal, valamint színházzal és mozival.

Az egykori szentkirályszabadjai repülőtér elhagyatott laktanya épületei

- hátterükben felsejlik a Balaton | fotó: Urban Exploration Abandoned Places

A várost ma már talán csak a kísértetek lakhatják. A katonák és családjaik folyamatosan hagyták el szolgálati lakhelyüket, és 1990-re szinte már teljesen üressé váltak az épületek, melyekkel később sem foglalkozott senki. Kifosztás után lassú pusztulás következett, mely a mai napig tart.

Nem csoda, hogy sokan magyar Csernobilnak hívják a helyet, hiszen itt megtudhatjuk (sugárfertőzés nélkül), hogy milyen hátborzongató élmény lehet úgy sétálgatni a lélektelen utcákon és épületekben, hogy tudjuk, hogy ez nem volt mindig így.

A kísérteties épületek nem csak filmrendezőknek adnak ihletet katasztrófafilmek és thrillerek helyszínéhez, hanem a military játékok kedvelőinek fantáziáját is megmozgatták. Mindenestre elég bizarr, terepmintás ruhában, állig felfegyverzett embereket látni ezen a környéken.  

Szellemváros Magyarországon 11. - Visszatérés Szentkirályszabadjára

http://szellemvarosok.blog.hu/ facebook: http://goo.gl/SKNumA támogass: http://goo.gl/6tk6gO termékek: http://goo.gl/h12q2y http://amirolatortenelem.blog.hu/ https://abandonedinhungary.wordpress.com/ Másik csatorna: http://goo.gl/f7tPEc Túra csatorna: http://goo.gl/nY211g Medgyaszay Pictures presents: Abandoned places/cities/villages/buildings/bunkers/vehicles in Hungary. Elhagyatott helyek/városok/falvak/épületek/bunkerek/járművek Magyarországon. by: Hajner Gyula

A szellemváros területe kutyával és biztonsági őrrel védett magánterület, így nem látogatható szabadon, ennek ellenére számos kíváncsiskodó turista zavarja meg az Airsoft-osok, védőfelszerelés nélküli civilekre cseppet sem veszélytelen játékát.

3+1. Aszófői kemping

Az egykor német és osztrák turistáktól hangos Aszófői kempingre a csönd és a pusztulás leple hullt.

 fotó: szellemvarosok.blog.hu

Egyedülállóan szép természeti környezetben, a Balaton parttól 3 km-re fekszik az erdei kemping, a természet lágy ölén. Valaha így szólt az üdülő hirdetése, mely mára inkább egy szellemváros képére hasonlít. A kempingbe a kétezres évek közepétől évről évre egyre kevesebb vendég érkezett, végül 2007-ben végleg bezárták. Azóta kifosztották és most romokban heverve várja a jobb napokat a kísérteties terület. 

Szerző: Földi Rita

index fotó: Molnár Zoltán

vissza

Hozzászólások