Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Tihanyi Szabadtéri Játékok Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, zenei, mind, kulturális

Food Truck Show

Food Truck Show Program kezdete: július 18.
Program vége: július 21.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Rosé Fesztivál

Rosé Fesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatonman Füred

Balatonman Füred Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, sport/verseny

DumaFüred

DumaFüred Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, mind

Hal és Petyek napok

Hal és Petyek napok Program kezdete: július 27.
Program vége: július 29.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: szeptember 02.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind, MOL Nagyon Balaton

B.my.Lake Fesztivál

B.my.Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Füredi Anna-bál

Füredi Anna-bál Program kezdete: július 17.
Program vége: július 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, kulturális

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Balatoni emlékképek

 

Balatoni emlékképek

"Balatonnál sej, haj, de jó..." Azt hiszem nem csak én várom már nagyon a nyarat. Míg a hőmérséklet egyre nő, jut idő bőven tervezgetni, mihez is kezdjünk a nyáron. Nem tudom ki mennyire jutott, nálunk már kész egy komplett bakancslista, ami lehet, hogy az idei évbe nem is fog teljesen beleférni, de hát hagyni kell valamit a következő évre is. Egy dolog azonban valahogy minden évben felkerül arra a bizonyos listára, és ez nem más, mint a Balaton.

Ez alól az idei se kivétel, ugyanis amint szert teszünk végre egy motorra, biztosan körbe fogjuk furikázni a magyar tengert, ki nem hagyva Tihanyt, Zamárdit, Siófokot, Keszthelyt, és a többi csodálatos part menti városkát... És mint azt a címmel ígértem, itt bizony pár Balatoni emlékemet szeretném megosztani veletek, amivel remélem segítek rámutatni, miért is olyan nagyszerű a Balaton.

Kezdjük először is azzal, hogy miért is imádjuk úgy hazánk legnagyobb tavát!

  1. Közel van. Azt hiszem ezt nem kell túlcifrázni. Az ember Magyarország bármelyik pontján éljen is, pár óra furikázással könnyen elérheti a "Balcsit".

  2. Szinte bárhol lehet csobbanni! Teljesen mindegy melyik parton, az északin, vagy a délin, fürdési lehetőségben nincs hiány. Ha szabad, ha fizetős, mindenki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbb strandot, még a kutyások is! Igen, a kutyusokra is gondoltak, úgyhogy a tavalyi szezonban megnyílt Fonyódon az első ingyenes, hivatalos kutyás strand!

  3. Habár nyilvánvalóan a nyár a fő szezon a Balaton partján - ilyenkor tömve vannak a hotelek, a partok -, járjunk mégis az év bármelyik szakában, mindig találunk magunknak elfoglaltságot. Csak, hogy párat említsek: télen korcsolyázhatunk a befagyott tó jegén, ősszel kirándulhatunk a Balaton-felvidék mesés tájain, tavasszal pedig biciklizhetünk a tó körül a friss levegőn. De ami a legfontosabb, életre szóló élményeket szerezhetünk.

Élményekben én sem vagyok híján, így nem is tudom hol kezdjem a mesélést. Amióta az eszemet tudom, az emlékeim között minden évről szerepel 1-1 balatoni kiruccanás története. Talán a számomra legmeghatározóbb hely a Balatonnál Balatonberény. Életem első 10 évében ugyanis szinte minden évben megfordultunk a céges üdülőben. Emlékszem a házakat belengő illatra, a stéget körülölelő nádas zajára, a hullámzó víz hangjára, ahogy a stégnek csapkodja a kikötött két öreg csónakot, valamint a békák és tücskök kánonára, ami jellemezte az éjszakákat.

Az üdülőváros a Balaton legnyugatibb pontján, vagy ahogy az ottaniak nevezik a "Balaton Zöld Sarkán" helyezkedik el, a Balaton egyik legidősebb településén, ugyanis Balatonberény nagyjából 6.500 éves múlttal rendelkezik. Mégis az élet, fele olyan pezsgő itt, mint Siófokon, vagy az északi parton. A városka nyugodt, csöndes és amennyire emlékszem nem is túl nagy. Ugyanakkor könnyen elérhető innen a Kis-Balaton, a nyüzsgő nagyobb városok, mint Keszthely, Hévíz, Kehidakustány, vagy Zalakaros, ahol akár a helyi élménystrandokat és termálfürdőketis ki lehet próbálni. A város tökéletes az aktív és passzív pihenést kedvelők számára is, hiszen rengeteg lehetőség van biciklizni, kajakozni, kenuzni, vízibiciklizni vagy vitorlázni, de a környéken több lehetőség is van kirándulni, múzeumlátogatást tenni és szórakozóhelyek is várják a bulizni vágyókat. De nézzük mi is az, amiért én igazán szerettem az itt töltött nyarakat!

Ha Berényre gondolok, az első, ami az eszembe jut, az a céges üdülő büféje és a rózsaszín-fehér csíkos bálna fagyi. Nem tudom a '90-es évek szülöttjei mennyire emlékeznem még erre a falatka epres-vaníliás mennyországra, de nekem még mindig összefut a nyál a számban, ha rágondolok. Naphosszat tudtam volna enni, de persze nálunk sincs kolbászból a kerítés, így be kellett érnem napi 1-gyel. Bár szerettem a büfét, amiért tele volt finomságokkal, chips, üdítők, na meg a bálna fagyi, és Zsuzsa néni mindig szeretettel várt, de ennél mégis sokkal nagyobb szám volt, amikor az előtte kialakított tűzrakó helyeknél bográcsoztunk, grilleztünk édesapám munkatársainak családjaival együtt. A tűzön főtt ételek tipikus füstös íze, a parázsló fa illata, és az ilyen események csapatkovácsoló ereje azt hiszem mindenki számára ismerős.

Persze gyerekként egészen máshogy éli meg mindenki, hiszen ekkor még sokkal inkább van szó arról, hogy szabadon futkorászhattunk a természetben, és végre nem kellett korán lefeküdni.

Általában az ismerős gyerekekkel összeverődtünk, átjárkáltunk egymáshoz az üdülőn belül, gyíkokat, békákat fogtunk, sünit kerestünk, vízipisztoly csatáztunk, fogócskáztunk, bújócskáztunk, de egy pillanatig nem unatkoztunk, pedig akkor még nem volt ennyi technikai kütyü. - Mondom ezt én, a nagy öreg... - Bár egy informatikus gyerekeként az ember (pláne, ha a kollégák is fejlesztők) óhatatlanul is belekeveredik a technikai vívmányok körébe még egy-egy nyaralás idején is, valahogy egyáltalán nem rémlik, hogy bármi ilyennel töltöttük volna az időt.

Az össznépi mártózásokra és a szeles esti időkben a hullámvadászatokra viszont épp úgy emlékszem, mint az esti sétákra és vidámparkozásokra. Mert igen, Balatonberényben még vidámpark is van nyáron, vagy legalábbis volt. Sajnos, évek óta nem sikerült eljussak oda, de a bakancslistám élén szerepel, hogy visszalátogassak a régi üdülőbe!

És hogy mit adtak nekem ezek a nyarak? Sok-sok élményt, itt tanultam meg biciklizni, görkorcsolyázni, és van egy éjszakai séta, amit sose fogok elfelejteni. 5 éves voltam és épp egy "átbulizott" este után hazafelé tartottunk, mikor is annyira elfáradtam, hogy apu az ölében vitt vissza az apartmanunkhoz. Mielőtt elaludtam volna, felnéztem az égre és egy hullócsillagot láttam, amitől azt kívántam "Bárcsak lenne egy kistesóm". A következő év októberében megszületett a kishúgom. Kell ennél több bizonyíték rá, hogy a Balaton egy varázslatos hely? 

Szerző: Finta Zsófia

vissza

Hozzászólások