Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind, kulturális
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 17.
Program vége: szeptember 23.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

B.my.Lake Fesztivál

B.my.Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Budafai Arborétum

Budafai Arborétum Település: Kiscsehi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, túraútvonal, arborétum, term.véd.terület, túra/séta

Svert Kupa

Svert Kupa Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, sport/verseny

Badacsony Bor7

Badacsony Bor7 Program kezdete: július 13.
Program vége: július 29.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind, MOL Nagyon Balaton

Balatoni Retro Láz

Balatoni Retro Láz Program kezdete: augusztus 11.
Program vége: augusztus 11.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Tihanyi Szabadtéri Játékok Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, zenei, mind, kulturális

Szemesi Napok

Szemesi Napok Program kezdete: július 26.
Program vége: július 29.
Település: Balatonszemes
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Zala
Program: mind, zenei

Hivatalosan is megkezdődött a grillszezon

 

Hivatalosan is megkezdődött a grillszezon

Kicsit fura nyarunk van ezzel a sok záporral, zivatarral, de ez a magam fajta szabadban főzőcskéző, sütögető embert nem tántoríthatja el. Bátorítalak Titeket is! Grillezésre, BBQ-ra, főzésre fel!

Nemcsak a grillszezon indult el, hanem így júniusban bizony már a szabadságolások is. Nagyon sokan választanak full extrás szállodákat, wellnessel és teljes kényeztetéssel - ez is egy remek formája a kikapcsolódásnak. Ezúttal viszont azokról a természetbarát emberekről ejtenék néhány szót, akik a kempingek nyújtotta élményeknek hódolnak. 

A Balaton környékén számtalan kempinget találhatunk, a technika fejlettségének köszönhetően ma már egyre jobb infrastruktúrával és modern technológiával felszerelve, de szerintem, ha kempingezni indulsz, mindez nem is annyira számít. A feeling a lényeg, viszed a kis cuccodat, sátradat és élvezed, hogy ez más, mint a megszokott hétköznapok.

Hogyan süssünk-főzzünk a kempingben? Ti, hogy csináljátok?

Én a magam részéről az egyszerűségre törekszem a hétköznapokon is, de nyaraláskor főleg. Üdüléskor is szoktam főzni, mert kikapcsol. Persze emellett a helyi különlegességeknek is adózom, sőt ötleteket vadászok a hideg téli hónapokra. Próbálok átmenteni néhány jó időt idéző receptet az ínséges időkre.

A hagyományos bográcsos ételek nagy előnyt élveznek ilyenkor.  Az alapanyagok beszerzésére már adtam tippeket a Balaton szerelmeseinek. A termelői piacokon mindent frissen be tudtok szerezni, amire csak szükség lehet. Gyors tűzrakás, bogrács, mely a kocsiban simán elfér, hamisítatlan ízélmény. Tegyük hozzá, hogy beledobod a hozzávalókat - nyáriasan: lecsó, gulyás, paprikás krumpli, marhapörkölt, chilis bab -, és elvégzi a maga dolgát. Majd egy kiadós, finom ebéd kerekedik belőle.

Persze nem maradhat ki egy hamisítatlan esti szúnyogűző szalonnasütés sem. Ahogy a sercegő szalonnazsír a tenyérnyi kenyereden landol, az minden diéta felrúgását megéri - szigorúan csak néhanapján. 

Ilyenkor már "napfény-íze" van a zöldségeknek. Használjátok bátran az ételbe, süssétek meg rácson, vagy nyersen köretnek is kiváló, nem is kell más.

Aztán ott a grill, ha nem bajlódnál a bográccsal, grillezz!

Számtalan tippet, receptet olvashattok az interneten, hogyan is érdemes grillezni. A Parázs Varázsa oldalon is találhattok egyszerűen elkészíthető ételeket, recepteket, ötleteket.

Vannak nagyon aranyos kis hordozható grillek elérhető áron. Ha csak nyaranta ezen alkalmakra veszed elő és nincsenek komolyabb terveid, jó lesz. Kaphatóak kis offset smokerek a BBQ szerelmeseinek, ezt is javaslom kempingezéshez, hasonlóak a paraméterei, mint az utazó grillnek. Ugyanakkor azt javaslom mindenkinek, hosszabb távra és otthonra bátran ruházzon be egy komolyabb kerti felszerelésre és utazáshoz egy egyszerűbbre.

A kempingezőknek további jó hír, hogy parázson szinte minden elkészíthető. A klasszikus sült húsokon kívül (tarja, karaj, csirkecomb) készíthettek divatos burgereket saját hús vagy hal pogácsával, illetve csirkehússal.  A különböző hús- és zöldségnyársak szintén örökzöldek a nyári sütögetéseken.

A lényeg, hogy merjetek, akár a Balaton-parton, akár kempingben, akár a saját kertetekben kísérletezni, új ízeket felfedezni! Ne feledjétek, legyen a food most chill! Ne csak magát az ételt, hanem a készítését is, a ráfordított időt is élvezzük!

Nyaralásra, szabadtéri sütésre fel!


Szerző: Simicz Henriett


vissza

Hozzászólások