Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Tihanyi Kézműves Sörfesztivál

Tihanyi Kézműves Sörfesztivál Program kezdete: július 13.
Program vége: július 15.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös

WeLove Balaton Festival

WeLove Balaton Festival Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

ZamárdiV8 Nemzetközi Amerikai Autós és Tuning Találkozó Családi Weekend

ZamárdiV8 Nemzetközi Amerikai Autós és Tuning Találkozó Családi Weekend Program kezdete: június 20.
Program vége: június 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb

Balatoni Retro Láz

Balatoni Retro Láz Program kezdete: augusztus 11.
Program vége: augusztus 11.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Fogatos Zarándoklat

Fogatos Zarándoklat Program kezdete: június 19.
Program vége: június 24.
Település: Nagyvázsony
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, kulturális

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: szeptember 02.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind, MOL Nagyon Balaton

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 23.
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális
Hónap: szeptember

Szent Iván Éj Szántódon

Szent Iván Éj Szántódon Program kezdete: június 23.
Program vége: június 23.
Település: Szántód
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, egyéb, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: november 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 07.
Program vége: július 08.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Az emlékek őre

 

Az emlékek őre

Ha valaki Keszthelyen jár, éppen a Lovassy utcán halad a Helikon szálloda felé, kanyarodjon le a vasúti átjáró után rögtön balra, a zsákutca irányába. Ez a Borbás Vince sétány, aminek legvégén terül el a Balaton „legretróbb” szállodája. Igen ám, ott van, de a tolós, fehér főkapu zárva. Nem üzemel. Az idei nyárral már a valódi múlthoz tartozik.

A szálloda 2007-2015 között Hotel Via néven volt elérhető a balatoni szálláslehetőségek között, viszont csak bérleményként volt a főnökség kezében. Mivel a bérleti jog meghosszabbításáról nem született megállapodás, ezért a szálloda eladásra került. Helyén egy üdülőfalu részeként majd appartmanok kapnak helyet. Hogy ez ki által, milyen formában ölt a későbbiekben testet a mostani téma szempontjából marginális. Most nem jövőbelátást, hanem egy kis múltidézést szeretnék nyújtani.

Keszthely, Hotel Via - 2007-2015. | képek forrása: egykor.hu, google.hu, wikimapia.org

Előzményként annyit megjegyeznék, hogy a szálloda az Útépítő Tröszt Vállalat Üdülőjeként szolgált az 1970-es évek kezdetétől. A legszerencsésebbek azok, akik valamikor a hetvenes években itt üdültek, de a kétezres években visszatérhettek nosztalgiázni. Hogy miért? Mert újra belecsöppentek fiatalkoruk éveibe. Igen, a szállodában tulajdonképpen majd’ fél évszázad alatt szinte semmi nem változott.

Keszthely, Útépítő Tröszt Vállalat Üdülője - 1970-1979. | képek forrása: egykor.hu, google.hu, wikimapia.org

Egy percig sem lehet azon vitatkozni, hogy ráfért volna egy mélyen a zsebbe nyúlós alapos ráfordítás a szobákra, de azt hiszem ez a szálloda így volt igazán a Balatoné. Főszezonban a szálloda telt házzal futott, a vendégek nagy része pedig többszörösen visszatérő ismerős volt. Igaz, ami igaz, nem a szobában heverős nyaralásokra volt hivatott a rendszer, de aki ilyen üdülést választ, minek is jár üdülni ugyebár. Azt az aurát, ami körbelengte az épületet, nem lehet szavakkal leírni. Csak az tudja, aki ott volt, aki szenvedett éjjel picit az ágyban, megharcolt két keresztespókkal, reggel nekem támadt (mert bizony én voltam a recepciós), és délután már mosolyogva biccentett, amikor mezítláb futott ki a strandra a hallon keresztül. Kissé sarkosítva úgy fogalmaznék, hogy itt a megnyerő külső egy nem éppen megnyerő belsőt takart. De ha valaki kiült a kertbe, vagy a strandra, rögtön megfeledkezett arról, amit a kényelem makacs fejjel kivívni igyekszik önmagának. Itt valóban magával ragadta az embert az itt és most valami csak emberhez tartozó érzése.

Keszthely, Hotel Via - 2007-2015. | képek forrása: egykor.hu, google.hu, wikimapia.org

Munkahely? Nem, ez számunkra, fiatalok számára nem egy munkahely volt. Nem tudtunk munkahelyként tekinteni rá, mert nem és kész. Mindenki ismerte a másikat régmúlt évekből, a főnöki brancs pedig ugyanazt a fiatalságot közvetítette, mint a ténylegesen ifjúságukban lévők. A vendégek ezt szerették. Ha azt látták a személyzet arcán, ami a saját arcukról tükröződött. Mi nem azért mosolyogtunk, mert ez a vendéglátás írott-íratlan szabályai között szerepel. Mi azért mosolyogtunk, mert jól éreztük magunkat. Ha elém terítették a szakadt ágyneműt, nem azért bólogattam a panaszra, hogy minél hamarabb túlessek a helyzeten, hanem azért, mert teljes mértékben egyetértettem a tirádákat zengő hölggyel. Persze, nem mindig…

Ha valaki erről a munkahelyről faggat, csak azt javaslom, nézze meg a Zimmer Feri című filmet, majd amit látott, szorozza meg hárommal. Itt a takarítónő nem táncolt, hanem egy seprűnyéllel denevért üldözött az étterem teraszán. A kolbászok nem másztak ki a tányérból, viszont a hot-dogot virsli nélkül sikerült felszolgálni. A vízimentő srác úgy mutatta be a helyes elektromos jetski használatot, hogy a györöki vízimentőknek kellett kimenteniük, miután a megfordult széljárás nyílt vízre sodorta lemerült jetskijével. Nem volt olyan ember, aki nem hibázott, de a kötelességek teljesítése mellett, mindenki Petike rálátásával szemlélte a történéseket.

Keszthely, Hotel Via - 2013. | képek forrása: egykor.hu, google.hu, wikimapia.org

Aztán vége. A vadszőlő és a gaz lassan-lassan felemészti a múltat a jelenben. Már csak átugorni tudok ott, ahol bármikor átsétáltam az elmúlt nyarakon. Rövid időn belül pedig már csak emlék marad. Hogy volt egy szálloda… olyan, mint a Balatoni Nyár…

Szerző: Meszlényi Márk

vissza

Hozzászólások