Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

tél

január | február | december

ősz

szeptember | október | november

tavasz

március | április | május

Programajánló

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Tihanyi Félmaraton

Tihanyi Félmaraton Program kezdete: május 25.
Program vége: május 25.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről Program kezdete: január 25.
Program vége: január 27.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 26.
Program vége: július 27.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 20.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Keszthelyi Városi Karnevál

Keszthelyi Városi Karnevál Program kezdete: február 23.
Program vége: február 23.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, mind

Füred Gastro

Füred Gastro Program kezdete: november 15.
Program vége: november 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szerelmes Füred - utcai futóverseny

Szerelmes Füred - utcai futóverseny Program kezdete: február 17.
Program vége: február 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, sport/verseny

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Zichy-kastély - Nágocs

Zichy-kastély - Nágocs
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Település:Nágocs
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Nevezetesség:mind, vár/kastély/...

Cím: Nágocs, Ady Endre u. 15.

Információ

  • Tel.: +36 (70) 335-8514 | +36 (84) 572-011

  • Web  

  • Facebook

Bemutatás

A Zichy család barokk stílusú kúriáját 1711-ben vagy 1714-ben feltehetően Zichy Ádám építtette, aki megszervezte az uradalmat, de csak 1738 után költözött Nágocsra, mert addig a közigazgatásban és igazságszolgáltatásban viselt tisztségei gátolták abban, hogy rendszeresen Nágocson tartózkodjon. Nagy adományokat tett az akkor épülő ferences templom részére, ezekből épült a fő- és a jobb oldali mellékoltár, melyben ma is látható a Zichy család címere. 1741-ben akként végrendelkezett, hogy a szomszédos andocsi templom kriptájában temessék el.

A majorsági gazdálkodás 1779-1825 közötti kibontakozását jelentő korszakváltás összekapcsolódott Zichy József nevével, aki Ádám mellett legnagyobb hatással volt Nágocs történetére. A földesúri rezidencát először 1785-ben nevezték kastélynak, ekkor már biztosan megépült mindkét szárny, melyből az egyiket feltehetően Zichy József építtette 1782-85 között. Zichy József beköltözése (1788) után kicserélte a kastély bútorzatát. Kápolnát, könyvtárat alakított ki. 1788-95 között szép angolparkot létesített. A főkapunál 1787-ben késő barokk stílusban szobrot állíttatott a család védőszentjének Nepomuki Szent Jánosnak. Zichy József a több mint fél évszázados uradalom irányítását fiának, Zichy Jánosnak adta át 1828-ban.

1833-ban Zichy János a birtok hosszú távú fejlesztéséhez, modernizálásához kezdett. Gazdálkodásában keveredett a nemesi és polgári szemlélet. Egyszerre volt feudális földesúr és tőkés módon vállalkozó földbirtokos. A főúri értékrendet követte amikor 1831-32-ben reprezentatív kastéllyá alakította apja kúriáját. A főépületet kéttraktusossá bővítette és emeletet épített rá. A földszinten boltíves előcsarnokot és lépcsőházat létesített. Az emeletre klasszicista előcsarnokot és csaknem 90 nm-es dísztermet terveztetett. A homlokzat közepén rizolitot (előrenyúló homlokzati rész) alakított ki, az udvar felöli oldalon oszlopos kocsibejáróval, a kert felől timpanonnal és erkéllyel. A timpanon közepébe a családi címer került. Lehet, hogy ekkor épült az oldalszárny szegmensíves boltozattal fedett, nyitott árkádsora is.

Zichy János halála után - felesége (Bezerédy Zsófia) kérésére két fia közül - Zichy Istváné lett a nágocsi uradalom, aki 1888-89-ben az igényeinek megfelelően felújította kastélyát. A főépület kerti homlokzatát romantikus stílusban átépíttette, a mellékszárny nyitott árkádjait befalaztatta. A kerti homlokzat romantikus átépítése terasz építését, az ablaknyílások neogótikus keretezését és a homlokzati osztópárkány fűrészfogas kialakítását jelentette. A kastély késő barokk és klasszicista stílusjegyei immár romantikus elemekkel bővültek. A belső átalakítások új könyvtárszobát, házi kápolnát és dohányzót eredményeztek. Terazzópadlóval látták el az előcsarnokot, a folyosókat és a télikertet. Ekkor készültek a díszterem és az emeleti termek mennyezeti gipszdíszítései, valamint a lépcsőház mennyezeti festményei. Antik bútorokkal rendezték be a kastélyt, a falakat a családtagok portréfestményei díszítették, a belső dekorációt muzeális tárgyakkal gazdagították. A park romantikus tájkert formát kapott, és kőfallal vették körül, mely az arisztokratikus zártságot is fokozta.

Zichy István leánya, Stefánia, Rubidó Radoszláv felesége lett. Zichy István kérésére engedélyezte a király veje Rubidó Radoszláv számára az egyesített Rubidó-Zichy családnév használatát. Zichy István unokája, báró Rubidó-Zichy Iván a gazdálkodás helyett a közéleti szereplést választotta. Fényes diplomáciai karriert futott be és fényűző életet élt. Bejárta a fél világot, legszívesebben mégis nágocsi birtokán tartózkodott. Itt hódolhatott kedvenc szórakozásának, a lovaglásnak és a vadászatnak. Vadászidényben a kastély mindig tele volt vendégekkel. Bővítette ősei kastélyát, 1922-ben emeletet építtetett az É-D-i szárnyon. A kastélykertet fenyvessel bővítette, a parkban családi sírboltot emelt, kápolnát állított és teniszpályát alakított ki. Első felesége gróf Apponyi Gizella, gyermeke Paulina, születését követően elhunyt. Második felesége gróf Zichy Erzsébet, távoli rokona volt. Négy lányuk született: Andrea, Johanna, Gabriella, és Antónia.

A II. világháború megpecsételte a Zichy család sorsát. Az orosz megszállás elől Budapestre menekültek. Ez alatt otthonukat feldúlták, birtokát kifosztották. Néhány hónap alatt elveszett a család évszázadok alatt felhalmozódott óriási ingóvagyona, tönkrement a falu legnagyobb gazdasága. 1948-ban távozott hazájából Rubidó-Zichy Iván. A kastély értéke volt többek között könyvtára is, amely 1945 után elkallódott, sorsa ismeretlen. A kastély és a park az enyészet útjára tévedt. Az épület több használó kezébe került; volt itt iskola, tsz-iroda, orvosi rendelő, gyermekotthon. Közben A belső átalakítások során nagyrészt eltűnt az épület korábbi jellege, külső és belső állaga egyre romlott.

A parkban több termetes fa található, közülük a legszebbek a fekete diók, a magas kőrisek, a szivarfák, a tiszafák, a platánok és a magas kőrisek, de van itt egy-egy hatalmas gyantás cédrus és mamutfenyő is. A legidősebb fák kora meghaladja a száztíz évet.

Napjainkban a kastély ugyan állami tulajdonban van, de gróf Zichy László vállalkozóként 60 évre vagyonkezelői jogot kapott családja régi kastélyára, azaz saját pénzen szépítheti és rendbe hozhatja a kastélyt, ezért cserébe addig lakhat benne. Ugyanakkor Somogy megye főépítészének 2016-os jelentése sajnos mégis a kastély pusztulásáról számol be.

forrás: nagocs.hu