Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Szüreti Felvonulás és Mulatság

Szüreti Felvonulás és Mulatság Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Tök jó Zalakaroson

Tök jó Zalakaroson Program kezdete: október 29.
Program vége: november 04.
Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, sport/verseny, zenei, egyéb

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között Program kezdete: március 03.
Program vége: október 26.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, MOL Nagyon Balaton, kulturális

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: november 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Töklámpás Fesztivál

Töklámpás Fesztivál Program kezdete: október 06.
Program vége: október 07.
Település: Balatonboglár
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Szent Mihály-napi búcsú és vásár

Szent Mihály-napi búcsú és vásár Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: szeptember 30.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Budafai Arborétum

Budafai Arborétum Település: Kiscsehi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, túraútvonal, arborétum, term.véd.terület, túra/séta

Zichy-kastély - Nágocs

Zichy-kastély - Nágocs
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Zichy-kastély
Település:Nágocs
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Nevezetesség:mind, vár/kastély/...

Cím: Nágocs, Ady Endre u. 15.

Információ

  • Tel.: +36 (70) 335-8514 | +36 (84) 572-011

  • Web  

  • Facebook

Bemutatás

A Zichy család barokk stílusú kúriáját 1711-ben vagy 1714-ben feltehetően Zichy Ádám építtette, aki megszervezte az uradalmat, de csak 1738 után költözött Nágocsra, mert addig a közigazgatásban és igazságszolgáltatásban viselt tisztségei gátolták abban, hogy rendszeresen Nágocson tartózkodjon. Nagy adományokat tett az akkor épülő ferences templom részére, ezekből épült a fő- és a jobb oldali mellékoltár, melyben ma is látható a Zichy család címere. 1741-ben akként végrendelkezett, hogy a szomszédos andocsi templom kriptájában temessék el.

A majorsági gazdálkodás 1779-1825 közötti kibontakozását jelentő korszakváltás összekapcsolódott Zichy József nevével, aki Ádám mellett legnagyobb hatással volt Nágocs történetére. A földesúri rezidencát először 1785-ben nevezték kastélynak, ekkor már biztosan megépült mindkét szárny, melyből az egyiket feltehetően Zichy József építtette 1782-85 között. Zichy József beköltözése (1788) után kicserélte a kastély bútorzatát. Kápolnát, könyvtárat alakított ki. 1788-95 között szép angolparkot létesített. A főkapunál 1787-ben késő barokk stílusban szobrot állíttatott a család védőszentjének Nepomuki Szent Jánosnak. Zichy József a több mint fél évszázados uradalom irányítását fiának, Zichy Jánosnak adta át 1828-ban.

1833-ban Zichy János a birtok hosszú távú fejlesztéséhez, modernizálásához kezdett. Gazdálkodásában keveredett a nemesi és polgári szemlélet. Egyszerre volt feudális földesúr és tőkés módon vállalkozó földbirtokos. A főúri értékrendet követte amikor 1831-32-ben reprezentatív kastéllyá alakította apja kúriáját. A főépületet kéttraktusossá bővítette és emeletet épített rá. A földszinten boltíves előcsarnokot és lépcsőházat létesített. Az emeletre klasszicista előcsarnokot és csaknem 90 nm-es dísztermet terveztetett. A homlokzat közepén rizolitot (előrenyúló homlokzati rész) alakított ki, az udvar felöli oldalon oszlopos kocsibejáróval, a kert felől timpanonnal és erkéllyel. A timpanon közepébe a családi címer került. Lehet, hogy ekkor épült az oldalszárny szegmensíves boltozattal fedett, nyitott árkádsora is.

Zichy János halála után - felesége (Bezerédy Zsófia) kérésére két fia közül - Zichy Istváné lett a nágocsi uradalom, aki 1888-89-ben az igényeinek megfelelően felújította kastélyát. A főépület kerti homlokzatát romantikus stílusban átépíttette, a mellékszárny nyitott árkádjait befalaztatta. A kerti homlokzat romantikus átépítése terasz építését, az ablaknyílások neogótikus keretezését és a homlokzati osztópárkány fűrészfogas kialakítását jelentette. A kastély késő barokk és klasszicista stílusjegyei immár romantikus elemekkel bővültek. A belső átalakítások új könyvtárszobát, házi kápolnát és dohányzót eredményeztek. Terazzópadlóval látták el az előcsarnokot, a folyosókat és a télikertet. Ekkor készültek a díszterem és az emeleti termek mennyezeti gipszdíszítései, valamint a lépcsőház mennyezeti festményei. Antik bútorokkal rendezték be a kastélyt, a falakat a családtagok portréfestményei díszítették, a belső dekorációt muzeális tárgyakkal gazdagították. A park romantikus tájkert formát kapott, és kőfallal vették körül, mely az arisztokratikus zártságot is fokozta.

Zichy István leánya, Stefánia, Rubidó Radoszláv felesége lett. Zichy István kérésére engedélyezte a király veje Rubidó Radoszláv számára az egyesített Rubidó-Zichy családnév használatát. Zichy István unokája, báró Rubidó-Zichy Iván a gazdálkodás helyett a közéleti szereplést választotta. Fényes diplomáciai karriert futott be és fényűző életet élt. Bejárta a fél világot, legszívesebben mégis nágocsi birtokán tartózkodott. Itt hódolhatott kedvenc szórakozásának, a lovaglásnak és a vadászatnak. Vadászidényben a kastély mindig tele volt vendégekkel. Bővítette ősei kastélyát, 1922-ben emeletet építtetett az É-D-i szárnyon. A kastélykertet fenyvessel bővítette, a parkban családi sírboltot emelt, kápolnát állított és teniszpályát alakított ki. Első felesége gróf Apponyi Gizella, gyermeke Paulina, születését követően elhunyt. Második felesége gróf Zichy Erzsébet, távoli rokona volt. Négy lányuk született: Andrea, Johanna, Gabriella, és Antónia.

A II. világháború megpecsételte a Zichy család sorsát. Az orosz megszállás elől Budapestre menekültek. Ez alatt otthonukat feldúlták, birtokát kifosztották. Néhány hónap alatt elveszett a család évszázadok alatt felhalmozódott óriási ingóvagyona, tönkrement a falu legnagyobb gazdasága. 1948-ban távozott hazájából Rubidó-Zichy Iván. A kastély értéke volt többek között könyvtára is, amely 1945 után elkallódott, sorsa ismeretlen. A kastély és a park az enyészet útjára tévedt. Az épület több használó kezébe került; volt itt iskola, tsz-iroda, orvosi rendelő, gyermekotthon. Közben A belső átalakítások során nagyrészt eltűnt az épület korábbi jellege, külső és belső állaga egyre romlott.

A parkban több termetes fa található, közülük a legszebbek a fekete diók, a magas kőrisek, a szivarfák, a tiszafák, a platánok és a magas kőrisek, de van itt egy-egy hatalmas gyantás cédrus és mamutfenyő is. A legidősebb fák kora meghaladja a száztíz évet.

Napjainkban a kastély ugyan állami tulajdonban van, de gróf Zichy László vállalkozóként 60 évre vagyonkezelői jogot kapott családja régi kastélyára, azaz saját pénzen szépítheti és rendbe hozhatja a kastélyt, ezért cserébe addig lakhat benne. Ugyanakkor Somogy megye főépítészének 2016-os jelentése sajnos mégis a kastély pusztulásáról számol be.

forrás: nagocs.hu