NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Vállusi Vadlán-lik

Vállusi Vadlán-lik
Település:Vállus
Régió:Keszthely környéke
Megye:Zala
Kirándulás:mind, barlang/bánya

Cím: Vállus

Bemutatás

A Vállusi Vadlán-lik egy barlang, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található. A Magyarországontalálható négy Vadlán-lik közül az egyik. A másik három a Gyenesdiási Vadlány-lik, a Rezi Vadlán-lik és a Vadlán-lik, amelyek szintén a Balaton környékén helyezkednek el.

Kék barlang (kék Ω) jelzésű ösvény vezet hozzá. A turistatérképeken is jelzett barlang egy sziklafal aljában, a kiszáradt patak medre felett körülbelül 5 méterrel, keskeny, ovális bejárattal nyílik. A turistatérképeken régóta rossz helyen jelölik, összekeverik a Vállusi Kis-barlang helyével. Felső triász fődolomitban keletkezett. Könnyen járható, a bejárásához világítóeszköz szükséges.

Az, hogy kiről (milyen vad leányról) lett elnevezve, nem állapítható meg. Előfordul az irodalmában Vadlán-lik (Bertalan, Schőnviszky 1973–1974), Vadlánlik (Margittay 1942), vadlán-lik (Pápa 1943), Vadlán-liktya (Eszterhás 1984), Vadlány-barlang (Pápa 1943), Vadlány-lik (Fehér, Varga 1996), Vadlány-lyuk (Hazslinszky 1999), Vállusi 1. sz. barlang (Eszterhás 1984), Vállusi-barlang (Láng 1962), Vállusi-sziklaodu (Bertalan, Schőnviszky 1973–1974) és vállusi Vadlán-lik (Kordos 1984) néven is.

A helyiek által régen ismert üreg. Nyomtatásban először 1942-ben lett említve. 1954-ben Dornyay Béla említi meg úgy, mint ami egy hidrotermális hatásokat mutató kis dolomithasadék. Eszterhás István 1984-ben megjelent tanulmányában Vadlán-liknak nevezi és három szinonimáját is közli. Kordos László 1984-ben kiadott könyvének országos barlanglistájában meg lett említve vállusi Vadlán-lik néven és térképen van feltüntetve a helye.

1995-ben Fehér Csaba Endre és Varga Miklós a Keszthelyi-fennsík denevérfaunájának vizsgálatakor egy hím barna hosszúfülű-denevért figyeltek meg benne. Az alaprajzi, a hosszmetszeti és a két keresztmetszeti térképét Micheller Szilvia szerkesztette meg 2000-ben, a saját felmérése alapján.

forrás: wikipedia.org