NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai - Somogyvár

Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai - Somogyvár
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai
Település:Somogyvár
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Kult. & Szórakozás:mind, múzeum/galéria
Nevezetesség:mind, szakrális hely, emlékház/-hely
Spec. feltételek:gyerekbarát, egész évben

Szent Egyed bencés apátság

I. Szent László királyhoz (1046–1095) számos legendát köt az emlékezet. A csodatévő szent királyt övező mondák ködéből emelkednek ki egy-egy párás, őszi reggelen a somogyvári Várhegyen 1091-ben általa alapított bencés apátság romjai – az öles falak, amelyek közt egy-kor megpihentek az alapító lovagkirály csontjai.

A hagyomány úgy tartja, hogy annak idején Koppány vezér szálláshelye volt a Balaton déli partjához közeli Somogyvár. Az itteni Várhegyen Szent László király szentelte fel a francia-országi Saint-Gilles-ből érkezett bencés szerzetesek számára 1091 és 1095 között épített apátságot. Az összesen 2,5 hektáron elterülő, lombardiai román stílusban épült monostor a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb építménye, a középkori Magyar Királyság egy jelentős kultikus és kulturális központja volt.

Az apátság az alapításától a 12. század végéig több ütemben épült fel. A monumentális, háromhajós, háromapszisos, keresztház nélküli bazilika észak-itáliai alaprajzi elrendezést mutatott, a nyugati homlokzaton egykor emelkedő, impozáns toronypár viszont inkább az Alpokon túli, románkori építészet jellegzetessége volt. A régészeti ásatások során a templom középtengelyében egy kisméretű ereklyesírt tártak fel a régészek. Valószínűleg Szent Egyed földi maradványaiból őriztek itt egy partikulát az egykor e falak közt élt, francia bencés szerzetesek.

1204-ben valószínűleg felgyújtották az apátságot, és az épületek súlyos kárt szenvedtek. A tűzvész után a kolostort átépíthették, és ekkor – feltehetően 1210 és 1220 közöttépülhetett ki az impozáns, oszlopos-árkádos kerengő, valamint az azt körülvevő épületszárnyakat is ekkor emelték. A kerengő nyugati szárnya ekkor még beépítetlenül állt. A 15. század közepére az apátság elhanyagolt állapotba került, 1508-ban pedig már a pusztulás szélén állt: mindössze három szerzetes élt az omladozó falak közt. 1511-ben egy bencés reformmozgalomhoz csatlakozva még egyszer felvirágzott Somogyvár, a régészeti leletek alapján ekkor nagyobb építkezéseket végeztek, késő gótikus stílusban. 1556-ban a budai pasa elfoglalta az ekkor már végvári funkciókat ellátó Somogyvárt, a szerzetesek pedig már soha nem jöttek vissza. A templom és a kolostor először rommá lett, majd feledésbe merült. A romok a 19. században keltették fel a kutatók figyelmét, ám rendszerezett régészeti kutatások csak 1972-ben kezdődtek a területen. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg az egykori bencés apátság területét a látogatók előtt. Az épületegyüttes maradványait 2011-ben Nemzeti Emlékhelylyé nyilvánították. 

Az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával 2012 őszén indult el a somogyvári bencés apátság romjainak fejlesztése. A Szent László Nemzeti Emlékhely címet viselő, csaknem másfél milliárd forintos program célja a lovagkirály által alapított apátság történetének, az alapító király személyének és a romjaiban is lenyűgöző apátsági épületegyüttesnek méltó bemutatása, és a különleges természeti környezetben fekvő romterület műemléki megóvása. A fejlesztések eredményeként egy komplex turisztikai szolgáltatásokat nyújtó látogatóközpont várja mindazokat, akiket vonzanak a Szent László királyt övező legendák. 

Szent László Látogatóközpont

A Szent László Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont az Árpád-kori Magyarország egyik legjelentősebb épületének romjaitól mindössze néhány száz méterre található. A természeti környezetbe simuló, részben térszint alatti beépítésű Látogatóközpontban a Szent Korona hologramja fogadja a látogatókat. A múzeumi részen egy állandó kiállítás keretein belül ismerkedhet meg a látogató Szent László király életével és korával, valamint a somogyvári bencés apátság történetével és kultúránkban betöltött szerepével. A vendégek korhű kópiák segítségével ismerhetik meg a legendás király fegyvereit, öltözetét és arcrekonstrukcióját is. A különleges hologram-lapidárium és a teljes kolostoregyüttes rekonstruált 3D-s képe pedig izgalmassá teszi az itt fellelt, páratlanul értékes kőanyag bemutatását.

A látogatóközpont az állandó kiállítások mellett alkalmas időszaki kiállítások, előadások és konferenciák megrendezésére. A Látogatóközpontnál többek között múzeumi kiállítóterek, audiovizuális tér, nyitott kerékpártároló, pelenkázó, valamint parkoló várja az ide érkezőket.

Szent László Sétaút

A várhegyet és a romterületet az egykori balatoni holtág mentén fekvő erdős részen kanyargó, 1,2 kilométer hosszú Szent László sétaút köti össze a Látogatóközponttal. A látogatók a várhegyet északról megkerülve, a sánc külső oldalát követő úton sétálhatnak fel a romokhoz. A területen kialakított parkban több mint négyezer szőlőtőke, gyümölcsfák és egy levendulaültetmény teszi feledhetetlenné a sétát. forrás


További lehetőségek a településen:  nevezetesség |  kirándulás 


 Elérhetőség

 Nyitva tartás

  • nyáron (október 31-ig): kedd-vasárnap, 10.00-18.00

  • télen (november 1-től) : kedd-vasárnap, 09.00-17.00

 Árak

  • felnőtt belépő: 1200,- Ft

  • belépő diák vagy nyugdíjas: (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas OEP igazolvánnyal): 600,- Ft

  • családi belépő (2 felnőtt és két 14 év alatti gyermek): 2500,- Ft

 Kapcsolódó tartalom

Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület