NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület

Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Somogyvári Kupavár-hegy Természetvédelmi Terület
Település:Somogyvár
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Kirándulás:mind, hegy/domb, tájegység, term.véd.terület

Somogyvár és Kupavár-hegy történelmi emlékhely, a Balatontól délre, 26 kilométerre, a Kaposvár-Fonyód közötti út mellett, a megyeszékhelytől 32 kilométerre található. Az 1909 fős települést gyakran látogatják a turisták, hiszen egyszerűen megközelíthető mind közúton, mind vasúton. A 600 évig megyeszékhelyként működő településre főleg a történelmi emlékek vonzzák az idelátogatókat.

Elsődlegesen kultúrtörténeti emlékei miatt védett terület magja a 170 m magas fennsík jellegű terület, amely kelet, észak és nyugat felől ma is látható sáncokkal határolódik el. Az évszázadok alatt erdő borította meredek domboldalakat hajdan az egykori Nagyberekhez szervesen kapcsolódó Pogány-völgyi berek víztükre ölelte körül. A hegyről a Balaton felé északi, valamint a Nagyberekre északi és nyugati irányban nyílik csodálatos panoráma. A távolban láthatók a Tapolcai-medence tanúhegyei, közelebb a fonyódi és boglári Vár-hegy emelkedik ki. Keleti irányban a Balaton part és a hegy között a külső-somogyi-dombság hullámos felszíne terül el. Szintén e panorámát láthatjuk a hegy délkeleti sarkában, a közelmúltban épített, részben faszerkezetes kilátótoronyból

A védett terület legfőbb vonzereje azonban mégis az I. László által épített bazilika, illetve kolostor, amely később a király temetkezési helyéül szolgált. A romjaiban is lenyűgöző építményt a közel egy évtizedes felújítás után, 1983-ban hazánk harmadik történelmi emlékhelyévé nyilvánították Pusztaszer és Mohács mellett.

1989-től kezdve minden év június 27-én megrendezik az alapító Szent László neve napjához kapcsolódóan a Kupavári napokat. Év közben, elsősorban az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódva, további rendszeres programok várják a látogatókat.

Nemrég alakították ki a Vár-hegyről kb. 10 perces sétával megközelíthető Koppány emlékművet a Szentesica (Szent István) forrás mellett a védett területen, ezzel is növelve a turisztikai látnivalók számát.

További kellemes sétát tehetünk a védett területhez tartozó és a környező erdőkben. A védett területet a frissen felfestett zöld sáv turista útvonal a keleti oldalon keresztezi, ez azonban még nincs jelölve az Észak Somogyot bemutató turista térképen.

A közelmúltban átadták az új, 1,4 kilométeres kerékpárutat, amely megkönnyíti a hely megközelítését. forrás


További lehetőségek a településen:  nevezetesség |  kirándulás 


 

 Elérhetőség

 Kapcsolódó tartalom

Szent László Nemzeti Emlékhely - Szent Egyed Bencés apátság romjai - Somogyvár Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Terület - Táska Tapolcai-medence