Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

2019. május 11. » részletek

Gyenesdiási Keszegfesztivál

2019. július 6-7. » részletek

Művészetek Völgye

2019. július 19-28. » részletek

Tihanyi Félmaraton

2019. május 25. » részletek

VeszprémFest

2019. július 10-13. » részletek

Programajánló

Aranycsengő Adventi Vásár

Aranycsengő Adventi Vásár Program kezdete: december 01.
Program vége: december 23.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár

Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár Program kezdete: december 15.
Program vége: december 16.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 08.
Program vége: február 10.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Újévi csobbanás

Újévi csobbanás Program kezdete: január 01.
Program vége: január 01.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 19.
Program vége: július 28.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, MOL Nagyon Balaton, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Nemzeti Regatta

Nemzeti Regatta Program kezdete: június 01.
Program vége: június 02.
Település: Siófok
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: MOL Nagyon Balaton, sport/verseny, egyéb, mind

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 03.
Program vége: július 07.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Nagygörbői Vadlán-lik

Nagygörbői Vadlán-lik
Nagygörbői Vadlán-lik
Nagygörbői Vadlán-lik
Nagygörbői Vadlán-lik
Nagygörbői Vadlán-lik
Nagygörbői Vadlán-lik
Település:Nagygörbő
Régió:Keszthely környéke
Megye:Zala
Kirándulás:mind, barlang/bánya

A Vadlán-lik egy bazaltban kialakult, Nagygörbőn található barlang. A többi magyarországi bazaltbarlanghoz viszonyítva nagy méretű bazaltbarlangnak számít. A Magyarországon található négy Vadlán-lik közül az egyik. A másik három a Gyenesdiási Vadlány-lik, a Rezi Vadlán-lik és a Vállusi Vadlán-lik, amelyek szintén a Balaton környékén helyezkednek el. A Kovácsi-hegy jelenleg még meglévő 10 barlangja közül a leghosszabb, a legismertebb és a legjelentősebb. A napjainkban is létező 68 bakonyi bazaltbarlang és bazalttufabarlang egyike. A 8. leghosszabb bakonyi bazaltbarlang.

Földrajzi helyzete

Nagygörbőn, a Kovácsi-hegy Bazaltutcájában nyílik. Nagygörbőről dél felé indul a 2 kilométeres portalanított üzemi út egy kőbányához, mely érintkezési pont, parkírozó hely lehet a barlang felkeresése során. A bánya üzemi épületeitől jobbra, nyugat felé a meddőhányó aljánál elhaladva vezet az út a Bazaltutcába. A bányától mintegy 400 méterre a Bazaltutca két egymással párhuzamos nyílt repedésrendszerré válik. E két párhuzamos árkot elválasztó hosszanti sziklagerinc tetőrégiójában nyílik a barlang, a Bazaltutca főágának kőorgonáival egy vonalban. A turisztikai irodalom (Csiki László 1953; Dornyay Béla 1958; Dornyay–Vigyázó 1934; Eszterhás István 1983) is említi. Az Országos Kéktúraútvonala megközelíti, amelyből kék barlangjelzésű út ágazott ki régebben a barlang felé. Jelenleg a Buruczky Tanösvényvezet el előtte.

Régi leírásokban (Csiki László 1953; Dornyay Béla 1958) az a helymegjelölés, hogy „egy nagy és öreg hársfa tövében nyílik…” – bár igaz, de megtévesztő, mert a Bazaltutca egyik jellemzője, hogy minden 30-50 méterben található benne egy nagy és öreg hársfa. A bazaltorgonák fölött, a szürke bazaltból lévő gerinc tetején (a már előbb emlegetett) egyik öreg hársfa tövében ferde aknával szakad a felszínre a barlang.

Leírása

A barlang bejárati aknájának szája szabálytalan négyszög alakú. Mérete átlói mentén körülbelül 1,5×1 méter. E bejáratot a rövidebb átló vonalában egy ferdén beszorult kőlap két nyílásra osztja. A 45 fokosan lejtő, 2,5 méteres Bejárati-akna a 2,7 méter széles csarnokkal kezdődő Bejárati-folyosóba torkollik. A folyosó 6,8 méter hosszú, a továbbiakban átlagosan 1 méter széles, és 2–2,8 méter magas, téglalap formájú keresztszelvénnyel folytatódik. Oldalfalait és mennyezetét nagy darabokra töredezett, egyenes lapú szürke bazalt alkotja. A bal oldali falat alkotó táblák elég instabilak, közülük már több kicsúszott. Hiányuk úgynevezett „kőasztalokat” alkot – és a helyükön lévő táblák közül néhány jelenleg is mozgatható. A folyosó alját kisebb-nagyobb darabokból álló bazalttörmelék alkotja. E Bejárati-folyosón át érkezünk a barlang legnagyobb, „Konyha” nevű termébe. A Konyha a folyosó folytatásában mért szélessége 3 méter, az erre keresztben lévő hossza 5,2 méter. A falai a folyosóhoz hasonlóak, a mennyezetének közepén (a járószinttől mérve) egy 356 centiméter magas vakkürtő, a bal oldali sarokban pedig egy a külszínre szakadó, légáram járta, szűk, 4 méteres kémény van. A Konyha jobb oldali falának szögletéből induló rés is összeköttetésben van a felszínnel – enyhe derengés látszik benne és huzatos is. A bal oldalon lévő fülkéből pedig egy szűk, mély rés, az úgynevezett Kút mélyül le 5,6 méterig. A Kút fölötti falrészen fehér, meszes kiválás látható. A Konyha alját középre lejtő köves törmelék tölti ki. A Konyha Bejárati-folyosóval szemközti falának aljából alacsony, szifonszerű Átbújón kúszhatunk át a barlang másik termébe, az úgynevezett Szobába. A Szoba több részre tagolható 5,4 méter hosszú, változó szélességű (1,2–3 méter) és magasságú (1–4 méter) terem. A falai hasonlóak a Konyháéhoz, mennyezetén egy 4 méteres vakkürtő található, ez alatt pedig guanó halom. Alját a bazalttömbök lépcsőkre tagolják, a legszélesebb részen pedig morzsalékos törmelék van. A Szoba jobb oldali feléből egy 3,7 méter hosszú, 60 centiméter széles, 210–240 centiméter magas úgynevezett Fülke indul. Ennek a bal oldali falában levő kis beugróban szintén láthatunk fehér, meszes kiválást. A Fülke végének a jobb oldalából egy 25 centiméter keskeny, de 3 méter magas, 2 méter hosszan mérhető (de tovább is folytatódó) rés nyílik a külszínre, mely már nem járható végig. A barlang teljes hossza 24,3 méter, a függőleges kiterjedése a Kúttal együtt 9,45 méter, a bejárattól a legmélyebben fekvő járható hely 4,2 méter mélyen, a Szoba kiszélesedő részén van.

Az 1985 előtti leírásokban (Csiki László 1953) 20 méterben, (Csiki László 1969) 15 méterben lett megadva a barlang hossza, de az a Fülkét és annak jobb oldali rését számításon kívül hagyta. (Leél-Őssy Sándor 1959) említésében pedig csak 10 méter szerepel, mert a Konyhán túli részek lemaradtak – mások pedig ezen adatok közül fogadták el valamelyiket.

A bejárásához egyszerű, barlangjáró alapszerelés, lámpa szükséges. Meglehetősen száraz, komfortos hatást keltő barlang. Paleontológiai és történelmi ásatása valószínűleg hozna eredményeket. Mind a Konyha és mind a Szoba, valamint annak Fülkéje ásatásra alkalmas törmelékkel van kitöltve. Tudományos feldolgozása jelentőségét csak növelné – különösen a litológiai, a biológiai, a paleontológiai és a történelmi kutatása látszik biztatónak.

Horváth Elek szerint azért kapta jelenlegi nevét a barlang, mert egy módos gazda világszép leánya beleszeretett egy betyárba, de az apa tőrbe csalta a betyárlegényt és pandúr kézre juttatta őt. A csalódott leány eszelőssé vált, elbujdosott és ebben a barlangban tengette életét. Előfordul irodalmában Kovácsi-hegyi Vadlánlik (Kordos 1984), Kőkamra (Bertalan, Schőnviszky 1973–1974), Kő-kamra (Eszterhás 1984), Kükamra (Eszterhás 1988), Kü-kamra (Eszterhás 1984), Savanyu Jóska barlangja(Eszterhás 1988), Savanyu Jóska tanyája (Eszterhás 1984), Vadlánlik (Margittay 1942), vadlán-lik (Pápa 1943), vadlánlik (Margittay 1942), Vadlány-barlang (Pápa 1943), Vadlány-lik (Eszterhás 1984), Vadlány-lyuk (Hazslinszky 1999), Vadleánybarlang (Dornyay 1954), vindornyaszőllősi Vadlán-lik (Kordos 1984) és Vindornyaszőlősi Vadlánylik (Eszterhás 1988) néven is. A KőkamraKő-kamraKükamraKü-kamra elnevezések megtévesztőek, mert tévedésből származnak – a tőle 40 méterre lévő másik barlangnak, a Kőkamrának az elfogadott nevei.

Keletkezése

A barlang a vulkáni kőzetekben másodlagos úton létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül pedig atektonikus keletkezésű barlangnak tekintjük (Ozoray György 1960; Szentes György 1971). A Bazaltutcával egy időben keletkezett, amikor a hegy bazaltrétegének pereme elvesztette alátámasztását és kibillenve megsuvadt. E mozgás a Bazaltutca árkával megegyező irányú és erre merőleges széthúzódó repedéseket hozott létre. Egy ilyen keresztirányú repedés adja a barlang hossztengely szerinti kiterjedését és több kisebb, a Bazaltutcával párhuzamos repedés pedig a barlang kiszélesedő részeiben figyelhető meg.

A Kút fölötti falon és a Fülke bal oldali beugrójában észlelt fehér, meszes kiválás még nem volt petrográfiailag megvizsgálva, de valószínűnek látszik, hogy az a meglehetősen nagy mésztartalmú pannon homokos rétegekből származik és onnan kapilláris víz hozta fel a bazaltrepedés falára.

Élővilága

Eszterhás Istvánék feltűnően sok fajjal találkoztak néhány órás ott tartózkodásuk alkalmával. Láttak benne éticsigát, orsós csigát (Lacinaria sp.), korongcsigát (Aegopis verticillus), barlangi keresztespókot (Meta menardi), tegzest (Stenophylax permistus), vörös csipkésbagoly lepkét (Scoliopteryx libatrix), iszapszúnyogot (Limonia nubeculosa) és egy denevért, mely vagy közönséges denevér, vagy hegyesorrú denevér volt. A csigák mindegyike elpusztult állatok háza – a többiek élő példányok voltak. A Szoba vakkürtője alatt felhalmozódott guanó arra utal, hogy ide rendszeresen visszatérnek a denevérek.

Története

Irodalma a legbővebb a Kovácsi-hegy barlangjaira vonatkozóak közül. A barlang aránylag régen ismert üreg. 1928-ban Horváth Elek írta le a barlang és a benne élő leány történetét. A többi, második világháború vége előtt megjelent leírás szerint is egykor, ha átmenetileg is, de laktak benne (Margittay Rikárd 1942; Pápa Miklós 1943). Erre a nevein kívül a komfortos hatása, a mérete és a beosztása is utal. Az 1943-ban kiadott, Pápa Miklós által írt tanulmányban olvasható, hogy egész különleges helyet foglalnak el a barlangok romantikus történetében a Vadlány-barlangok, vagy ahogy a nép nevezi a vadlán-likak. A Balaton közelében négy is van, Dióson, Válluson, Rezi vára közelében és a Kovácsi-hegyen. Utóbbi a legérdekesebb, mert például kőtűzhely, kőágy és kőasztal is van benne. Szóval be van rendezve. A néphit szerint egy szerencsétlen, elbujdosott leány tengette itt az életét. A neveiből arra lehet gondolni, hogy betyárlegendája is volt a barlangnak. A Konyhában tüzelési nyom, hamu, faszén és korom található, a kéményén a füst valószínűleg maradéktalanul képes távozni.

Az 1954-ben megjelent, Dornyay Béla által írt tanulmányban a barlangban megfigyelhető hasadékok koráról is lehet olvasni. Ezek a leírás szerint pliocén végiek, vagy posztpliocén, azaz pliocén utáni korúak. Bertalan Károlynak és Schőnviszky Lászlónak az 1976-ban megjelent Magyar barlangtani bibliográfiája megemlíti három irodalmi hivatkozással és az összeállítás szerint az egyik neve Kőkamra volt. Az 1984-ben kiadott, Eszterhás István által írt listában 20 méter hosszúnak és 2 méter mélynek van leírva, valamint fel van tüntetve a barlang négy névváltozata. Az 1984-ben megjelent, Kordos László által írt, „Magyarország barlangjai” című könyv országos barlanglistájában meg lett említve vindornyaszőllősi Vadlán-lik néven egy névváltozatával, valamint egy térképen van feltüntetve a helye. 1985-ben Eszterhás István és Kökény Károly mérte fel, valamint a felmérés alapján, 1985-ben Eszterhás István szerkesztett egy alaprajzi és egy észak-déli vetített hosszmetszet térképet három keresztszelvénnyel. A hossza a felmérés alapján 24,3 méter volt. Ugyanekkor helyszínvázlatok is készültek. Az első részletes leírását Eszterhás István készítette el és az Alba Regia Barlangkutató Csoport 1985. évi évkönyvének egyik tanulmánya volt, amelyben szerepelt a térképe a helyszínvázlatokkal és tíz darab fénykép is helyet kapott az évkönyvben. Ez a tanulmány 1988-ban jelent meg nyomtatásban, de csak négy darab fényképpel.

Eszterhás Istvánnak az 1994-ben, a „Lychnis” című kiadványban megjelent listája szerint, a 19. leghosszabb, magyarországi, vulkanikus kőzetben kialakult barlang volt. 2013-ban Eszterhás István közölte a „Karsztfejlődés” című periodikában, hogy a 8. leghosszabb, bakonyi bazaltbarlang. A folyószöveg szerint 26 méter hosszú, a két lista szerint 24 méter hosszú. forrás

 Elérhetőség

  • Nagygörbő

  • megközelítés: Nagygörbőről vagy Vindornyaszőlős felől, a nagy kőbányán keresztülhaladva (Gépkocsival a vindornyaszőlősi bazaltbánya bejáratáig fel lehet menni – az irányt a Sziklafolyosó feliratú tábla mutatja.) Részletes útvonal térképen ábrázolva itt.  

  • +36 (83) 371-101 | onkormanyzat@vindornyaszolos.hu 

  • Web 

 Kapcsolódó tartalom

Bazalt utca - Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) Tanösvény - Nagygörbő

Település: Nagygörbő; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: term.véd.terület, mind, tanösvény, túraútvonal, hegy/domb;