Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Kóser Füred - Egy balatoni zsidó közösség nyomában

Kóser Füred - Egy balatoni zsidó közösség nyomában Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Jókai Napok

Jókai Napok Program kezdete: április 26.
Program vége: május 01.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: művészeti, sport/verseny, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális

Hajtóvadászat Keszthelyen - Elfeledett bűntények nyomában

Hajtóvadászat Keszthelyen - Elfeledett bűntények nyomában Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, kutyabarát

Szüreti napok Tihanyban

Szüreti napok Tihanyban Program kezdete: szeptember 07.
Program vége: szeptember 09.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Tihanyi Félmaraton

Tihanyi Félmaraton Program kezdete: május 26.
Program vége: május 26.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Halászléfőző és horgász verseny

Halászléfőző és horgász verseny Program kezdete: április 29.
Program vége: április 29.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, mind

Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupa

Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupa Program kezdete: május 11.
Program vége: május 13.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Balatonkör

Balatonkör Program kezdete: április 28.
Program vége: április 30.
Település: Zamárdi
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Balatongyöröki Borfesztivál

Balatongyöröki Borfesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatonnál

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatonnál
Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatonnál
Program kezdete:szeptember 25.
Program vége:november 12.
Program:kulturális, művészeti, mind
Hónap:november, szeptember, október

Információ

 • Tel.: +36 (26) 502-500

 • E-mail: kovacs-nagy.szilvia@sznm.hu

 • Web

 • Facebook

Programleírás

2017. szeptember 25. és november 12. között ismét megrendezésre kerül a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A fesztivál idei jelmondata a látogatóbarát múzeum koncepcióját középpontba helyezve, illetve Szabó Magda születésének századik évfordulója apropóján: „Az ajtó nyitva áll”.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja először 2006-ban került megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Fesztivál koncepciójának és tematikájának kidolgozására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) kapott megbízást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Közgyűjteményi Főosztályától.

A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt. A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal.

Szándékunk volt a figyelmet nemcsak ráirányítani a múzeumokra, hanem fent is kívántuk tartani az érdeklődést, élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről-évre megújuló programokkal. Arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez képest minél több múzeum – különösen vidékről – csatlakozzon az eseményhez.

2006-2011 között a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, 2012-ben a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ), 2013-tól ismét minden évben a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kapott meghívást a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megszervezésére és a központi rendezvények lebonyolítására.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjai Balaton-szerte, 2017-ben

Balatonfüred

Vaszary Villa - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, vár/kastély/...; Kult. & Szórakozás: múzeum/galéria, mozi/kertmozi, mind;

Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa) - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely; Kult. & Szórakozás: múzeum/galéria, mind;

Kőröshegyi völgyhíd

Település: Kőröshegy; Régió: Siófok környéke; Megye: Somogy; Utazás, közlekedés: híd; Nevezetesség: mind, kilátó/-hely;

 • 2017. november 3. Népi mesterségek bemutatója (A Vásár nélkül is elkel a portéka című népművészeti kiállítás megnyitója előtt népművészeti mesterek várják látogatóinkat a Kisfaludy Galériában. A bemutatón gyermekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a mesterségek alapfogásait.)

Kisfaludy Galéria és Színpad - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria, szabadtéri színp.;

Csurgó

 • 2017. szeptember 25. - november 10. Game of life in the Museum (A gyűjtemény életéről készült társasjátékkal látogathat el a múzeum különböző helyszíneire.)

 • 2017. október 10. Múzeum és iskola (A rendezvényen a tanárok megismerkedhetnek a már működő és tervezett múzeumpedagógiai programokkal, foglalkozásokkal, amiket be lehet vonni az oktatásba.)

 • 2017. november 10. Este Csokonaival (Csokonai Vitéz Mihály 8 hónapot töltött Csurgón, a mai múzeum épületében, az akkori 'oskolában' tanítva. Számos művét itt írta, a diákjaival színdarabot is adott elő. Ezt a hagyományt követve idézzük meg Csokonai szellemét a múzeum rendezvényén.)

Fonyód

 • 2017. október 21. Kézműves alkotások az ősz jegyében (A nyári "Nyitott alkotóműhely" kézműves foglalkozásait követően ősszel az évszaknak megfelelő hangulatban, az ősz jegyében rendezzük meg az "Anyagok és Színek": 6 anyag - 6 alkotó közös kiállítását. Fonyódon és környékén élő alkotók mutatkoznak be színes, hagyományos és modern, kézzel készített, különböző technikákat bemutató alkotásaikkal.)

 • 2017. október 27. A csillagos égbolt csodái októberben, novemberben (Helyi múzeumként fontosnak tartjuk a természettudományok népszerűsítését az emberek, főleg a fiatalok, az iskolások körében. Ezért gondoskodunk róla, hogy rendszeresen, a különböző rendezvények szervezésekor beépítjük ezeket a programokat a kínálatunkba. A "csillagászkodás" ennek egy kitűnő példája, amelyet hosszú évek óta a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület önkéntes munkatársai közreműködésével valósítunk meg.)

 • 2017. november 11. Madáretetőkészítés (Ez alkalommal közös madáretető készítésre hívjuk vendégeinket, a kisgyermekes családokat. A gyermekek számára elmagyarázzuk az itthon telelő madaraink télre való felkészülését, hogy hogyan élhetik túl és milyen veszélyek leselkednek rájuk a hosszan tartó rideg, zord fagyos időjárásban. És az ember milyen módon kapcsolódhat be ebbe, hogyan lehet segítségükre.)

Várhegyi Széplátó - Fonyód

Település: Fonyód; Régió: Balatonboglár környéke; Megye: Somogy; Nevezetesség: mind, kilátó/-hely, emlékház/-hely; Kirándulás: mind, hegy/domb;

Kaposvár

 • 2017. október 18. Takáts Gyula irathagyaték bemutatása a levéltárban (Takáts Gyula Kossuth-díjas költő 1949-től a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója, később Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője volt egészen 1971-es nyugdíjaztatásáig. Kiss Norbert levéltáros rendszerezi és dolgozza fel a gazdag írásos hagyatékot, amely nem csak verseket, prózákat, de rajzokat és fényképeket is tartalmaz a költő munkásságából. Soha nem látott kuriózumok és érdekességek kerültek elő és tekinthetők meg ezen a napon. Várunk mindenkit, aki szeretné látni többek között Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Németh László, Kunffy Lajos, Martyn Ferenc, Tüskés Tibor kézzel írt leveleit, üdvözlőlapjait.)

 • 2017. október 27. Pedagógusok-múzeumpedagógusok kerekasztal beszélgetése (A Szennai Skanzennel közös programban rövid workshop-okkal mutatjuk be legújabb múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, tananyaghoz való kapcsolódásainkat, valamint kerekasztal beszélgetés alkalmával egyeztetjük a múzeumba járás fontosságát és lehetőségeit. Az irodalmi témájú kiállításainkkal, foglalkozásainkkal bővítjük a kínálatunkat, mellyel lehetőséget nyújtunk azoknak a pedagógusoknak is, akik eddig nem találták meg a tantárgyuk és a múzeumok kapcsolódási pontját. A program zárásaként a Kultúr Találka együttes lép fel, akik a zene segítségével szerettetik meg a magyar irodalom örökbecsűit, ugyanakkor nem feledkeznek meg korunk költészetéről sem. Csokonaitól, Petőfin át Varró Dánielig számos költő munkái megtalálhatók a repertoárjukban.)

 • 2017. november 4. Fekete István nyomában (Fekete István nyomában címmel előzetesen meghirdetett novellaíró pályázat eredményhirdetése és játékos vetélkedők, izgalmas érdekességek az író életéből. A Látogatóközpont névadója iránti tisztelgésül, a Deseda tó partjára, a természetközeli, védett környezetbe invitáljuk az író rajongóit. Az eseményen előadást tart a dombóvári Fekete István múzeum vezetője: Bodó Imre, aki a művész munkásságáról és az őt bemutató emlékhelyekről fog mesélni. Banda Zoltán irodalomtanár vetélkedőjén és Miklós Róbert – a Deseda Egyesület vezetője – totóján játékosan mérheti meg ismereteit minden érdeklődő.)

Diás-sziget, Fekete István Emlékház és a Matula kunyhó - Keszthely-Fenékpuszta

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: mind, túraútvonal, (fél)sziget, term.véd.terület; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely, látogatóhely;

 • 2017. november 7. Szimplicziustól a Rigó Jancsi-ig (Ajtót nyitunk Kaposvár 19. szd-i zenei világára a Marcali Múzeum segítségével. Rippl-Rónai József festőművész nagy kedvelője volt nem csak a képző- és iparművészetnek, de az irodalomnak és a zenének is. Kortársa és kedvenc cigányzenésze volt a kéthelyi születésű Szimplicius Barcza József, aki óriási sikereket ért el Európában. Rippl-Rónai annyira kedvelte, hogy halála után szobrot is akart neki állíttatni. Szimpliczius lányát vette feleségül a híres Rigó Jancsi, aki nem csak kitűnő hegedűjátékáról lett nevezetes, hanem szerelmi életéről és a róla elnevezett süteményről is. Szimpliczius kalandos életéről szóló előadást Vidák Tünde néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója tartja.)

Keszthely

 • 2017. október 14. Keszthely irodalmi emlékhelyei (Az elmúlt években rendszeresen szervezett a Balatoni Múzeum olyan programokat, amelyek a Balaton fővárosának, Keszthelynek a nevezetességeire és elfeledett értékeire hívták fel a lakosság figyelmét.)

 • 2017. október 14. Nyitva van a kastélykapu, csak bújjatok rajta! (A keszthelyi Helikon Kastély mesevilága elevenedik meg az óvodapedagógusok számára meghirdetett eseményen.)

Festetics-kastély - Helikon Kastélymúzeum - Keszthely

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: mind, vár/kastély/..., látogatóhely; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria, könyvtár, szabadtéri színp.;

 • 2017. október 16. Humor a pedagógiában (A Balatoni Múzeum hagyományosan minden évben megrendezi az Óvodapedagógusok napját. A kisgyermeknevelés felelősségteljes kihívás a szülőnek és a gyermekkel foglalkozó pedagógusoknak, így a múzeumpedagógusnak is.)

 • 2017. október 28. Mesterségek napja (2017-ben harmadik alkalommal rendezzük meg a Mesterségek napját. A programmal célunk, hogy minél több hagyományos mesterség képviselői mutassák be ne csak a kész terméküket, hanem a munka folyamatát is.)

 • 2017. november 2-3. Őszi kikapcsolódás (Az őszi szünet napjain a Balatoni Múzeum olyan programokat kínál, amelyeken elsősorban az őszi termések feldolgozása jelenik meg témaként.)

 • 2017. november 2-3. A következő állomás: Keszthely (Európa harmadik legnagyobb történelmi modellvasútja a tavalyi sikerre való tekintettel az idei őszi szünet alatt is várja a vasútmodellezés szerelmeseit, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.)

 • Előre egyeztetett időpontokban A múzeum házhoz megy (A programot évről évre megvalósítjuk, de kérésre akár többször is házhoz megy a Balatoni Múzeum. Amikor 2013-ban először települtünk ki egy foglalkozással egy óvodai csoportszobába, óriási sikert aratott a program.)

Marcali

 • 2017. november 8. Múzeum a bőröndben (A Marcali Múzeum múzeumpedagógusa általános iskolákban készít minikiállítást, valamint ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai programot. Célja, hogy a múzeumban fellelhető, s kiállításban már régóta nem látható műtárgyak "kitelepítésével" felkeltse az iskolás korosztályúak, valamint a pedagógusok érdeklődését.)

Pápa

 • 2017. október 27. Rejtélyek és rejtvények (Szeretnénk, ha Pápa város pedagógusai közül minél többen jönnének múzeumunk foglalkozásaira és rendezvényeire. Célunk, hogy a pedagógus megérezze a múzeumi helyszínek varázsát.)

Szenna

 • 2017. október 19. Író-olvasó találkozó Molnár Krisztina Ritával (Az irodalmi találkozások keretében vendégünk lesz egy napra Molnár Krisztina Rita író-költőnő, a Maléna kertje és a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik (Skanzen mesekönyv) című ifjúsági regények szerzője. A találkozóra általános iskolás gyermekcsoportokat várunk, a látogatás előzetes regisztrációhoz kötött!)

 • 2017. október 27. Pedagógusok-múzeumpedagógusok kerekasztal beszélgetése (A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeummal közös programban rövid workshop-okkal mutatjuk be legújabb múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, tananyaghoz való kapcsolódásainkat, valamint kerekasztal beszélgetés alkalmával egyeztetjük a múzeumba járás fontosságát és lehetőségeit. Az irodalmi, somogyi tájnyelvvel kapcsolatos foglalkozásainkkal bővítjük a kínálatunkat, mellyel lehetőséget nyújtunk azoknak a pedagógusoknak is, akik eddig nem találták meg a tantárgyuk és a múzeumok kapcsolódási pontját. A program zárásaként a Kultúr Találka együttes lép fel, akik a zene segítségével szerettetik meg a magyar irodalom örökbecsűit, ugyanakkor nem feledkeznek meg korunk költészetéről sem. Csokonaitól, Petőfin át Varró Dánielig számos költő munkái megtalálhatók a repertoárjukban.)

 • 2017. október 28. Mesterségek nyomában (A Mesterségek nyomában programunkon idén az egyszerű gépek kerülnek a középpontba. A tematikus nap keretében fazekas, szövő és faesztergályos bemutatók tekinthehetőek meg. A látogatók testközelből tapasztalhatják meg és ki is próbálhatják a lábbal hajtható fazekaskorongot, paraszt szövőszéket és a szintén lábbal hajtott faesztergát. Az eszközök egyszerű gépek, amik a mesterek életét megkönnyítették, mégis minden velük készített tárgy egyedi kézzel készített alkotás. Meghívott mestereink: Falusiné Terjék Éva fazekas, Bálint Angelika szövő, Béndek Tamás fajátékkészítő, és a Magyar Famíves Céh Egyesület.)

 • 2017. november 2-3. Éjszaka a múzeumban (Egy különleges programra invitáljuk a családokat, fiatalokat és a kalandvágyó felnőtteket. Olyan oldaláról szemlélhetik a múzeumi életet, ahogy még soha. Zárás után ismét kitárulnak a kapuk és éjszakába nyúló programot kínálunk vacsorával egybekötve. Zseblámpás tárlatvezetésünk során megelevenednek a házak egykori lakói, a falvak mitikus lényei , az estével és a sötéttel kapcsolatos hiedelmek, babonák. A tábortűznél elfogyasztott vacsora közben zselici pásztordalokat, muzsikát és népmeséket tanulhatnak, hallhatnak. A program előzetes regisztrációhoz kötött.)

 • 2017. november 11. Márton-napi Forgatag (E jeles nap alkalmából régi hagyományokat elevenítünk fel, középpontban a libával. Idén is megsütjük a skanzen libáját, mellé kemencében sült tököt és almát kóstolhatunk, és asztalra kerül az újbor is. Megismerhetik, mért is éhezik, aki Márton napján libát nem eszik, milyen színű Márton lova, és miért nem mosunk, teregetünk ezen a napon. A kulturális programot a Uknow Duo jazz koncertje szolgáltatja. A családokat gyerekprogrammal, népi játszóházzal, játékudvarral és helyi termékek vásárával várjuk.)

Tihany

 • 2017. október 21. és 28. Mesés őszi hétvégék Tihanyban (Mesés őszi hétvégék Tihanyban - COOL-túra és irodalmi nyomozás a kincses félsziget titkai nyomán. Tihany megannyi természeti, épített és kulturális értéke, kincse körül sok legenda kering. Túrázzon velünk Ön is családjával és derítsük fel együtt a félsziget néhány titkát!)

5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik

5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik Ha az

 • 2017. november 4. TEKERegjünk együtt a Tihanyi félszigeten! (Fedezzük fel közösen két keréken Pintér Pálné mesés világát!)

 • 2017. november 4-5. Mesterségek udvara (Ismerkedjen meg a a régi népi építészettel, az akkori mesterségekkel a Tihanyi Garda Fesztivál idején a Tihanyi Tájházakban!)

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Program kezdete: november 03.; Program vége: november 05.; Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém;

Várpalota

 • Látogatás az alkimista műhelyében (A múzeumpedagógiai program keretében bemutatjuk, hogy a környezetvédelem és a kémia hogyan épülhet be hasznosan az oktatásba. Betekintés az alkímia történetébe címmel képvetítés.)

Thury-vár (Várpalotai vár)

Település: Várpalota; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, vár/kastély/...; Kult. & Szórakozás: múzeum/galéria, kult.központ, szabadtéri színp., mind;

Veszprém

 • 2017. szeptember 25. - november 12. A Gizella-kápolna megtekintése (A Robertus püspök által építtetett legkorábbi gótikus magyar püspöki vagy királyi magánkápolna 13. századi bizánci stílusú apostolfreskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak, boltozati zárókövei is egyedülállóak.)

Gizella-kápolna (Boldog Gizella Királyné Múzeum) - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Kult. & Szórakozás: múzeum/galéria, mind;

 • 2017. szeptember 25. - november 12. A Szent György-kápolna megtekintése (Az 1109–1112 között írt Szent Imre-legenda emlékezik meg Szent Imre szüzességi fogadalmának helyszínéről, a 10–11. századi eredetű körkápolnáról. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet Szent István a bizánci császártól kapott.)

Szent György-kápolna maradványai - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely;

Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely;

Szent Imre Piarista- és Helyőrségi templom - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria; Nevezetesség: szakrális hely, mind;

 • 2017. október 12. Kiegyezés és koronázás ‒ Őszi Filmklub ‒ Erzsébet királyné (Erzsébet királyné (magyar történelmi dráma, 89 perc, 1940) Rendező: Báró Podmaniczky Félix Forgatókönyv: Nóti Károly, Szilágyi László; szereplők: Karády Katalin, Tolnay Klári, Jávor Pál, Somlay Artúr, Bilicsi Tivadar, Makláry Zoltán, Gózon Gyula; zeneszerző: Huszka Jenő; operatőr: Icsey Rezső; vágó: Farkas Zsuzsa))

Érseki Palota - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, vár/kastély/..., szakrális hely; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria, könyvtár;

 • 2017. október 14. Utcatárlat - teret hódító művészet (Az idei utcatárlaton balatoni versek és azok által ihletett illusztrációk mutatkoznak be a veszprémi járókelőknek. Az 1967-ben készült sorozat neves költők és képzőművészek közös alkotása. A kiállítást kreatív alkotóműhely egészíti ki.)

 • 2017. október 18. Magyar Festészet Napja – tárlatvezetés és alkotóműhely (A Laczkó Dezső Múzeum újból kinyitja képzőművészeti raktárát az érdeklődők előtt. Ez alkalommal a sümegi művésztelep palettafestményei kerülnek reflektorfénybe. A tárlatvezetést követően a látogatók maguk is el készíthetik saját palettájukat.)

 • 2017. október 19. Kiegyezés és koronázás ‒ Őszi Filmklub – Rosszemberek (Rosszemberek (magyar filmdráma, 89 perc, 1979) Rendező: Szomjas György Író: Dobai Péter; szereplők: Djoko Rosić, Derzsi János, Dörner György, Kiss Mari, Csíkos Gábor, Benedek Miklós, Koltai János; zeneszerző: Sebő Ferenc; operatőr: Halász Mihály; díszlettervező: Lovas Pál; dramaturg: Vásárhelyi Miklós; jelmeztervező: Kemenes Fanni)

 • 2017. október 22. Egy magyar bárd példája című tudományos előadás az Arany János-emlékévben (Október 22. vasárnap 17 óra Toldi Éva tanár, újságíró előadása Egy magyar bárd példája századokon át címmel Az előadás Arany János halálának 135. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany János-emlékév programja.)

 • 2017. október 26. Kiegyezés és koronázás ‒ Őszi Filmklub – A trónörökös (A trónörökös (magyar‒osztrák‒NSZK történelmi dráma,104 perc, 1989) Rendezte: Szinetár Miklós Forgatókönyv: Brigitte Hamann; szereplők: Hirtling István, Kováts Adél, Alfred Reiterer, Avar István, Mácsai Pál, Bács Ferenc, Mécs Károly, Hámori Ildikó, Haumann Péter, Reviczky Gábor, Szilágyi Tibor)

 • 2017. október 29. Szezonzáró a Tűztoronyban (Ingyenes nyitva tartással, szaktárlatvezetéssel, titkos lépcsőkkel, tűzoltóautó bemutatóval várja a látogatóit a Tűztorony. Program: 15:30 kor és 16.00 órakor szakmai tárlatvezetés Fogl Krisztián történésszel 15-17 óráig tűzoltóautó bemutató a várkapu előtt A várkapu ajándékboltban különleges ajándékokkal várjuk az érdeklődőket.)

Hősök Kapuja - Veszprém

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, kilátó/-hely, emlékház/-hely; Kult. & Szórakozás: múzeum/galéria, mind;

Zalaegerszeg

 • 2017. október 2. - november 10. Vándor fazekas (A vándor fazekast, előzetes egyeztetés után fogadhatják oktatási intézmények 2017. október 2-től- 2017. november 10-ig.)

 • 2017. október 12-13. Gyűjteményezés és állományvédelem - konferencia (A Göcseji Múzeum 2017-ben rendezett két napos konferenciájának középpontjában két téma áll: a falumúzeumok gyűjteményezési tevékenysége valamint – az előbbivel szoros összefüggésben – a bekerülő tárgyak további sorsával kapcsolatos feladatok.)

 • 2017. október 19. Pölöske: Ördög vár (Az 1660-as években végvárként működő pölöskei várból előkerült és feldolgozott feltárási anyagok, valamint az azóta a várról és a török ellenes csatáról felkutatott források új aspektusait mutatja be előadásában Dr. Vándor László régész kandidátus, a pölöskei Művelődési Házban.)

 • 2017. október 26. Játszani is engedd (Múzeumpedagógiai évnyitó a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban (MOGIM) és a Göcseji Múzeumban. Tájékoztató: A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum múzeumpedagógusai bemutatják 2017-2018-as évi választható foglalkozás kínálatukat. A Göcseji Múzeum 2017 végétől felújítás miatt zárva lesz, azonban a múzeumpedagógiai foglalkozások igénybe vehetők. A program során ismertetik a fenti időszak alatti lehetőségeket.)

 • 2017. október 26. Játszani is engedd (A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája, Múzeumpedagógiai évnyitó Göcseji Múzeum és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) közreműködésével.)

 • 2017. október 30. Múzeumi ősz (Az őszi szünet keretei között az érdeklődök, egy különleges programon vehetnek részt a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. A nyitvatartási időn túlnyúlva, a program délután kezdődik és kora estig tart minden korosztály számára érdekes kikapcsolódási lehetőségekkel. Előzetes regisztráció szükséges.)

 • 2017. november 11. Márton napi vigasságok (Rendezvényünk a hagyományokra építve idézi fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket néprajzi előadás tárja fel.)

Zirc

Zirci Ciszterci Arborétum Természetvédelmi Terület

Település: Zirc; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: arborétum, tó/forrás/kút, (le)folyó/patak, tájegység, term.véd.terület, mind; Egyéb feltételek: mind, akadályment.;

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

Település: Zirc; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely, látogatóhely;