Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

ősz

szeptember | október | november

nyár

június | július | augusztus

tavasz

március | április | május

Programajánló

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Húsvéti Nyuladalom Siófokon Program kezdete: április 19.
Program vége: április 22.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, zenei, egyéb, mind

Tulipánszüret Kőröshegyen

Tulipánszüret Kőröshegyen Program kezdete: április 06.
Program vége: április 22.
Település: Kőröshegy
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Kecskeköröm Ünnep

Kecskeköröm Ünnep Program kezdete: május 18.
Program vége: május 19.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Balatoni Retro Láz

Balatoni Retro Láz Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: augusztus 17.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Gasztrohegy hétvégék #5 - Gasztrofarsang

Gasztrohegy hétvégék #5 - Gasztrofarsang Program kezdete: február 22.
Program vége: február 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szentgáli tűzköves geotúra

Szentgáli tűzköves geotúra Program kezdete: március 03.
Program vége: március 03.
Település: Szentgál
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Halászléfőző és horgász verseny

Halászléfőző és horgász verseny Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, mind

Balatongyöröki Palacsintafesztivál

Balatongyöröki Palacsintafesztivál Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Balatongyörök
Megye: Zala
Régió: Keszthely környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet - Bakonybél

Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet - Bakonybél
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet
Település:Bakonybél
Régió:Veszprém környéke
Megye:Veszprém
Kirándulás:mind, hegy/domb, erdő/parkerdő, völgy/medence, tájegység, term.véd.terület

Dunántúli-középhegység egy jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegysége 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta.

A tájvédelmi körzet nemcsak nagy kiterjedésű, biológiailag rendkívül sokszínű erdeinek, patakvölgyeinek háborítatlansága miatt fontos számunkra, hanem a terület geológiai értékekben való gazdagsága is figyelemre méltó. Mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek a dolomitos és dachsteini mészköves területbe mélyedő Odvaskő, mely a Gerence-völgy mellékágában található, a Kőris-hegy csúcsa alatti Ördöglik, valamint a Pénzesgyőr felett magasodó Nagy Somhegy csúcsa alatti Kis- és Nagy-Pénzlik. Figyelemre méltó a Szárazgerence völgyétől délre a Mélyvölgy határolta töbörmező, amely közel 100 karsztos mélyedésével e tekintetben a legnagyobb a Bakonyban. Kiemelkedő geológiai érték a Szömörke-völgyben eredő Judit-forrás mésztufából álló gátsora, amely méreteiben a bükki Szalajka-völgyi édesvízi mészkőlépcsőkhöz hasonlít. A Kőris-hegy alatti Márványkő-árok "márvány" bányáját az 1700-as évek végétől kezdték fejteni a pápai Esterházy uradalom számára, jellegzetes rózsaszínű kemény kövéből faragták a pápai kastély előtti barokk oroszlánokat és még számos, az uradalom által építtetett korabeli templom és kastély igényes faragványait.

A védett terület erdeinek zömét (70%) a középhegységi gyertyános-bükkösök alkotják, amelyben a fő fafajok magaskőrissel (Fraxinus excelsior), hegyi- (Acer pseudoplatanus) és korai juharral (Acer platanoides), nagy- (Tilia platyphyllos) és kislevelű hárssal, (Tilia cordata) madárcseresznyével (Cerasus avium) elegyesek. A legmagasabb részek bükkösei kb. 500 m tengerszint felett montán (magashegységi) jellegűek, hegyi szillel (Ulmus glabra), hegyi juharral (Acer pseudoplatanus) és magaskőrissel (Fraxinus excelsior) tarkítva. Legszebb állományaik a Kőris-hegyen, a Kék-hegyen és a Parajoson találhatók. Ennek az erdőtípusnak a sajátos és ritka fészkelő madara a fehérhátú fakopáncs (Dendrocopus leucotos). Ugyancsak ebben a háborítatlan, hatalmas kiterjedésű bükkös tömbben fészkel az igen ritka feketególya (Ciconia nigra) is, az egyre gyakoribb holló (Corvus corax). A bükkösök télen is zöld cserjéje az atlantikus babérboroszlán (Daphne laureola). Erről nevezték el az igazgatóság által 1994-ben elkészített Boroszlán tanösvényt, amely a Gerence-völgyéből indul és az Odvaskő érintésével kígyózik fel a Kőris-hegy alá, a Rézbükki útig, hogy onnan visszakanyarodva 8 megállóhelyen, magyarázó táblák segítségével bemutassa a Magas-Bakony jellegzetes növény- és állatvilágát, geológiai sajátságait.

A páratelt bakonyi klímában, a sziklás, mély völgyekben (Bécsi-árok, Fehérkő-árok, Szarvad-árok) szurdokerdők holdviolával (Lunaria rediviva), gímpáfránnyal (Phyllitis scolopendrium), havasi turbolyával (Anthriscus nitida), a sziklás omladékos oldalakban magaskőrises-hársas sziklaerdők, a patakvölgyekben pedig hegyvidéki égerligetek (Gerence, Somberek-Séd) díszlenek. Számos ritka növény található a Fekete-Séd völgyében a Tisztavíz-forrás környékén, mint például az acsalapú (Petasites), szádorgó (Orobanche). A Nagy-Somhegy déli, fátlan, sziklás tisztásain pikkelypáfrány (Ceterach), sápadt kosbor (Orchis pallens) és bodzaszagú ujjaskosbor (Dactylorhiza sambucina) is él. A Vörös János-Séd patakjában (a Bakonyban csak itt) még van kövi rák (Astacus torrentium), a hűvös bükkösökben havasi cincérrel (Rosalia alpina) és alpesi gőtével (Triturus alpestris) is lehet találkozni.

A dolomitgerincek extrém kitettségű, északi oldalain él a bakonyi hegyek legkülönlegesebb erdőtársulása, az elegyes karszterdő, bükk (Fagus silvatica) és virágos kőris (Fraxinus ornus), valamint lisztesberkenye (Sorbus aria) és barkócaberkenye (Sorbus torminalis) fákkal, gyepszintjükben számos ritka növénnyel. Az Odvaskőhát cserszömörcés-molyhostölgyesében (ez igen ritka ilyen magasságban) él egy alig egyszobányi folton a hazánkban csak itt előforduló rozsnokképű árvalányhaj (Stipa bromoides).

A Bakony közepén, "belében", Bakonybélen 1018-ban bencés apátságot alapítottak. A község közelében, Szentkút mellett remetéskedett a magyarok térítő apostola, Szent Gellért. Az erdészet udvarán, a volt apátsági magtár épületében alakította ki az Állami Erdészeti Szolgálat az igazgatósággal közösen a Bakonyi Erdők Házát, amely erdészeti múzeum és természetvédelmi bemutatóhely, továbbá emléket állít a hajdan híres bakonybéli faszerszámkészítő háziiparnak is.

A térség természeti értékei és szép, vonzó elhelyezkedése miatt egyre látogatottabbá, keresettebbé vált. A megnövekedett turistaforgalom indokolttá tette Bakonybél faluban bemutatóhely kialakítását és a Kőris-hegyen a Boroszlán tanösvény kiépítését. forrás

 Elérhetőség

 Kapcsolódó tartalom

Borostyán-kút (Szent-kút) kápolna és kálvária - Bakonybél

Bakonyi Erdők Háza - Bakonybél