NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Klassz a pARTon - Balaton

Klassz a pARTon - Balaton
Program kezdete:július 20.
Program vége:augusztus 30.
Program:kulturális, zenei, mind
Hónap:július, augusztus

Klassz a pARTon 2019 - nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival Balaton-parti településeken. Reméljük, ezen a nyáron is sikerül a klasszikus zenét kedvelőknek sok örömöt szerezni, ígérjük, Mozart, Beethoven, Chopin, Bartók, Kodály – valamint társaik –, ismét velünk lesznek, jöjjenek Önök is! 

 Helyszín és időpont

 • Balaton-parti települések

 • 2019. július 20. - augusztus 30.

 Elérhetőség

 • reka.harmos@gmail.com

 Részletes program

2019-ben ötéves lett a KLASSZ a pARTon! fesztivál. Megvalósult az álmunk, július 20-tól augusztus 31-ig a Balaton északi partján Almádiban, Tihanyban, Füreden, Keszthelyen és számtalan kis faluban ismét heteken át szól a klasszikus zene.

július 20.

 • 20.00 - Paloznak, Fő tér: Lakatos György és tanítványai

„Egész életemet annak szenteltem, hogy bebizonyítsam: bármelyik hangszerrel ki lehet állni – akár egyedül is –, és egy egész estén át le lehet kötni a hallgató figyelmét.” Lakatos György tanítványaival rendszeresen bizonyítja, mennyi lehetőség, hangulat, szín rejlik a fagottjátékban. A fagottművész rendkívüli karriert futott be, egyike a világ kevés ismert fagottos szólistáinak. 

július 21.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Balog József és Érdi Tamás zongoraművészek koncertje Balatonalmádiban

Érdi Tamás és Balog József koncertje különleges találkozása a két zongorista sok szempontból különböző, alapvető értékeiben mégis mélyen rokon művészetének. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember megtanuljon azoknak a szerzőknek, azoknak a stílusoknak a nyelvén, amelyeket játszik” – vallja Balog József, akit átható zeneisége, végtelen alázata, briliáns technikája és maximalizmusa tesz generációjának egyik legkiválóbb előadóművészévé.

július 22.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Central European String Quartet – Debussy és Dvořák vonósnégyesei 1893-ból

A Central European String Quartet feltűnően egységes játékában négy kiváló zenész virtuozitása, a legnevesebb hazai és külföldi színpadokon szerzett zenekari, kamarazenészi és szólista tapasztalata adódik össze. 

 • 20.00 - Tihany, Apátsági Templom: Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene koncertje

Korhű hangzás, mégis eleven, új élmények – ezt nyújtja a korabeli hangszereken játszó barokk együttes, az Ensemble Cantilene. A formáció tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesében is játszó kiváló muzsikusok, akik a világhírű holland furulyaművész, Anneke Boeke vezetésével mutatják meg koncertről koncertre a barokk zene szenvedélyességét, kimeríthetetlen gazdagságát és színeit.

július 23.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Operagála

„Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása.” Tötös Roland operaénekes ars poeticája ez a Schumann-nak tulajdonított idézet, mely egyben mottója is lehetne a Gulyás Dénes vezette Operagálának. A koncerten Harazdy Miklós kíséretével Tatai Nóra, Tötös Roland és Szűcs Attila előadásában az operairodalom legmeghatározóbb szerzőinek zenéi szólalnak meg.

 • 20.00 - Keszthely, Zenepavilon: Szent Efrém Férfikar – Wings/Keszthely

„Úgy gondoljuk, hogy sem a klasszikusokat sem a moderneket nem érteni kell. Bőven elég hallgatni – és élvezni!” Ebben hisz a Szent Efrém Férfikar, amelynek feltett célja, hogy megcáfolja azt a tévhitet, amely a klasszikus zenét elavult jelenségnek, a többség számára érhetetlen és élvezhetetlen művészetnek tartja. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók feldolgozásokat, akár veretes Liszt-himnuszokat vagy éppen világslágereket énekelnek, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: „legyen jó énekelni – és legalább annyira jó hallgatni”.

 • 20.30 - Tihany, Apátsági Templom: Szabó Ildikó és Szabó Péter csellóművészek koncertje, közreműködik a Sinfonietta Pannonica Ensemble

„Csupa megszállott zenész alkotja a csapatot” – fogalmazott Szabó Péter a Sinfonietta Pannonica kamarazenekarról, melynek 2010-es alapítása óta karmestere és művészeti vezetője. A különleges zenei műhelyként funkcionáló együttesben Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak szólistái és a legkiválóbb fiatal muzsikusok játszanak együtt folyamatosan megújulva, mégis mindig követve a nagy elődök értékteremtő példáját és a magyar zenei kultúra nemes hagyományait. Koncertjeiken ugyanolyan elementáris erővel szólalnak meg a már ismert és a ritkán vagy épp először hallott művek, miközben a szerzők egyéniségét és emberi oldalát is közelebb hozzák a közönséghez.

július 24.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Szent Efrém Férfikar – Wings/Balatonalmádi

„Úgy gondoljuk, hogy sem a klasszikusokat sem a moderneket nem érteni kell. Bőven elég hallgatni – és élvezni!” Ebben hisz a Szent Efrém Férfikar, amelynek feltett célja, hogy megcáfolja azt a tévhitet, amely a klasszikus zenét elavult jelenségnek, a többség számára érhetetlen és élvezhetetlen művészetnek tartja. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók feldolgozásokat, akár veretes Liszt-himnuszokat vagy éppen világslágereket énekelnek, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: „legyen jó énekelni – és legalább annyira jó hallgatni”.

 • 20.00 - KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem: Illés Eszter fuvolaművész Stark János Mátyás, hegedűművész és Szedmák Eszter csembalóművész koncertje

Illés Eszter, Stark János Mátyás és Szedmák Eszter mindhárman kivételesen sokoldalú művészek. Illés Eszter fuvolaművészi és -tanári pályája mellett diplomát szerzett Arts & Business területen, fuvolás szaklapot szerkesztett, és ma is rendszeresen publikál különböző folyóiratokban interjúkat, saját cikkeket. Fuvolaművészként a Zeneakadémián végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folytatta DLA tanulmányait. 

 • 20.30 - Tihany, Apátsági Templom: Mendelssohn Kamarazenekar és Onczay Zoltán csellóművész koncertje

„Teltség és tűz, játékosság és fantasztikus dinamika” – ezekkel a szavakkal jellemzi a kritika a gazdag zenei múltú Mendelssohn Kamarazenekar játékát. Az együttes, mely 1985-ben alakult Veszprémben a Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, Kováts Péter irányításával, a barokk zenétől a klasszikán át a 20. századig műsoron tartja a zenetörténet fontosabb műveit. 

július 25.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Tánckoncert a Lanner Kvartettel

A Lanner Kvartett tagjainak határozott küldetése van: azzal a céllal alapítottak együttest 2012 nyarán, hogy felelevenítsék a házi muzsikálás mára gyakran elveszettnek hitt hagyományát. Az elmúlt évek sikerei azt bizonyítják, hogy a közönségben hatalmas igény van erre a műfajra, a közvetlen hangú, karnyújtásnyira lévő kamarazenére. A Lanner Kvartett ugyanis nemcsak a klasszikus értelemben vett kvartettirodalmat játssza, hanem egyedi tematikájú műsoraikkal rendszeresen koncerteznek akár a tangó és a jazz műfajában is. 

 • 20.00 - Keszthely, Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom: Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám (Ausztria) koncertje - műsorvezető: Bolla Milán

„Két kivételes tehetség briliáns technikával és kifinomult előadói érzékkel.” Így jellemzi a kritika a nemzetközi hírű testvérpárt, Jávorkai Sándor hegedűművészt és Jávorkai Ádám csellóművészt. A győri születésű muzsikusok rendszeresen lépnek duóként színpadra, kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. „Kamarazene a legmagasabb szinten”.

 • 20.30 - Tihany, Apátsági Templom: A gyermek Mozart Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely csembalóművészek régizene koncertje

„A művész olyan, mint egy tolmács” – vallja Tóth-Vajna Zsombor, aki abban hisz, hogy a zene végső célja sem más, mint „valamit közölni, elmondani egy olyan univerzális nyelven, amit bárki megérthet”. A Tóth-Vajna ikrek nemcsak megjelenésükben hasonlítanak egymásra, hanem érdeklődésük is közös. Mindketten orvosi egyetemet végeztek, mellette pedig magas színvonalon zenélnek. 

július 26.

 • 20.00 - Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget: Szepesi Bence és a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság együttese

„A zenénél egyszerűen nincs jobb a világon. Sem más művészeti ág, sem foglalkozás, semmi. Olyan érzékekre hat – főleg közösségi szinten –, amivel az ember sehol máshol nem tud találkozni.” Szepesi Bence fogalmazott így a zene érzékekre és közösségre ható erejéről, melyet a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság együttesével közös koncertjén is megtapasztalhat a közönség.

 • 20.00 - KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem: Kolonits Klára operaénekes és Zsoldos Bálint zongoraművész koncertje

Áradó romantika, slágerszerű dallamok – Kolonits Klára szerint ezek a Liszt-dalok legfőbb ismérvei. A szoprán énekesnő és Zsoldos Bálint zongoraművész nemrég a Tavaszi Fesztiválon arattak sikert különleges érzékenységgel összeállított Liszt-estjükkel, mellyel most Keszthelyre érkeznek. 

 • 20.30 - Tihany, Apátsági Templom: Rohmann Ditta csellóművész és Fassang László orgonaművész

„Érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság.” Egy kritikus szerint ezek a „rohmanndittaság” alapvető jellemzői. A csellóművésznőt éppúgy láthatjuk nagy koncerttermek szólistájaként, mint világzenei formációk vagy táncosokkal közös előadások főszereplőjeként, kamarazenészként és újabban színészként is. Hasonlóan sokoldalú művész Fassang László, aki kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló zenészként és billentyűs játékosként a klasszikus kamarazenei formációk mellett rendszeresen vesz részt világzenei és jazz produkcióban is. 

...