NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kislaki Bormanufaktúra - Balatonboglár

Kislaki Bormanufaktúra - Balatonboglár
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Kislaki Bormanufaktúra
Település:Balatonboglár
Régió:Balatonboglár környéke
Megye:Somogy
Gasztro & Bor:mind, borászat/pincészet
Szállás:mind, apartmanház

Cím: Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44. 

Információ

  • Tel.: +36 (30) 304-3088 (Bormanufaktúra) | +36 (30) 869-1944 (Borkert és szállás) 

  • E-mail: geza@legligeza.hu (Bormanufaktúra) | vendeglatas@legligeza.hu (Borkert és szállás) 

Nyitva tartás

  • június-augusztus: péntek-szombat 17.00-21.00

  • Az őszi/téli időszakban bejelentkezés alapján tudjuk fogadni vendégeinket. Kérlek, jelezz e-mailben vagy telefonon, hogy mikor számíthatunk rád!

Bemutatás

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát. Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszintén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez.

Vendéglátás

Nagy örömmel és szeretettel várjuk a boraink és borászatunk iránt érdeklődő borbarátokat Szőlőskislakon a Kislaki Borkertben és annak udvarán, ahol egy személyes borélményt kívánunk átadni. A borok mellett sok helyi és saját finomsággal.

Kínálatunk: borok, friss levegő, nyugalom - Házi szörpök - Helyi, régiós finomságok - Friss házi kenyér -  Kislaki borkifli - Házi borecet, dióolaj és méz - Régiós sajtok - Füstölt húsok - Hidegtálak és házi kenősök - Kiemelt programjainkon napi ajánlatban, illetve előzetes egyeztetés alapján meleg ételek.

Szállás

Jánoshegy a Szőlőskislakhoz tartozó szőlőhegy legkiemeltebb dűlője, amely a falutól kb. 1 km-re, a Szőlőhegy belsejében található. Valamikor lakott település volt, ahol az egykori több száz házból már csak pár áll, kissé megrogyva várva sorsuk jobbra fordulását. Ezek közül kettő, a Jánoshegy 10 és a Jánoshegy 26 két pusztulásnak indult épület, a hegyi kultúra hanyatlása, egy életforma eltűnése mind olyan elemek voltak, hogy kötelességünknek éreztük, tennünk kéne azért, hogy ezek az értékek megmaradjanak az utókornak. 

  • Szőlőskislakon, a Kislaki Borkertben, felújított régi vályogházban kínálunk 4 fő részére alkalmas - 2 szobás, teraszos, fürdőszobás, szálláshelyet konyhasarokkal és egy zártabb előkerttel. A Kislaki Borkert játszótere és nagy kertje is használható és kerti sütésre is lehetőség van. A szállás a falu végén található csendes, zöld környezetben. A Kislaki Borkert közelsége viszont együttjárhat a kertben borbarátok jelenlétével, ami egyben előny is lehet a borbarátok számára, hiszen "helybe hozza" a kulturált és személyes borélményt. 

  • Jánoshegy 10 és Nepomuki Szent János. A kettő egy és elválaszthatatlan. Az, hogy egy szőlőhegyen pince van nem meglepő. Hogy a pincében forrás van, ami él és működik, jelenleg is ellátva a ház teljes vízigényét, a forrás védőszentje pedig megfaragva egy vándor kőfaragó mester keze által az 1800-as évek közepén, helyi homokkő tömbből, ami aztán a hegy névadója is lesz, mindez már kevésbé szokványos. Épp ezért azt üzenik nekünk, hogy jó helyen vagyunk és jó dolgokért teszünk. Jánoshegy 10, ezért több egy háznál. Jánoshegy 10 egy szakrális hely. Gyönyörű kilátással a somogyi dombokra és talán még szebb kilátással az északi part egyik legszebb és legváltozatosabb szakaszára a Szent-György heggyel, a Badacsonnyal, a Csobánccal és Szigligettel. Ennek megfelelően kellett a felújításokat elvégeznünk. A szobrot Lestyán Goda János szobrászművész barátunk restaurálta, majd jánoshegyi homokkő tömbből álmodott hozzá új lábazatot. Az épület napenergiával működik. A ház mellett és közvetlen környezetében merlot és kékfrankos ültetvényeink vannak. Az épületben belső és külső kóstolóhelyet alakítottunk ki, kívül panorámaterasszal és csodálatos kilátással és szőlőlugassal, belül falbarakott tűzhellyel. Az épület egyben szálláshelyként is működik, legfeljebb 4 fő részére kínálva szálláslehetőséget, elsősorban kóstolóprogramokhoz kapcsolódva. Borkóstoló: Exkluzív, vezetett kóstoló Légli Gézával, a ház kóstolóhelyiségében, vagy panoráma teraszán. Helyi alapanyagokból készült saját termékek kíséretében. Dűlőtúra: Vezetett dűlőtúra Jánoshegy 26-tól Jánoshegy 10-ig. A dűlőtúra hossza kb. 800 m. A birtok szőlői között tett séta, ahol testközelből lehet megismerni a birtok szőlőművelési kultúráját és filozófiáját. Egyéb lehetőségek: A szőlőhegyen és a háztól 2-300 méterre kezdődő erdőben: gyalogtúrázás, hegyi kerékpározás, gombázás, madárles.

  • Jánoshegy 26: Az 1900-as évek elején épült vályogház, terméskő alapon és lábazaton. Eredeti szerkezetét megtartva került felújításra. Fürdőszobát alakítottunk ki benne. Napenergia-hasznosítással, „zöld” szellemiségben megújult parasztház. Saját fűszer- és zöldségeskerttel, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal, nagy gondozott kerttel, kerti sütővel. 6 fő elszállásolására alkalmas. A ház kertjével összeér a Jánoshegy Rizling szőlőültetvény. Téliesített, cserépkályhával és békebeli falbarakott sparhelddel, így egész éven át bérelhető.  Borkóstoló: Exkluzív, vezetett kóstoló Légli Gézával, helyi alapanyagokból készült saját termékek kíséretében. Dűlőtúra: Vezetett dűlőtúra Jánoshegy 26-tól Jánoshegy 10-ig. A dűlőtúra hossza kb. 800 m. A birtok szőlői között tett séta, ahol testközelből lehet megismerni a birtok szőlőművelési kultúráját és filozófiáját. Egyéb lehetőségek: A szőlőhegyen és az erdőben: gyalogtúrázás, hegyi kerékpározás, gombázás, madárles.

Borok

Árak

Galéria: 1 | 2

forrás: kislaki.com