NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kis-Balaton

Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Régió:Keszthely környéke
Megye:Zala
Kirándulás:mind, tó/forrás/kút, tájegység, láp/rét/mocsár
Spec. feltételek:gyerekbarát, biciklibarát

A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület, valamint 2004 óta az Európai Közösség természetvédelmi hálózatának, a Natura 2000-nek kiemelkedő jelentőségű egysége. A majd 150 négyzetkilométeres országos jelentőségű védett területet elsősorban madárvilágáról ismerik a laikusok és a szakemberek, de az élőhelyek mozaikossága és fajgazdagsága révén más – elsősorban vizes élőhelyekhez kötődő – élőlénycsoportok jelentősége is számottevő.

A vízben számos gerinctelen találja meg életfeltételeit. Többek között csigákat, piócákat, bogarakat, szitakötőlárvákat foghatunk kis szerencsével. Egyik legbecsesebb rovarfaja a védett lápi szitakötő (Leucorrhinia pectoralis).

Védett halfajai közül a lápi póc (Umbra krameri) és a réti csík (Misgurnus fossilis) tömegesen fordul itt elő, de a Kis-Balaton nyurgaponty-állománya (Cyprinus carpio carpio m. hungaricus) is messze földön híres. Kétéltűfaunája igen gazdag, a pettyes gőtén (Triturus vulgaris) és a dunai tarajosgőtén (Triturus dobrogicus) kívül szinte valamennyi hazai békafaj előfordul itt. A vizekben gyakran figyelhetjük meg a kiválóan úszó vízisiklót (Natrix natrix) és kockás siklót (Natrix tessellata), illetve a napfürdőző mocsári teknőst (Emys orbicularis)

A méltán nevezetes madárvilág egyik legismertebb szereplői a gémfélék: ide tartozik a természetvédelem címermadaraként elhíresült nagy kócsag (Egretta alba), a nála kisebb termetű kis kócsag (Egretta garzetta), a szürke gém (Ardea cinerea) és a bronzos árnyalatú vörös gém (Ardea purpurea), az impozáns megjelenésű üstökösgém (Ardeola ralloides) és a népi nevén vakvarjúként emlegetett bakcsó (Nycticorax nycticorax) is. 

A számos költő, vonuló és telelő récefaj közül kiemelendő a fokozott védelmet élvező cigányréce (Aythya nyroca) és a színpompás üstökös réce (Netta rufina). A nyári lúd (Anser anser) költő-, valamint hatalmas csapatokban vonuló és telelő fajként ismert ezen a vidéken. Vöcsökfélék közül a fiókáit a hátán hurcolászó búbos vöcsökkel (Podiceps cristatus) és a jóval kisebb méretű kis vöcsökkel (Tachybaptus ruficollis) találkozhatunk. A vizek halászmesterei a kormoránok (Phalacrocorax carbo), vagy más néven kárókatonák – nevüket koromfekete színükről kapták. Kisebb termetű rokona a fokozottan védett kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus), mely egykor hazánkból teljesen kihalt, de a múlt század végén ismét megjelent.

A guvatféléket a szárcsa (Fulica atra) és a vízityúk (Gallinula chloropus) képviseli, de vízicsibefajok (Porzana spp.) és maga a guvat (Rallus aquaticus) is él a területen – bár ez utóbbiról elsősorban hangja alapján szerezhetünk tudomást. A vizek felett sirályok, csérek és szerkők cikáznak. Ragadozómadarai közül a nádasban költő barna rétihéja (Circus aeruginosus) és a hatalmas termetű, hallal táplálkozó rétisas (Haliaeetus albicilla) említendő.

Emlősállatai legjellemzőbbike a kiválóan úszó vidra (Lutra lutra), melynek jelentős állománya él a Kis-Balatonon. Szintén a vizek mentén él a hermelin (Mustela erminea), mely faj télen fehér bundába öltözik, csak farka vége fekete. Az erdőkben nyuszt (Martes martes), a nádasokban aranysakál (Canis aureus) vert tanyát. Kisemlősei közül kiemelt értéket képvisel a jégkorszak idejéből fennmaradt északi pocok (Microtus oeconomus ssp. méhelyii), mely a hűvös mikroklímájú sásosokban fordul elő – legnagyobb hazai állománya a Kis-Balaton nevéhez fűződik. A gazdag hínárnövényzet, a hatalmas kiterjedésű nádasok, gyékényesek és sásosok, mocsár- és láperdők mellett mocsárrétek, kaszálórétek, valamint bokorfüzesek, fűz-nyár ligetek, égeresek és tölgyesek fordulnak elő.

A hínárnövényzetet a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a sárga virágú vízitök (Nuphar lutea) és a rózsaszín vidrakeserűfű (Polygonum amphibium) színezi. Szintén a hínarak között találjuk a hegyes tövisekkel rendelkező terméséről ismert, egykor vízigesztenyének nevezett védett növényünket, a sulymot (Trapa natans).  Botanikai ritkaságai közé tartozik a világ legkisebb virágos növénye, a vízidara (Wolffia arrhiza); a csak nagykiterjedésű lápvidékeken előforduló, igen ritka, védett lápi csalán (Urtica kioviensis), a tőzegpáfrány (Thelypteris palustris), valamint gyepterületeinken számos orchideafaj is él. Kiemelt érték továbbá a nádi boglárka (Ranunculus lingua), az erősen mérgező gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári lednek (Lathyrus palustris).

A Kis-Balaton fokozottan védett területe csak a Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakvezetővel, ökoturisztikai programjaink keretében látogatható. Azon vendégeknek, akik szakvezetést nem igényelnek, lehetőségük van a Kányavári-sziget, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Vörsi Tájház meglátogatására. forrás » Programok

 Elérhetőség

 Kapcsolódó tartalom

Szakvezetés a Kis-Balatonnál - Keszthely-Fenékpuszta

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Program: egyéb, mind; Kirándulás: mind, túra/séta;

Fedezd fel - Kis-Balaton

A(z) "Fedezd fel - Kis-Balaton" című videót "Magyarország rád vár" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "emberek/vlogok" kategóriába. Eddig 7922 alkalommal nézték meg.

Kányavári-sziget - Balatonmagyaród

Település: Balatonmagyaród; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: (fél)sziget, mind; Sport & Élmény: mind, játszótér, horgászat;

Diás-sziget, Fekete István Emlékház és a Matula kunyhó - Keszthely-Fenékpuszta

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: term.véd.terület, mind, tanösvény, (fél)sziget; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely, látogatóhely;

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum - Zalakomár

Település: Zalakomár; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: mind, látogatóhely, állatkert/-park; Kirándulás: mind, rezervátum;

Vörsi Tájház

Település: Vörs; Régió: Balatonboglár környéke; Megye: Somogy; Nevezetesség: látogatóhely, mind;