NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Káli-medence - Balaton-felvidék

Káli-medence - Balaton-felvidék
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Káli-medence
Régió:Káli-medence környéke
Megye:Veszprém
Kirándulás:mind, völgy/medence, tájegység

A jellegzetes Balaton-felvidéki táj reprezentatív képviselőjét, a Káli-medencét, 1984-ben nyilvánították védetté.


A filozófus és író Hamvas Béla "Az öt géniusz" című művében zseniálisan felismerte, hogy a Balaton-felvidék a Mediterraniumhoz tartozik:

"... úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne... E táj sok olasz vidéknél déliesebb... A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb..." E táj szíve a Káli-medence. Aki autóval fut át rajta, észre sem veszi, oly kicsiny. Csak a szőlőhegyeken ráérve gyaloglónak, a lovasnak, a kerékpárosnak nyílik meg. Aki egyszer megáll a Salföldi Kőtengeren és végigtekint a Hegyestűig, vagy a szentbékkálli Birkás-pince ívében ülve, kezében pohárral szemközt látja Kővágóörs templomdombját, vagy a Monoszló és Köveskál közti mandulásból megpillantja a szent vulkánokig terülő tájat, az tudja, hogy Hamvas minden szava igaz. Itt vagyunk. Ez az a hely, ez az idő az Aranykor...”

- Idézet Somogyi Győző és Szelényi Károly Káli-medence című könyvéből


A bazaltvulkanizmus

Geológiai szempontból a medence a Balaton-felvidéken belül a legváltozatosabb tájegység, és országos viszonylatban is egyedülálló. A perm időszak vörös homokkövétől kezdve szinte a teljes triász kőzetsorozaton át az egyedi pannon kovás homokkőig számos kőzettípus előfordul itt, amit a tűzhányó-tevékenység csak tovább gyarapított. Ezen sokszínű kőzetek alkotják a Káli-medence fehér, fekete, illetve vörös arcát.

Ám egyedi természeti értéket képvisel itt a félszáznál több forrás, a Sásdi-rét karsztlápja, a Kornyi-tó és a tucatnyi kisebb tavacska. Az utóbbiak többsége különleges „bazalttó”, köztük a kráterben keletkezett Füzes-tó. Igazi ritkaság a vörös homokkövön kialakult időszakos vízállás (pl. Nyálas-tó), valamint a mészkőhegy tetején fekvő monoszlói Hegyi-tó. A vízfolyások közül kiemelendő az Eger-víz Kapolcs alatti szakaszának szabályozatlan, természetes módon kanyargó medre.

Talajtani szempontból is igen értékes a terület, hiszen a kőzettani és a növényzeti változatosság nagyon sokféle talajtípus kialakulását eredményezte.

Növényvilága

Sokszínűség-sokszínűség-sokszínűség. A Káli-medence flóráját és vegetációját tekintve is igen változatos tájegység, mely fekvésének és összetett geológiai felépítésének köszönhető. Élőhelyei közt is jelentős változatosság ismerhető fel: az extrém száraz termőhelyi adottságokra jellemzőktől a vízi, mocsári, lápi növénytársulásokig. Legismertebb botanikai ritkasága a lisztes kankalin (Primula farinosa subsp. alpigena) populáció, mely egy medencealji - nem látogatható - lápréten díszlik. 

A kőtengerek kopár, mohás homokkő sziklafelszínein és a bazalthegyeken kora tavasszal gyönyörködhetünk a cseh tyúktaréj (Gagea bohemica) sárga virágaiban. A Fekete-hegy bazaltplatójának tavai néhol még ma is értékes lápi flórát és vegetációt őriznek. A vizes élőhelyek mellett természetvédelmi szempontból kimagasló jelentőségűek a tájegység egyes bükkösei, bokorerdő és mészkedvelő-tölgyes állományai és jelentős kiterjedésű fás-legelői.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió által támogatott KEOP projektek sorával igyekezett ezen élőhelyek hatékony rekonstrukcióját megvalósítani.

Természetvédelmi szempontból a Káli-medence területeinek további rendeltetése a mocsári és láprét komplexumokhoz, a váltakozó bazalt- és dolomitterületek növénytársulásaihoz kötődő – sokszor jelentős élőhely-igénybeli különbséget mutató – állatfajok és ezek közösségeinek megőrzése.

Állatvilága

Kiemelt jelentőséggel bír ezen belül is a Sásdi-rét, mely jó természetességi állapotú élőhelyeinek háborítatlanságával olyan fokozottan védett, illetve védett Natura 2000-es fajok megőrzését szolgálja, mint a félszáraz kaszálórétekhez kötődő magyar tarsza (Isophya costata), a mocsár és láprétekhez kötődő vérfűboglárka (Maculinea teleius), szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon), lápi tarkalepke (Euphydryas aurinia) stb.

A Kornyi-tó fontos szerepet töltött be nemcsak a térség leggazdagabb vízi madárvilágának megőrzésében, hanem a Balaton-felvidék egyetlen nagyobb kiterjedésű tavaként az őszi és tavaszi madárvonulások időszakában is. 2014-től az élőhelyrekonstrukciós tevékenységnek köszönhetően a nyílt víz aránya jelentősen nőtt, így a környező sztyeprét virágszőnyege, és az itt ott felbukkanó ürgék feledhetetlen látványa mellett a gazdag madárvilág megcsodálására is mód nyílik.

Települései

  • az északi a Dobogó-patak völgyében fekvő Balatonhenye

  • az ásványvízéről híres Kékkút, ami a medence legkevesebb lelket számláló települése

  • a Káli-medence déli kapujaként is emlegetett Kővágóörs és a hozzá tartozó Balaton parti Pálköve, ahol Bajcsy-Zsilinszky Endre (1886–1944) egykori nyaraló lakja található; itt van a Kornyi-tó is

  • a Káli-medence földrajzi középpontjában fekvő Köveskál, és a valahai sóstókáli templom romjai

  • A Kopasz-hegy keleti lábánál fekszik Mindszentkálla és a hozzácsatolt Kisfalud

  • a Hegyestű közelében Monoszló

  • a Burnót-patak völgyének torkában lévő Salföld

  • és az északnyugati Szentbékkálla

A nyolc falu számos templomtornya, a falvak szőlőhegyeinek pincéi, a változatos művelési ágak (szőlő, rétek, szántók, tavak) sajátos tájképi összhangba olvadnak a Káli-medencében. forrás: 12  

Bemutató- és látogatóhelyei

Az Igazgatóság által létrehozott és működtetett bemutató- és látogatóhelyek (Monoszló - Hegyestű Geológiai BemutatóhelySalföld Természetvédelmi Major), valamint az itt található tanösvények biztosítják minden idelátogató számára, hogy feledhetetlen élményekkel távozzon arról a tájról, melyről Keresztúry Dezső eképp vall:

A „Balaton melléke”…..emberi táj: a múlt élő része itt a jelennek, az ember és a természet szövetségre léptek benne.


 Elérhetőség

 Kapcsolódó tartalom

Hegyestű - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Monoszló

Település: Monoszló; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, látogatóhely; Kirándulás: hegy/domb, mind;

Salföldi Természetvédelmi Major

Település: Salföld; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, látogatóhely, állatkert/-park, major/skanzen; Sport & Élmény: mind, lovaglás/polo;

Theodóra tanösvény - Kékkút

Település: Kékkút; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal;

Theodóra-Kékkő tanösvény - Kékkút

Település: Kékkút; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal; Spec. feltételek: mind, gyerekbarát;

Idő Ösvénye - Mindszentkálla

Település: Mindszentkálla; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény;

Boros Ádám tanösvény - Köveskál

Település: Köveskál; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal;

Csarabos tanösvény - Salföld

Település: Salföld; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal;

Sásdi-legelő és Kornyi-tó - Kővágóörs

Település: Kővágóörs; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém környéke; Kirándulás: mind, tanösvény;

Kopasz-hegyi tanösvény - Mindszentkálla

Település: Mindszentkálla; Régió: Káli-medence környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal;

Hajnal a Káli- medencében

Nyugalom, csend, magány! Ezt élhettem át egyes egyedül a Káli- medencében, a Hegyestű árnyékában, a Kornyi tó mellett egy öreg tölgyfa társaságában. Kellemes kikapcsolódást erre a valamivel több mint két percre. Bízok benne, hogy segít kiszakadni a mindennapok monoton körforgásából. Semmi más dolgod nincs, mit hátradőlj és átéld...újra és újra!

A Káli- medence nyara

Nyári repülés a Káli- medencében napkeltétől- napnyugtáig a tanúhegyek között . Learatott búzatáblákon keresztül, a Balaton felett, a hegyeink lankáin át visz az utunk. Tartsatok velünk ebben a néhány percben és feledkezz meg minden másról! /A videó megosztását szívesen fogadom ismét!

Napraforgók, szalmabálák a Káli- medencében

A nyár sok szépséget tartogat a Balaton- felvidékre látogatóknak. Érdemes elidőzni a Káli- medencében a végtelenbe nyúló napraforgó táblák és learatott, bálákkal tarkított tarlók között. Járd körbe velem ebben a néhány percben. Videó felvételek: Varga Norbert http://www.facebook.com/varga.badacsony Videót vágta és készítette: Kozmor Tamás © 2016 ALL RIGHTS RESERVED